Trudnoća Planiranje trudnoće 11. travnja 2014.

Neočekivani razlozi zašto ne možete zatrudnjeti

žena, pranje zubi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ne možete ostati trudni ili vam treba više vremena od prosjeka, a ne pušite, ne pijete kavu, niste pod stresom, pratite svoje plodne dane i nemate veće zdravstvene probleme, možda se razlog krije u ovim sasvim neočekivanim razlozima

žena, pranje zubi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Krvarenje desni

Jedno australsko istraživanje otkrilo je da parodontalne i bolesti desni mogu odgoditi trudnoću za dva ili više mjeseci. Iako ženama koje imaju zdrave desni prosječno treba do pet mjeseci da zatrudne, kod onih koje pate od parodontalnih bolesti, do začeća u prosjeku dolazi u nešto više od sedam mjeseci. I bolest desni kod muškaraca povezuje se s lošom kvalitetom sperme.

Pročitajte zašto je važna higijena zubi u trudnoći!

neplodnost, test na trudnoću | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rijetka krvna grupa

Istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale otkrilo je da među ženskim pacijenticama u tridesetima, kod onih koje su imale krvnu grupu 0, postoji dvostruko veća vjerojatnost da se njihovi jajnici čine stariji nego što je njihova stvarna dob. Jedna od voditeljica i autorica istraživanja, dr. Lubna Pal, reproduktivna endokrinologinja, tvrdi da krvna grupa ipak nije faktor rizika. Ako pacijenti s krvnom grupom 0 imaju poteškoće sa začećem, potrebno je provjeriti i druge faktore rizika koji dovode do neplodnosti.

žena, sunce, plaža | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nedovoljno izlaganje suncu

Znanstvenici austrijskog Sveučilišta u Grazu, otkrili su da kod parova koji žive u blizini arktičkog kruga, tijekom zime rjeđe dolazi do začeća nego u drugim godišnjim dobima. Razlog tome može biti nedostatak vitamina D, koji se u tijelo sintetizira kroz sunčevu svjetlost. Iako nije određeno koliko vitamina D utječe na plodnost, neka istraživanja pokazala su da ima jednu od ključnih sporednih uloga jer stimulira i uravnotežuje spolne hormone. Kod izvantjelesne oplodnje, dovoljna količina vitamina D u tijelu žene, daje četiri puta veću šansu da će doći do začeća.

muškarac, laptop | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mobitel i laptop

Nekoliko istraživanja otkrilo je vezu između oštećenja sperme i navike nošenja mobitela u džepu ili torbi oko struka, odnosno u blizini muških reproduktivnih organa. Još jedno istraživanje povezalo je korištenje prijenosnog računala s WiFi-em i držanja na krilu prilikom rada na njemu sa slabijom pokretljivošću spermija te oštećenjem DNK sperme.

Pročitajte kakav utjecaj korištenje mobitela ima u trudnoći!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.