Trudnoća Planiranje trudnoće 12. veljače 2018.

Muškarci su plodniji po hladnoći?

par, zima
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zima je idealno vrijeme za začeće, a to potvrđuje i činjenica da se najviše djece rađa najesen

Stručnjaci kažu da je zima "idealno" vrijeme za zatrudnjeti, a to potvrđuje činjenica da se najviše djece rađa u jesen. Prema nekim istraživanjima, muškarci su plodniji po hladnoći jer je koncentracija i pokretljivost spermija onda najveća, a visoke temperature utječu na usporavanje funkcije testisa.

Postoji razlog zašto se testisi nalaze izvan tijela, naime za proizvodnju sperme potrebna je određena temperatura. Preporučuje se izbjegavanje sauna, vrućih kupki, ali i uskih hlača i donjeg rublja.

"Uske hlače ili donje rublje dižu temperaturu testisa bliže tjelesnoj temperaturi od oko 37 stupnjeva čime se smanjuje spermiogeneza. Testisi su izvan tijela zato što njima odgovara niža temperatura od tjelesne, a svako stiskanje uz tijelo uskom odjećom povećava temperaturu", objašnjava ginekolog Erden Radončić te dodaje da što se tiče elektronike, držanja laptopa u krilu ili mobitela oko struka, mišljenja su oprečna. 

žena, pranje zubi Možda te zanima... Neočekivani razlozi zašto ne možete zatrudnjeti Trudnoća

"Mnogi vjeruju da je to dodatni problem, međutim realnih znanstvenih dokaza za sada nema. No, preporuka je i inače kod kontroverznih pitanja nastojati eliminirati potencijalne loše navike sve dok se ne dokaže njihova realna uloga", kaže.

Razina spermija ujutro je viša

Također, neka istraživanja pokazala su da je razina spermija ujutro viša nego kasnije tijekom dana, a razlog može biti u nižoj temperaturi testisa ujutro. Razina muških hormona je na vrhuncu nakon buđenja, što je i razlog jutarnjoj erekciji. No, ne brinite, ako niste raspoloženi ili nemate vremena za seks ujutro, zatrudnjeti možete i u drugo doba dana.

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa?

"Ujutro je maksimalna razina testosterona u dnevnom ritmu muškaraca, oko 8 sati je maksimalna cirkulacija u krvi, ali su spermiji već prije stvoreni i skladišteni u pomoćnom kanalikularnom sustavu – epididimisu, a njihovo stvaranje i sazrijevanje traje oko dva i pol do tri mjeseca", kaže ginekolog dr. sc. Erden Radončić.

Možda te zanima... 8 zanimljivih činjenica o jesenskim bebama Beba

'Toksični' lipanj

Također, žene koje zatrudne tijekom zimskih mjeseci rađaju veće bebe, a stručnjaci to objašnjavaju raznovrsnijom prehranom u proljetnim mjesecima kada prođe tjedna gestacija i plod se najintenzivnije razvija.

7 zanimljivih činjenica o zimskim bebama

Najgori mjesec za začeće je lipanj zbog velike količine pesticida u zraku koji negativno utječu na najosjetljivije razdoblje trudnoće – prvo tromjesečje, a znanstvenici su ga zbog toga nazvali 'toksični'. Saznajte kako zdravlje djeteta ovisi o vremenskom razdoblju kad je začeto

beba mama majka Možda te zanima... Ljetne bebe imaju manje alergija, zimske bolji vid Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.