Trudnoća Planiranje trudnoće 14. veljače 2018.

Bebe začete na Valentinovo imaju bolji imunitet?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice tijekom ljeta apsorbiraju više vitamina D što ima pozitivan utjecaj na razvoj imunološkog sustava

Bebe začete na Valentinovo imaju najmanju vjerojatnost da obole od multiple skleroze, otkriva novo istraživanje. Britanska stranica i udruga oboljelih od multi skleroze Shift.ms objašnjava da žene čija trudnoća obuhvaća ljetne mjesece apsorbiraju više vitamina D zbog jačeg sunca, istraživanja pokazuju da to ima pozitivan utjecaj na razvoj imunološkog sustava. To znači, bebe rođene u studenom imaju daleko manju vjerojatnost da razviju ovo kronično stanje u usporedbi s bebama koje su rođene u svibnju.

ljekarna vitamini Možda te zanima... Vodič kroz vitamine i minerale za trudnice Trudnoća

U Velikoj Britaniji skoro 100 000 ljudi oboljelo je ovo bolesti, a u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko 6 500 ljudi, a broj oboljelih je u porastu. Koliko je važan vitamin D objašnjava prof. Gavin Giovannoni za Daily Mail: "Ovo podupire moju preporuku da sve žene tijekom trudnoće trebaju uzimati doze vitamina D. Zapravo svi trebamo uzimati ovaj vitamin cijelo vrijeme. Trenutno preporučujem 250 miligrama vitamina D3 na dan za odrasle i 500 miligrama tijekom trudnoće", objašnjava  prof. Gavin Giovannoni.

 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U današnje vrijeme istraživači pozivaju trudnice da uzimaju dodatke vitamina D kako bi se smanjili slučajevi ove bolesti, što je posebno važno za žene koje apsorbiraju manje sunčeve svjetlosti. Već je poznato da su slučajevi multiple skleroze viši u zemljama koje su daleko od ekvatora s puno manje sunca. Dijabetes, astma i srčane bolesti također su povezane s niskim razinama sunčeve svjetlosti u ranoj životnoj dobi.  Važnost folne kiseline u trudnoći

Dr. Sreeram Ramagopalan koji je napravio jedno od najvećih istraživanja o povezanosti vitamina D i multiple skleroze 2011. godine, tada je izjavio za Daily Mail: "Oko 90 posto žena je u vitaminskom deficitu tijekom zimskih mjeseci što znači da su trudnice posebno izložene riziku". Prvi put se ta povezanost počela istraživati šezdesetih godina prošlog stoljeća. "Nitko nije mogao vjerovati da bi jednostavan vitamin mogao imati takav utjecaj. Samo daljnjim istraživanjima mogla se potvrditi ta veza", rekao je Ramagopalan.

trudnoća trudnica voće Možda te zanima... 8 vrsta voća koje trebaš jesti u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.