Trudnoća Beba u trbuhu 18. rujna 2019.

Kako godišnje doba utječe na porođajnu težinu bebe?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji mnogo faktora koji bi mogli utjecati na bebinu porođajnu težinu, a prema novom istraživanju, vrijeme i temperature mogle bi biti među njima

Prema novom istraživanju, neobično toplo ili hladno vrijeme tijekom drugog ili trećeg tromjesečja može utjecati na težinu bebu, odnosno na nižu porođajnu težinu, čak i ako beba nije rođena preuranjeno. 

trudnica trudnoća more Možda te zanima... Prevelika vrućina ili hladnoća mogu uzrokovati prijevremeni porod Trudnoća

Znanstvenici s National Institutes of Health, pregledali su informacije o 220.000 beba rođenih u 19 američkih bolnica. Proučavali su uzorke porođajne težine između 2002. i 2008. godine i izmjerili ih prema vremenskim podacima. Istraživači su djecu rođenu nakon 37. tjedna trudnoće, koja su težila malo više od 2 kilograma, označili kao djecu s "nižom porođajnom težinom".

Nakon izračuna prosječne temperature za svako tromjesečje trudnoće i vrijeme trajanja cijele trudnoće, znanstvenici su došli do iznenađujućeg otkrića: Žene koje su bile izložene neuobičajeno hladnom vremenu tijekom drugog ili trećeg tromjesečja imale su 18-21 posto veće šanse da rode bebu s niskom porođajnom težinom.

S druge strane, žene koje su bile izložene visokim temperaturama tijekom trećeg tromjesečja, imale su 31 posto veće šanse da rode bebu male težine, a za one koje su bile izložene izrazito visokim temperaturama, taj rizik bio je veći za 249 posto.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Environmental Research, u najmanju ruku je neočekivano, a znanstvenici nisu sasvim sigurni zašto bi ta poveznica mogla postojati. Moguće je da su istraživači jednostavno primijetili korelaciju, što ne mora nužno dokazati uzročni efekt. Ipak, uvijek je dobro podsjetiti na izbjegavanje boravka na otvorenom po izrazito visokim ili niskim temperaturama. Uostalom, tko želi provoditi vrijeme u neugodnim temperaturama, bila trudnoća u pitanju ili ne?

beba vaga težina Možda te zanima... Gubitak na težini kod beba nakon rođenja je normalan Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.