Trudnoća Planiranje trudnoće 07. studenoga 2013.

Obavezno na jelovniku kada želite zatrudnjeti

žena mlijeko
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li znali da punomasno mlijeko i vrhnje sadrže tvari koje podržavaju proces ovulacije? Pročitajte i zbog čega su krto meso i masna riba, ali i blitva i špinat važne namirnice u slučaju da pokušavate zatrudnjeti

Kad jedemo obično ne razmišljamo o tome koliko koja vrsta hrane doprinosi našoj plodnosti, a pogotovo to dolazi do izražaja ako smo jako gladni. No iskustva pokazuju da postoje namirnice koje više ili manje pomažu plodnosti oba spola, a danas postoji i obilje dodataka prehrani koji su profilirani da stimuliranju spolnu želju, povećavaju broj aktivnih spermatozoida, pomažu sazrijevanju jajašaca u žene itd. Valja reći da postoje i tvari u nekim namirnicama i dodacima prehrani koje djeluju nepovoljno. Istraživanje i analiza tih stimulirajućih i destimulirajućih tvari je tek je u povojima i trebat će dosta vremena da se sve otkrije.

Za plodnost su ključni zdrava prehrana i tjelesna aktivnost, izbjegavanje pušenja i alkohola. Budući da reprodukcija podrazumijeva stvaranje novih stanica potrebne su brojne hranjive tvari u optimalnim dnevnim količinama

Kada su u pitanju žene, krenut ćemo redom tj. prvo mlijeko i mliječne prerađevine. Za građu fertilnih stanica potrebni su biološki vrijedni proteini, a takvi su laktalbumini iz mlijeka. Osim toga potreban je kalcij kojeg u dovoljnim količinama ima u mlijeku, jogurtu i sirevima. Za proces ovulacije je potrebno konzumirati punomasno mlijeko. Ima autora koji tvrde da do rizika ženske neplodnosti neće doći ako se konzumira punomasno vrhnje. Dovoljno je samo jednom dnevno konzumirati takvo vrhnje. Kalcija ima i u drugim namirnicama (sardine, tofu, sjeme sezama). Za normalni proces ovulacije potrebno je najmanje 1000 mg kalcija/dnevno

Zbog nedostatka željeza dolazi do amenoreje

Sljedeći izvor dragocjenih proteina jest krto meso (puretina, piletina i junetina). Osim proteina ove namirnice će tijelu donijeti i dragocjeno željezo. Dobro je poznato da zbog nedostatka željeza dolazi do amenoreje, a time zapinje i ovulacijski ciklus. Meso kao izvor proteina nikako ne bi trebalo upražnjavati tri puta dnevno jer je dokazano da animalni protein može djelovati destimulativno kada se radi o ženskim reproduktivnim organima. Osobito su na kušnji žene vegetarijanke ili veganke koje često zapadaju u deficit željeza.

Za normalan razvitak spolnih stanica i reprodukcijski ciklus, nužni su kompleksni ugljikohidrati (grah, zrnevlje žitarica, povrće, voće), suprotno od rafiniranih ugljikohidrata (bijeli kruh, riža, gazirani napitci) koji djeluju destimulativno. Kako? Konzumiranje rafiniranih ugljikohidrata podiže inzulin u krvi, a ovaj je u koliziji s reproduktivnim hormonima što se nepovoljno reflektira na ovulaciju. Kompleksni ugljikohidrati duže se probavljaju i ne podižu razinu inzulina, a čak je primijećeno stimulativno djelovanje na ovulaciju. Osim toga oni sadrže folnu kiselinu koja je važna za kasniji razvitak ploda i izbjegavanje porodiljnih defekata djece. Folna kiselina (folat) je nužna u količini od 400 mcg/dnevno pa ako se ne konzumira zelena masa (blitva, špinat) onda ju treba dodavati u obliku dodatka prehrani.

Omega-3 za proizvodnju reproduktivnih hormona

Nakon proteina i ugljikohidrata, na red dolaze masne namirnice, osobito one koje sadrže omega-3 masne kiseline, a to znači masne ribe (losos, srdela, haringa, šaran i som). Naime, dokazano je da omega-3 masne kiseline stimuliraju i reguliraju proizvodnju reproduktivnih hormona, poboljšavaju cirkulaciju krvi kroz reproduktivne organe, sprječavaju pojavu stresa tako da mnogi nazivaju ovakve namirnice "fertility buster".

Korijen divljeg Yama (Dioscorea villosa) stimulativno djeluje na proces ovulacije i takvo djelovanje je poznato od davnina. Smatra se kao "femine tonic". Saznanje je potkrijepljeno činjenicom da populacija koja redovno konzumira taj korijen ima vrlo česte blizance. Neki smatraju da je to najbolji stimulator ženskog fertiliteta.

Zatim na red dolaze bobičasti plodovi kao najbolji donatori spektra antioksidacijskih tvari. Nije potrebno naglašavati korištenje u sirovom obliku (maline, jagode, brusnice, borovnice) jer navedeni plodovi svoj potencijal zadržavaju i u osušenom obliku. Spominju se školjkaši kao donatori cinka koji ima važnu ulogu kod koncepcije. Primjerice, deficit cinka u hrani žene može potpuno poremetiti menstruacijski ciklus. Jaja i orasi mogu namiriti te potrebe, ali kad toga nema onda se treba poslužiti dodacima prehrani.

Što izbjegavati?

Kod nabavke masnih riba (losos) treba voditi računa o kontaminaciji živom što je za ženu koja želi poboljšati svoj fertilitet – smrtni grijeh. Naime, živa je i u najmanjim količinama otrov za reproduktivne stanice. I još nešto; takva žena svakako treba izbjegavati trans-masne kiseline tj. hidrogenizirane masnoće. Iz svega nije teško zaključiti da treba pažljivo čitati deklaracije proizvoda.

Pročitajte i koji dodaci prehrani povećavaju žensku plodnost!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.