Trudnoća Planiranje trudnoće 17. kolovoza 2019.

Što trebaš znati o svom ciklusu kada pokušavaš zatrudnjeti

žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad si spremna osnovati obitelj, čekanje ti vjerojatno nije opcija. Činjenica da nemaš kontrolu nad situacijom zna obeshrabriti. Ipak, postoje neke stvari koje moraš znati o svom tijelu kako bi povećala šanse za začeće

Prije nego što službeno kreneš u "rad na bebi", posjeti ginekologa. Posavjetuj se s njim u vezi prenatalnih vitamina koji sadrže folnu kiselinu, koja može spriječiti rizik od rođenja djeteta s malformacijama neuralne cijevi. Vitamine počni uzimati i prije trudnoće. Ako imaš bilo kakvih zdravstvenih problema, trebala bi ih ili izliječiti ili ih držati pod kontrolom kako bi imala zdravu trudnoću.

trudnički trbuh, hrana Možda te zanima... Važnost folne kiseline u trudnoći Trudnoća

Upoznaj svoj mjesečni ciklus

Žene bi trebale razumjeti svoj mjesečni ciklus i ponašanje organizma kako bi lakše ostale trudne. Ovulacija je najbolje vrijeme da ostaneš trudna. Svijest o simptomima ovulacije koji uključuju promjene u cervikalnoj sluzi (iscjedak je vodenkasta i sluzav), može ti mnogo pomoći.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Drugi znakovi uključuju jednostranu blagu bol u predjelu trbuha. Tada je znak da se "baciš na seks". Predviđanja ovulacije također može biti od koristi za pretpostavljanje najboljeg vremena za začeće. Prvi dan tvoje menstruacije je početak i računa se kao prvi dan. Žene kojima ciklus dolazi na 28. dan ovuliraju 14. dana od prvog dana ciklusa, ali mnoge žene imaju kraće i duže cikluse, pa ti proširivanje mreže datuma može biti od koristi.

Kontracepcijske pilule i začeće

Korištenje kontracepcijskih pilula može pomutiti računanje. Mnoge žene provode polovicu svog života trudeći se da ne ostanu trudne koristeći kontracepcijske pilule ili neke druge kontracepcijske metode. Ali, je li u redu da odmah nakon prestanka korištenja pilula pokušavaš ostati trudna?

kontracepcija pilule Možda te zanima... Treba li čekati s trudnoćom nakon uzimanja kontracepcijskih pilula? Trudnoća

Nekada se mislilo da je potrebno pričekati određeno vrijeme nakon prestanka s kontraceptivnim pilulama, ali sada to više nije tako. Možeš početi raditi na bebi odmah nakon što prestaneš uzimati pilule. Jedini problem, u ovom slučaju, može biti to što će ti pilule poremetiti vremenski period između ciklusa pa će biti teže računati kada nastupa ovulacija. Zbog toga mnoge žene više vole napraviti pauzu s uzimanjem pilula da bi mogle lakše i sigurnije pratiti ovulaciju.

seks par Možda te zanima... 5 savjeta za začeće poznate stručnjakinje za plodnost Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.