Trudnoća Porođaj 31. listopada 2017.

Porod na zadak obično završava carskim rezom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rođenju djeteta na zadak pogoduju prerani porod, blizanačke trudnoće, fetalne anomalije i anomalije maternice

Oko 3 do 4 posto beba u svijetu rađa se na zadak. Danas se takva djeca rađaju u razvijenim zemljama najčešće carskim rezom. Razlog tome je jer se često smatra da kod vaginalnog poroda u ovom slučaju postoji povećani rizik za majku i novorođenče, ali i zbog povećane mogućnosti tužbi.

Određeni faktori pogoduju tome da se dijete okrene na zadak. Najčešći uzrok je prerano rođenje djeteta. 25 posto djece je okrenuto na zadak u 32. tjednu trudnoće, ali do termina porođaja ovaj postotak se drastično smanjuje.

Beba zadak pelene Možda te zanima... Što možete učiniti kada je dijete okrenuto na zadak? Trudnoća

Rođenju djeteta na zadak također pogoduju blizanačke trudnoće ili trojke; abnormalna količina amnionske tekućine, povećana ili smanjena; fetalne anomalije; anomalije maternice; i ranije trudnoće dovršene carskim rezom.

Pretpostavlja se da se do termina porođaja većina djece okrene glavom prema izlazu, jer je u tom periodu glava najteža i sila teža je "vuče" prema dolje.

Povećani rizik za majku i dijete

U Hrvatskoj će se u većini rodilišta porođaj na zadak dovršavati operativno, carskim rezom. No to ipak ovisi o niz faktora: stavu rodilišta, iskustva opstetričara, ultrazvučnoj procjeni tjelesne težine novorođenčeta, o tome koji puta žena rađa, kakve je konstitucije…

Porod na zadak ne spada u domenu fiziološkog porođaja i njega vode liječnici. Nažalost sve je manje liječnika koji se "usuđuju" pomoći ženama da rode dijete na zadak vaginalnim putem. Nova generacija liječnika jednostavno to više nema gdje naučiti.

I perspektiva je da će se sve manje žena i liječnika i odlučivati na vaginalni porod djeteta na zadak, jer smjernice govore o povećanom riziku i za majku i za novorođenče. Sam porođaj dulje traje, česta su oštećenja spolovila i druge traume majke i novorođenčeta.

Možda te zanima... Necenzurirano: Nevjerojatne fotografije poroda na zadak Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.