Trudnoća Planiranje trudnoće 08. listopada 2023.

Znaš li koji je najpopularniji mjesec rođenja u godini?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najviše beba diljem svijeta rađa se u rujnu. Provjerite spada li vaš i rođendan vaših najmilijih u najpopularnije ili u one najmanje popularne dane u godini

Već smo nekoliko puta pisali o godišnjem dobu, kalendarskom mjesecu, pa čak i danu u godini kad je najbolje vrijeme za rad na bebi, odnosno kad je začeto najviše djece, a prema statistikama, najviše djece rađa se u ranu jesen, točnije u rujnu. 

Ali jeste li se ikad zapitali koji su to dani u godini kad se rađa najviše djece? New York Times još je 2006. godine objavio da je u razdoblju od 1973. i 1999., koje su proučavali istraživači s Harvarda, otkriveno da je najčešći datum rođenja u SAD-u bio 16. rujan. No nedavno je Matt Stiles iz The Daily Viz napravio kompilaciju rođenja od 1994. do 2014. i prema tim podacima, najčešći datum je 9. rujan. 

Zanimljive činjenice o jesenskim bebama

Iako je Time nedavno objavio da je najpopularniji rođendan 9. rujan, povijesno gledano 16. rujan vrlo je blizu i to ne samo u SAD-u jer i u svijetu se najviše beba rađa upravo u rujnu. Najpopularniji datum mijenjao se kroz desetljeća, ali zaključak je da je rujan definitivno najpopularnije razdoblje u godini za rađanje, a noviji podaci pokazuju da 9 od 10 dana za porođaj padaju između 9. i 20. rujna. Budući da trudnoća prosječno traje oko 38 tjedana, to znači da je većina beba začeta u prosincu oko blagdana.

Možda te zanima... Zašto je božićno vrijeme najbolje za rad na bebi? Trudnoća

Prema posljednjim podacima, u Velikoj Britaniji najviše djece rađa se 26. rujna, što je 38 tjedana nakon 2. siječnja. Tako je u Velikoj Britaniji 2. siječanj prozvan nacionalnim danom začeća.

Zimski mjeseci manje popularni

Time je objavio i najmanje popularne rođendane. Prema statistici, najmanje djece rađa se u zimskim mjesecima; prosinac, siječanj i veljača. A 25. prosinac, 1. siječanj i naravno, 29. veljače, najmanje su popularni datumi. 

Ovo može značiti i da mnogi roditelji planiraju rođenja djece, ili su liječnici na godišnjem odmoru pa se zakazani porođaji (kao što su planirani carski rez ili indukcija) zakazuju za dane koji nisu blagdani.

Kad ste rođeni vi i članovi vaše obitelji? Spadaju li vaši rođendani u popularno ili ono manje popularno razdoblje? Komentirajte članak!

Možda te zanima... U koje doba dana se bebe najčešće rađaju? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.