Trudnoća Planiranje trudnoće 10. srpnja 2022.

11 stvari koje trebaš izbjegavati kada pokušavaš začeti

Foto: Gettyimages
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pušenje, kofein, alkohol, loša prehrana, nedostatak tjelovježbe ili pretjerani napori - sve to utječe na tvoje šanse za začeće. U nastavku teksta donosimo ti 11 stvari koje trebaš izbjegavati kada pokušavaš začeti - od hrane i aktivnosti, do raznih navika.

Pokušavanje začeća bebe jedna je velika igra čekanja. Na sreću, postoji nekoliko načina koji će ti pomoći kako bi si povećala izglede. Naravno, praćenje ciklusa i općenito zdravlje majke glavni su pokretači, no ponekad i ostale stvari utječu na to kada ćeš začeti.

U nastavku teksta donosimo ti 11 stvari koje trebaš izbjegavati kada pokušavaš začeti - od hrane i aktivnosti, do raznih navika.

Možda te zanima... Trećina žena prirodno će začeti nakon liječenja neplodnosti Trudnoća

1. Pušenje

Vjerojatno ti je u planu prestati pušiti jednom kada ostaneš trudna i to bi svakako trebala napraviti, no izbjegavanje cigareta i za vrijeme kada pokušavate začeti također ima velike koristi. Prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu ženama koje puše treba duže vrijeme da bi začele te pušenje utječe na to da su ženske jajne stanice sklonije nepravilnostima. Nadalje, pušenje povećava i rizik od pobačaja i izvanmaterične trudnoće, prenosi The Bump.

Osim žene i tvoj muškarac, odnosno tvoj partner, treba bi prestati pušiti jer istraživanje provedeno na muškarcima koji puše pokazalo je da upravo oni imaju niži broj sperme i slabiju pokretljivost.

 | Author: Gettyimages Foto: Gettyimages

2. Previše kofeina

Nemoj se ustručavati odmah - nećeš morati izbaciti svoju jutarnju dozu kave. Istraživanja su potvrdila da 200 miligrama kofeina na dan ne utječe na plodnost i rizik od ranog gubitka trudnoće. Međutim, stručnjaci savjetuju da kao i sa svime, budeš umjerena u njegovom unošenju. 

Kofein može povećati krvni tlak i otkucaje tvojega srca, ali i djetetova srca za vrijeme trudnoće tako da ga vrijedi smanjiti.

3. Konzumiranje alkohola

Ako pokušavaš začeti razmisli o tome da izbaciš alkoholna pića, ako ih konzumiraš. Prekomjerno ispijanje alkohola, koje se odnosi na više od dva pića dnevno, povezano je s neredovitim menstrualnim ciklusima, nedostatkom ovulacije i nenormalnom razinom estrogena i progesterona, što može otežati začeće.

Drugi razlog zašto bi trebala prestati s konzumacijom alkohola jest rizik od poremećaja fetalnog alkohola. Odnosno, dva tjedna će proći najmanje nakon što dođe do začeća, a ti shvatiš da si trudna. Zbog toga, odmah bi trebala prestati s unosom alkoholnih pića kako bi dijete zaštitila od sindroma fetalnog alkohola ako nisi sigurna je li došlo do začeća.

 

4. Naglo mršavljenje ili debljanje

Zbog niskog indeksa tjelesne mase, koji je 18,5 ili manje, ali i zbog visokog indeksa koji označava sve preko 30, može doći do neredovitih menstruacija, komplikacija u trudnoći vezanih uz dijabetes te komplikacija koji će zahtijevati carski rez. Stoga, kada pokušavaš začeti, važno je da budeš što boljeg zdravstvenoga stanja.

Ako spadaš u neku od ovih kategorija razgovaraj sa svojim liječnikom o tome što bi trebala napraviti kako bi poboljšala svoje zdravlje. 

5. Izostavljanje povrća

Stručnjaci se u mnogo toga ne slažu, ali ono jedno, što ih drži na okupu jest činjenica da je za začeće važno zdravlje tijela žene, stoga je zdrava prehrana neophodna. Veoma je važno da u svojem tijelu imaš B vitamin, a njega možeš pronaći u zelenom povrću, brokuli i špinatu najviše.

Doktori često preporučuju i da uzimaš određene dodatne vitamine ili folnu kiselinu, ali o tome popričaj više sa svojim ginekologom ili liječnikom opće prakse.

6. Lošu oralna njega

Ako si u zadnje vrijeme zanemarila svoju oralnu higijenu, vrijeme je da posjetiš svojeg stomatologa. Loša oralna higijena kod muškarca može utjecati na broj spermija, a ako imaš bolest desni, ona bi mogla povećati rizik od prijevremenog porođaja ili rođenje bebe s nedovoljnom težinom.

 | Author: Gettyimages Foto: Gettyimages

7. Nedostatak tjelovježbe

Ako i dalje pronalaziš razloge zašto ne vježbaš - prestani s time. Jedno je istraživanje pokazalo da bavljenje redovitim, umjerenim tjelesnim aktivnostima - poput brzog hoda i lagane vožnje biciklom - smanjuje vrijeme potrebno za začetak bebe.

8. Pretjeranu tjelovježbu

Ono što želiš je ostati u formi, ali ne želiš i ne smiješ pretjerivati. U istoj studiji, koja je pokazala da bavljenje redovitim, umjerenim tjelesnim aktivnostima smanjuje vrijeme potrebno za začetak bebe, rezultati su pokazali i da onima koji redovito izvode previše energične vježbe obično treba dulje vremena kako bi začeli.

9. Bisfenol A

Bisfenol A je kemikalija koja se nalazi u određenim plastičnim predmetima, kao što su boce za vodu ili spremnici za hranu. Neka istraživanja povezala su visoke količine bisfenola A sa smanjenim brojem spermija ili smanjenim brojem održivih jajašaca kod žena. Zbog toga, pokušaj ograničiti svoju izloženost njemu. Izbjegavaj korištenje plastičnih stvari te konzerviranih namirnica.

Možda te zanima... Radiš na bebi, ali ne uspijevaš zatrudnjeti? Možda je kriva tvoja prehrana Trudnoća

10. Previše stresa

Svi prolaze stresna razdoblja u životu, no i sami stručnjaci ne mogu odrediti koliki je zapravo utjecaj i imali ga uopće na neplodnost. Postoje određeni dokazi da intenzivni ili kronični stres može utjecati negativno na reproduktivni sustav, a sam neuspjeh začeća, dodatno može povećati spomenuti stres.

Nekoliko studija savjetovalo je neke alternativne načine kako smanjiti stres i povećati šanse za začeće, poput joge i akupunkture.

11. Riba s velikim postotkom žive u sebi

Neke ribe maju veći postotak žive u sebi od ostalih. Najpopularnije ribe koje imaju velike količine žive su - sabljarka, morski pas, skuša i tuna, a upravo je velika količina žive povezana s problemom neplodnosti kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Ako voliš plodove mora i često ih konzumiraš razmisli o nekim drugim namirnicama, kao što su - bakalar, rakovi, haringa, losos, sardine, lignje i pastrva. Tijekom trudnoće savjetuje se konzumiranje dvije do tri porcije morske hrane s malo žive, tjedno.

žena Možda te zanima... Što trebaš znati o svom ciklusu kada pokušavaš zatrudnjeti Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.