Trudnoća Porođaj 09. lipnja 2017.

Koliko strah i nervoza produžavaju trajanje poroda?

Foto: Thinkstock Porod i porođajna bol
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka peta žena ima strah od poroda, a kod uplašenih žena luči se adrenalin koji sprječava mišićne kontrakcije maternice da pravilno rade, što produžava porođaj

Nervozne i uplašene trudnice u prosjeku rađaju osam sati, dok one koje su smirene i opuštene šest i pol, utvrdili su istraživači. Smatra se da svaka peta žena ima strah od poroda, a kod uplašenih žena se luči adrenalin koji sprječava mišićne kontrakcije uterusa da pravilno rade, što produžava vrijeme trajanja poroda. Također, ženama koje su pretjerano uplašene, porođaj češće završava korištenjem epiduralne ili carskim rezom.

porod, tata, partner, bolnica, trudnica Možda te zanima... Partner na porodu smanjuje potrebu za lijekovima Trudnoća

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oslu proveli su anketu nad 2.206 žena u trideset i drugom tjednu trudnoće. Oko 7,5 posto žena koje čekaju prvo dijete priznalo je da se boji poroda. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Obstetrics i Gynaecology, pokazalo je da žene koje se boje poroda imaju duži porod za, u prosjeku, jedan sat i 32 minute.

Možda te zanima... Nakon prvog poroda mislila sam da nikad više neću rađati Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.