Beba Razvoj u 1. godini 23. rujna 2023.

8 zanimljivih činjenica o jesenskim bebama

Foto: Freepik ; Jesenska djeca uspješniji učenici, ali i sportaši!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li znala da su jesenske bebe jedinstvene po mnogim stvarima? Donosimo ti osam zanimljivih činjenica o bebama rođenima u jesen

Jesen je najdraže godišnje doba mnogih mama. Ne pretoplo i ne prehladno vrijeme, vrijeme za lagane jaknice i duge udobne hlače, vrijeme za ugodne šetnje, vrijeme za ispijanje finih toplih napitaka i još mnogo drugih stvari. A, za mnogo mama, jesen je vrijeme u kojem očekuju rođenje svoje bebe. Pročitajte neke od zanimljivih stvari po kojima se jesenske bebe razlikuju od drugih:

1. Teže manje pri porodu

Prema Nacionalnoj akademiji znanosti, bebe koje su začete između siječnja i svibnja imaju manju porođajnu težinu. Ova zanimljivost je svakako dobrodošla za buduće mame koje su nervozne oko poroda. 

Možda te zanima... Kako godišnje doba utječe na porođajnu težinu bebe? Trudnoća

2. Više su od svojih vršnjaka

Ako se nadate da će vaše dijete biti budući košarkaš, možda imate sreće. Prema mnogim istraživanjima, bebe koje su rođene u jesen malo su više nego bebe koje su rođene u proljeće ili zimu. Znanstvenici ovu činjenicu objašnjavaju time što su mame jesenskih beba više izložene suncu tijekom trudnoće, a njihova tijela tada proizvode više vitamina D koji je zaslužan za rast i razvoj kostiju. U prilog ovome ide i činjenica da jesenske bebe imaju jače i snažnije kosti.

3. Uspješne su u sportu

Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u jesen kasnije pravi sportski tipovi. Bebe rođene u rujnu i studenom su najviše fit, a zatim slijede bebe rođene u listopadu. U prilog ovome svakako ide i podatak da je najviše profesionalnih sportaša rođeno u jesen

škola djeca Možda te zanima... Koliko djeca trebaju vježbati da bi imala bolje rezultate u školi? Školarci

4. Žive dulje

Možda zbog toga što su njihove mame više vremena provodile na zraku, ljetnom suncu i bile aktivnije tijekom svoje trudnoće nego trudnice u drugim godišnjim dobima, ali prema Nacionalnoj akademiji znanosti, jesenske bebe žive čak od 160 do 219 dana dulje nego ostale bebe. 

Što godišnje doba u kojem je beba rođena govori o njoj?

5. Imaju veći rizik od astme

Prema istraživanju sa Sveučilišta Vanderbilt, bebe rođene u jesenskim mjesecima imaju veći rizik od astme nego ostale bebe. Znanstvenici smatraju kako se to događa zbog toga jer tijekom zime, više ostajemo kod kuće sa zatvorenim prozorima i upaljenim grijanjem tako da je to jedan od razloga za češću pojavu astme, odnosno veća izloženost alergenima (poput grinja) u prvim mjesecima života.

hrana dijete Možda te zanima... Zašto se astma rjeđe javlja kod djece koja žive na selu? Školarci

6. Sklonije su alergiji na hranu

Finsko istraživanje otkrilo je da su bebe rođene u listopadu i studenom u većoj opasnosti da razviju alergije na hranu, posebno na jaja i mlijeko. Potvrđeno je da je 'krivac' pelud koji tijekom prvog tromjesečja trudnoće pokreće razvoj jednog tipa antitijela, a znanstvenici vjeruju da je osjetljivost na namirnice koje sadrže alergene rezultat izloženosti fetusa polenu tijekom kritičnog razdoblja trudnoće

7. Akademski su uspješnije

Velika je vjerojatnost da će vaša jesenska beba biti super sportaš, ali i super učenik. Britansko istraživanje provedeno na 48 000 djece pokazalo je da su najuspješniji učenici djeca rođena u rujnu. To može biti i zbog toga što su među starijima u svom razredu, te su više fizički i psihički razvijena kad krenu u školu, tako da se osjećaju sigurnijima u sebe.

Možda te zanima... Čarobna formula za odgoj uspješnog djeteta Vrtić

8. 'Sretni mjesec': Najviše beba rođeno je rujnu

Istraživače je zanimalo u kojem mjesecu u godini se rađa najviše djece te su analizom 20-godišnjih podataka, u razdoblju od 1994. do 2014. godine, došli do zaključka u kojem se mjesecu rađa najviše djece. Radi se o mjesecu rujnu, a najčešći rođendani su između 9. i 20. rujna. Neki od razloga mogli bi biti da je vrijeme začeća jesenskih beba u vrijeme blagdana, kada većina ljudi uzima godišnje odmore kako bi ih provela u krugu svojih najdražih. Još jedan od razloga, prema tvrdnjama liječnika, može biti i taj što je kvaliteta sperme veća tijekom zimskih mjeseci, za razliku od vrućih, ljetnih mjeseci. 

dijete, jaja, alergije Možda te zanima... Jesenske bebe podložnije alergijama Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.