Trudnoća Planiranje trudnoće 17. prosinca 2023.

Zašto je božićno vrijeme najbolje za rad na bebi?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako želite dijete, prosinac je najbolji mjesec u godini za začeće, dok se preporučuje izbjegavati lipanj, kaže novo istraživanje

Ako želite bebu, pred vama je idealno razdoblje za početi raditi na tome! Naime, novo istraživanje otkriva da je rana zima idealno vrijeme u godini za začeće. Znanstvenici sa Sveučilišta Indiana analizirali su oko 52 milijuna trudnoća u razdoblju od 12 godina i otkrili da začeća iz prosinca imaju najviše rođene djece. Također, parovima se preporučuje izbjegavati začeće kroz ljetne mjesece.

Pedijatar dr. Paul Winchester koji je vodio istraživanje, objašnjava da su majke koje zatrudne u prosincu ili siječnju, do ljetnih mjeseci u posljednjem tromjesječju trudnoće i tada izložene najvišoj razini sunčevog svjetla. Tako dobivaju više vitamina D, što je važno za zdrav porođaj, zdrave kosti kod bebe te štiti od određenih bolesti. 

Možda te zanima... Znaš li koji je najpopularniji mjesec rođenja u godini? Trudnoća

'Toksični' lipanj

Najgori mjesec za začeće je lipanj zbog velike količine pesticida u zraku koji negativno utječu na najosjetljivije razdoblje trudnoće – prvo tromjesečje, a znanstvenici su ga zbog toga nazvali 'toksični'.

"Ako želite izbjeći porođajne mane ili preuranjeni porod, izbjegavajte lipanj kao mjesec kad radite na bebi. Neka istraživanja pokazala su i da se spina bifia i neobjašnjiva smrt novorođenčadi najviše pojavljuje upravo kod beba začetih u lipnju", kaže dr. Winchester i savjetuje ženama koje žive u Europi i Sjevernoj Americi da izbjegavaju začeće u lipnju jer su kod tih trudnica organizmi puni kemikalija i pesticida, što je ogroman problem.

beba mama majka Možda te zanima... Ljetne bebe imaju manje alergija, zimske bolji vid Beba

Istraživači su otkrili da je u rujnu najviša stopa rađanja nego u bilo kojem drugom dobu godine, a to su djeca koja su začeta upravo u prosincu. Ovo istraživanje se slaže i s nedavnim otkrićem Sveučilišta u Cambridgeu koje pokazuje da su ljudi rođeni tijekom ljetnih mjeseci puno zdraviji nego oni rođeni zimi.

Vrijeme začeća utječe na zdravlje djeteta

Istraživao se i uspjeh trudnoća nastalih medicinski potpomognutom oplodnjom. Analizom 433 764 ciklusa izvantjelesne oplodnje otkriveno je da je 4 posto veća vjerojatnost da će zdravija biti djeca rođena iz ciklusa oplodnji koji su započeli između prosinca i veljače nego iz ciklusa koji su počeli u lipnju. Ovi zaključci možda imaju veze i s evolucijom.

"Postoje razne teorije da je ženska plodnost osjetljiva na sate izloženosti sunčevom svjetlu. Puno je primjera u prirodi koji potvrđuju Darwinovu teoriju o preživljavanju. Također, zagađenost zraka je različita u različitim godišnjim dobima, a sve to može utjecati na kvalitetu zraka u IVF laboratorijima i utjecati na rezultate potpomognute oplodnje", kaže dr. Stuart Lavery, britanski stručnjak za plodnost iz Odjela za reproduktivnu medicinu u bolnici Hammersmith i potvrđuje da postoje dokazi da zdravlje djeteta ovisi o vremenskom razdoblju kad je začeto.

par, seks, kamin Možda te zanima... Želite zatrudnjeti? 2.1. je idealan dan za seks! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.