Trudnoća 06. studenoga 2023.

Ovih 6 spolno prenosivih bolesti mogu utjecati na plodnost i važno ih je liječiti

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je uvijek važno upozoravati na opasnost koju sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u spolnim odnosima, čini se da bi to moglo postati – još važnije. Spolne bolesti su u porastu, kao i neplodnost na koju one mogu utjecati.

Da spolno prenosive bolesti sa sobom nose cijeli niz problema i opasnosti, nije neka tajna. Iako je je danas, očekivano, puno lakše liječiti nego prije, ne može se bez iznimke reći da će se svaka bolest „uhvatiti“ na vrijeme, te da zbog pravilnog liječenja neće ostaviti posljedice. A brojke oboljelih od spolno prenosivih bolesti, kažu stručnjaci, u porastu su. Godine 2022. u Velikoj je Britaniji zabilježeno značajno povećanje od 28,8% u usporedbi s brojkama iz 2021. godine, a slično je i u SAD-u. Ponovno su u usponu brojke zaraženih klamidijom, sifilisom, gonorejom…

djeca, iznenađena, dječak, djevojčica Možda te zanima... Seks u školi: Kako spolni odgoj izgleda u skandinavskim zemljama Školarci

Sama činjenica da su ove brojke u porastu zabrinjavajuća je, ali ono što nas dodatno može zabrinuti je nešto što se često izostavlja iz priča i razgovora o spolno prenosivim bolestima, a to je činjenica da one mogu utjecati na plodnosti, odnosno neplodnost. To je još jedan važan razlog zbog kojeg treba obratiti pozornost na ponašanje prilikom upuštanja u spolne odnose, te uvijek reagirati na vrijeme kako bi se mogle liječiti prije nego što postanu ozbiljnije.

Koje spolno prenosive bolesti utječu na plodnost?

1. Klamidija

Ako se klamidija ne liječi, može se proširiti na maternicu, jajnike ili jajovode i uzrokovati stanje poznato kao upalna bolest zdjelice (PID). Upalna bolest zdjelice može uzrokovati poteškoće pri zatrudnjivanju, može povećati rizik od izvanmaternične trudnoće i neplodnosti.

Simptomi klamidije uključuju bolno mokrenje, neobičan vaginalni iscjedak i krvarenje između menstruacija i nakon spolnog odnosa.

2. Gonoreja

Gonoreja također može rezultirati upalnom bolesti zdjelice ako se ne liječi. To može dovesti do ozbiljnih problema uključujući dugotrajnu bol u zdjelici, izvanmaterničnu trudnoću i neplodnost.

Simptomi su slični onima kod klamidije, međutim, pet od 10 žena zaraženih gonorejom neće imati nikakve očite simptome.

3. Sifilis

Sifilis također može utjecati na plodnost ako se rano ne dijagnosticira i ne liječi. Trudnica koja ima sifilis, može ga prenijeti na svoju bebu prije nego što se rodi. Ovo je poznato kao kongenitalni sifilis. Sifilis tijekom trudnoće također može povećati rizik od pobačaja, prijevremenog poroda i mrtvorođenčeta.

Simptomi sifilisa uključuju male ranice na vagini i anusu, bijele mrlje u ustima i natečene žlijezde.

4. Herpes simplex (HSV)

Žene koje su imale genitalni herpes prije trudnoće obično nemaju problema sa zdravljem svoje bebe. Međutim, postojanje genitalnog herpesa tijekom trudnoće može izložiti bebe riziku od razvoja ozbiljne bolesti koja se zove neonatalni herpes.

Uobičajeni simptomi mogu uključivati ​​bol u vagini, neobičan vaginalni iscjedak i vrućicu.

5. Humani papiloma virus (HPV)

Za razliku od prethodno spomenutih SPI, HPV je uobičajena skupina virusa koji ne uzrokuju probleme kod većine ljudi, ali mogu dovesti do raka.

HPV je često asimptomatski, no mogu se pojaviti bezbolne izrasline ili kvržice oko vagine i anusa.

S HPV-om se povezuje rak vrata maternice, rak vulve i rak vagine. Kod raka vrata maternice abnormalni rast stanica može oštetiti jajnike, uzrokujući neplodnost. Ako se dijagnosticira u uznapredovalom stadiju, liječenje je obično intenzivnije i može dovesti do neplodnosti.

6. Trihomonijaza

Trihomonijazu uzrokuje parazit Trichomonas vaginalis. Simptomi uključuju bol, oticanje i svrbež oko vagine te bol tijekom mokrenja ili seksa. Žene su izložene posebnoj opasnosti od ove bolesti, budući da se njeni simptomi kod žena često pogrešno dijagnosticiraju ili ignoriraju. Ako se ne liječi, trihomonijaza uzrokuje komplikacije u trudnoći, poput prijevremenog poroda ili niske porođajne težine.

*7. Hepatitis C

Iako tehnički nije spolno prenosiva bolest, hepatitis C je virus koji se može prenijeti grubim seksom i dijeljenjem injekicije. Hepatitis C s vremenom oštećuje jetru i na kraju može dovesti do ciroze, što može uzrokovati neplodnost. Kad se zaraza hepatitisom C javi tijekom trudnoće, postoji 4-6% rizika da se beba zarazi virusom. Iako se može dogoditi da se kod djece izliječi infekcija prirodnim putem, neka će djeca razviti kroničnu infekciju što na kraju može dovesti do oštećenja jetre.

Možda te zanima... Vaginalne infekcije u trudnoći - simptomi i liječenje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.