Trudnoća Porođaj 11. siječnja 2017.

Lijekovi na porođaju mogu ga produžiti

porod
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Epiduralna anestezija značajno smanjuje bol 10 do 12 minuta nakon što je ubrizgana, međutim lijekovi mogu i produžiti porođaj

U istraživanju provedenom nad 278 rodilja njih 0,91 posto izjavilo je da je osjetilo visok stupanj boli, iako samo 9 posto njih nije koristilo analgetike. Međutim, lijekovi ipak pomažu. Tridesetdvogodišnja prvorotkinja primila je epiduralnu anesteziju prije nego što su počeli jaki porođajni bolovi i kaže da je njezin porod bio poput pražnjenja crijeva. Međutim, žena od 29 godina koja je primila tu vrstu anestezije tek na polovici porođaja tvrdi: "Na skali od jedan do pet, porođajni bolovi su deset"

Kako ublažiti bol?

Epiduralna anestezija značajno smanjuje bol 10 do 12 minuta nakon što je ubrizgana. Međutim, ona zna i produžiti porođaj, a ponekad se ukaže potreba za porodom vakuumom. Ako se želite poroditi bez analgetika, svaka pomoć vam je dobro došla, a od koristi su tople kupke, hipnoza, masaža i tehnike disanja'Dvaput sam rodila bez boli zahvaljujući akupunkturi'

Ukoliko je došlo do pucanja vagine ili epiziotomije, bol se najčešće povlači nakon 2 do 3 tjedna. Rana će vas kasnije boljeti, ali ne onoliko koliko biste očekivali. Je li epiziotomija na porodu stvarno potrebna?

"Ginekolog mi je rekao da se ne brinem zbog rane i bio je u pravu", kaže 32-godišnja žena koja je nedavno rodila. "Taj dio tijela više mi je ličio na svježu modricu nego na zastrašujuću ranu kakvu sam zamišljala", dodala je. Liječnici će vam možda preporučiti i laksativ ili sredstvo za omekšavanje stolice, kao mnogo tekućine da biste poslije poroda bolje praznili crijeva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.