Beba Zdravlje i njega bebe 23. prosinca 2023.

7 zanimljivih činjenica o zimskim bebama

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su prilično fascinirani učinkom koji godišnje doba u kojem smo se rodili ostavlja na nas, na naše zdravlje i opće stanje. Evo što su otkrili o djeci rođenoj u zimskim mjesecima

1. Djeca rođena zimi su krupnija

Promatrajući statistiku, znanstvenici su utvrdili da su djeca rođena u zimskim mjesecima duža nego ona rođena ljeti. Do svoje šeste, sedme godine, zimska djeca su teža, viša i imaju veći opseg glave od svojih vršnjaka rođenih u druga godišnja doba.

Možda te zanima... Kako godišnje doba utječe na porođajnu težinu bebe? Trudnoća

2. Inteligentnija su

Prema zajedničkom američkom i australskom istraživanju, u kojem su znanstvenici proučavali razvoj 21.000 dječaka i djevojčica, pokazalo se da su zimska djeca imala bolje rezultate na testovima inteligencije od svojih vršnjaka.

Možda te zanima... Što godišnje doba u kojem je beba rođena govori o njoj? Beba

3. Manje su sklona multiploj sklerozi

Kod njih rjeđe dolazi do ove teške bolesti. Svi smo čuli da zdravlje majke može utjecati na zdravlje bebe. Ali, jeste li znali da i vrijeme začeća također može utjecati na zdravlje bebe? Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford došli su do zaključka da bebe rođene u studenome imaju najmanje šanse za to da obole od multiple skleroze, dok bebe začete u zimskim mjesecima imaju najveće šanse. To je zbog toga što trudnice dobivaju manje vitamina D tijekom zime.

Možda te zanima... Znaš li koji je najpopularniji mjesec rođenja u godini? Trudnoća

4. Učestaliji je prijevremeni porod

Bebe začete u svibnju imaju veće šanse roditi se ranije. Istraživači sa Sveučilišta Princeton su poslije analize raznih podataka, i zanemarivši sociološki status majki, otkrili su da bebe koje su u zimskim mjesecima došle na svijet imaju 10 posto veće šanse biti prijevremeno rođene. Izgleda da je jedan od značajnih čimbenika taj što tada vlada sezona gripe.

beba mama zima | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Depresivnija su

Postoji veći rizik da se kod njih razviju neurološki poremećaji, uključujući tzv. sezonski afektivni poremećaj (zimska depresija), bipolarnu depresiju i shizofreniju. Znanstvenici uzrok pronalaze u količini svjetlosti kojoj su novorođena djeca izložena, odnosno njezinom nedostatku.

Možda te zanima... 10 dječjih imena koja nose duh blagdana i njihova značenja Trudnoća

6. Imaju slabije kosti

Još jedna karakteristika vezana za sunčevu svjetlost. Ljetne bebe su, kažu znanstvenici, u prosjeku više za pola centimetra, i koštana masa im je za 13 kvadratnih centimetra veća nego kod zimskih beba. Krivac za to je apsorpcija vitamina D majki u posljednjoj fazi trudnoće.

7. Sklonija su alergijama na hranu

Čini se da u današnje moderno doba sve više djece ima neke probleme s alergijama na hranu. Među njima je najveći broj beba rođenih zimi. 

beba mama majka Možda te zanima... Ljetne bebe imaju manje alergija, zimske bolji vid Beba