Trudnoća Porođaj 22. svibnja 2013.

Epiduralna i drugi lijekovi: Kako djeluju na dijete?

porod dojenje mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon davanja određenih lijekova, posljedice na novorođenčetu mogu biti vidljive i do 30 dana

Većina lijekova koji se daju majci tijekom trudnoće ili pri porodu stižu i do djeteta. Narkotici i anestetici koji se daju majci snižavaju respiratornu funkciju novorođenčeta, čime narušavaju sposobnost novorođenčeta da koordinira svojim sisanjem, gutanjem i disanjem.

Vrijeme poluraspada nekih narkotika je mnogo duže u djeteta nego u majke, čime lijekovi nastavljaju djelovati na dijete dugo nakon što ih je majka već izbacila iz organizma.

Lijekovi korišteni pri epiduralnoj analgeziji smanjuju sposobnost novorođenčeta da se nosi s boli jer inhibiraju majčine prirodne beta-endorfine tijekom poroda čime snižavaju razinu beta-endorfina u kolostrumu i majčinom mlijeku.

Više je istraživanja pokazalo kako je dojenje utješno za dijete te kako je i samo mlijeko analgetik.

Kako navodi Sepkoski, nakon davanja određenih lijekova, posljedice na novorođenčetu mogu biti vidljive i do 30 dana.

Istraživanja pokazuju da porod pod epiduralnom anestezijom ima negativni utjecaj na dojenje u prva 24 sata života novorođenčeta, iako nije dokazano da je utjecalo na smanjenje pokušaja dojenja u prvom satu života djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.