Trudnoća Porođaj 11. ožujka 2016.

Treba li i otac odlučivati o epiduralnoj na porodu?

tata na porodu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina lijekova koje uzima majka tijekom trudnoće ili na porodu stižu i do djeteta, tako i epiduralna analgezija. Zbog toga neki smatraju da i otac djeteta ima pravo odlučivati o tome hoće li si majka ovako olakšati porođaj. Što vi mislite?

Osim nestrpljivog očekivanja porođaja i upoznavanja sa svojom bebicom, buduće mame, kojima je to prva trudnoća, pitaju se i koliko će porod boljeti. Iako postoji više metoda olakšavanja porođajne boli, najčešće je korištena regionalna anestezija, odnosno epiduralna analgezija. Prema stručnjacima, ovo je jednostavna metoda kojom se porođajna bol u potpunosti može ukloniti, no mnogo trudnica brine o sigurnosti epiduralne zbog mogućih negativnih posljedica na majku, ali i dijete.

Sve o epiduralnoj analgeziji, njezinim prednostima i mogućim komplikacijama dr. Damir Žalac objasnio je u članku "Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda"

Kako lijekovi djeluju na bebu?

"Većina lijekova koji se daju majci tijekom trudnoće ili pri porodu stižu i do djeteta. Narkotici i anestetici koji se daju majci snižavaju respiratornu funkciju novorođenčeta, čime narušavaju sposobnost novorođenčeta da koordinira svojim sisanjem, gutanjem i disanjem", ističe predsjednica Komore primalja Barbara Finderle te objašnjava da je vrijeme poluraspada nekih narkotika mnogo duže kod djeteta nego kod majke, čime lijekovi nastavljaju djelovati na dijete dugo nakon što ih je majka već izbacila iz organizma.

Također, naglašava da lijekovi korišteni pri epiduralnoj analgeziji smanjuju sposobnost novorođenčeta da se nosi s boli jer inhibiraju majčine prirodne beta-endorfine tijekom poroda čime snižavaju razinu beta-endorfina u kolostrumu i majčinom mlijeku.

porod dojenje mama beba Možda te zanima... Epiduralna i drugi lijekovi: Kako djeluju na dijete? Trudnoća

Zbog toga, na stranim forumima raspravlja se o tome da i otac ima pravo odlučivati o tome hoće li majka uzeti epiduralnu. Ovo pitanje postavili smo vam na našoj Facebook stranici, a prenosimo vam neke komentare mama.

"Pa neće on dobiti injekciju u kičmu niti mora trpjeti bolove poroda!", napisala je Jelena.

Maja je napisala: "Rodila sam s epiduralnom,i još sto puta bih je izabrala, a da mi je muž što branio dobio bi tu iglu na jedno bolno mjesto!!!!"

"Može odlučiti i da rodi umjesto žene, naravno ako ne umre u trudovima!", napisala je Ivana.

Tina je komentirala: "Ma kakve su to gluposti... naravno da NE!!!! Ima da budu u rađaoni svi i da pružaju vodu, brišu čelo, drže za ruku, i nose one kartone za povraćanje, šetaju sa nama i dišu.... i to je sve!!!! To je jedino u životu di muzu ne bi dozvolila ama bas nikakav kompromis... kako ja kažem tako je.. on ima da šuti i sluša!"

No Anđela ima drugačije mišljenje: "Ja mislim da bi bilo pošteno da je i otac suglasan jer dijete, drage žene, nije samo vaše, niste ga izlegle ko koka jaje nego ste do djeteta "došli" zajedno u ljubavi sa suprugom. Ajmo pretpostaviti tako. Ja bih svakako uvažila i muževo mišljenje pa zajedničkim razgovorom pronašla rješenje. Ovo komentiram u smislu da ne mislim da oca djeteta treba apsolutno isključiti iz ove teme".

Što misliš: Ima li otac pravo odlučivati o epiduralnoj? Jeste li se sa svojim partnerom zajedno donijeli odluku o tome hoćete li je uzeti ili ne?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • selina.cat.56

    niste našli veće gluposti za pisati o...?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.