Trudnoća Trudnica 06. siječnja 2019.

Kako trudnoća utječe na mozak i čini te boljom majkom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači tvrde kako žene gube sivu masu u određenim područjima mozga kada su trudne i to im pomaže da budu više usklađene i povezane s bebom

Ako si trudnica i osjećaš više emocija nego prije, novo istraživanje korak je bliže u objašnjavanju zašto je tome tako. Naime, trudnoća doslovno uništava sivu masu u mozgu buduće majke.

Bez panike! Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Nature Neuroscience, trudnoća mijenja veličinu područja mozga koja su odgovorna za društvenu spoznaju koja nam omogućuje razumjeti osjećaje drugih ljudi. To uključuje gubitak sive mase u nekoliko područja moždane kore, za koji autori istraživanja tvrde da nije štetno.

 

"Svakako ne želimo poručiti nešto poput da 'trudnoćom gubite mozak' jer to definitivno nije slučaj. Gubitak sive mase ne predstavlja nužno lošu stvar, dapače, može predstavljati djelotvoran proces sazrijevanja ili usavršavanja", objasnila je liječnica Elseline Hoekzema, jedna od autorica istraživanja.

Što je više sive mase izgubljeno, veća je povezanost mame i bebe

Dr. Hoekzema tvrdi da se radi o majčinoj sposobnosti da prepoznaje potrebe svog novorođenčeta, da prepoznaje društvene prijetnje ili sposobnost da se lakše poveže sa svojom bebom. Istraživanje ukazuje da su poboljšane emocije također dio tog usavršavanja. 

 

Uz to, istraživači su primijetili da, što je više sive mase izgubljeno - to je veća povezanost bila između majke i bebe. Ovo istraživanje jedno je od prvih koje je proučavalo utjecaj trudnoće na društvene spoznaje. Iako je potrebno više istraživanja, jedna stvar je svakako jasna: Beba te definitivno mijenja. No, to si ionako već znala. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.