Trudnoća Planiranje trudnoće 01. kolovoza 2017.

Želite zatrudnjeti? Oboje provjerite kolesterol

doktor par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje je pokazalo da ženama s visokim razinama masnoća u krvi treba duže da zatrudne od onih čija su očitanja bila normalna, a još je teže ako i partner ima isti zdravstveni problem

Ženama s visokim kolesterolom treba više vremena da ostanu trudne, a još će teže začeti ako i partner ima isti zdravstveni problem. Poznato je da je loš za srce, ali visok kolesterol mogao bi biti odgovoran i za smanjenu plodnost para.

Istraživanje je pokazalo da ženama s visokim razinama masnoća u krvi treba duže da zatrudne od onih čija su očitanja bila normalna. Ako su kod oba partnera razine visoke, bilo je potrebno još više vremena.

par seks Možda te zanima... 10 neobičnih faktora koji utječu na mogućnost da zatrudniš Trudnoća

Znanstvenici iz ustanove za zdravstvena istraživanja američke vlade savjetuju da oni koji žele zasnovati obitelj prvo naprave test razine kolesterola. U istraživanju su pratili sudbinu 401 para koji su željeli postati roditelji. Niti jedan par nije znao da ima problem s plodnošću i sve su žene bile stare od 18 do 44 godine. Nakon godine dana 0,347 žena je zatrudnjelo, dok ih 54 nije. 

Možda te zanima... Želite zatrudnjeti? Obavezno posjetite stomatologa Trudnoća

Krvni uzorci uzimani na početku studije pokazali su jasnu poveznicu između povišenog kolesterola i plodnosti. "Dugo znamo da visok kolesterol povećava rizik od srčanih bolesti. Iz naših podataka, čini se da visoka razina kolesterola ne povećava samo rizik od kardiovaskularnih bolesti, nego može smanjiti šanse para začeti dijete", kaže dr. Enrique Schisterman.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.