Trudnoća Planiranje trudnoće 23. ožujka 2024.

Je li moguće zatrudnjeti od predejakulata?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog dr.sc. Erden Radončić objašnjava što je predejakulat te može li sadržavati dovoljnu količinu spermija da bi došlo do začeća

Imao sam spolni odnos s kondomom koji je puknuo, ali ne znam u kojem trenutku. Ja sam vjerojatno tokom odnosa malo izbacivao tekućinu te možda predejakulat iz genitalije, ali nije došlo do ejakulacije nikako. Partnerica je imala menstruaciju 10-15 dana prije odnosa. Postoji li šansa da zatrudni?

Predejakulat, bistra tekućina koju stvaraju parauretralne žlijezde, stvara pri jakom spolnom uzbuđenju s osnovnom funkcijom pomoći kod podmazivanja genitalija tokom snošaja, koju ipak u najvećem obimu obavlja sluz koju stvara žena. Ova tekućina je bistra i bezbojna, sadrži uglavnom sluz, ali ne i spermije, koji se stvaraju u drugom odjeljku i u vanjsku sredinu izbacuju tijekom prave ejakulacije, kada se miješa s tekućinom prostate, po količini daleko većoj od sluzi parauretralnih žlijezda. 

seks Možda te zanima... Sve popularnije prirodne metode kontracepcije Trudnoća

Strogo uzevši, od sekreta parauretralnih žlijezda trudnoća nije ostvariva, no često (pogotovo u mladih muškaraca) veći je problem teškog razlikovanja kada se radi o nevoljnoj ejakulaciji (poluciji), a kada o sluzi parautretralnih žlijezdi, i tu leži najveća opasnost – polucija za koju se misli da je sluz, a u biti se radi o pravom ejakulatu. 

Upravo zbog toga je teško reći kolika je šansa za trudnoću u ovakvim situacijama, i jedini način kojim se može potvrditi ili isključiti trudnoće – krvni test u vrijeme očekivane menstruacije. Negativan ili pozitivan test iz krvi imaju 100% točnost.

Možda te zanima... 9 stvari koje znaju žene koje su slučajno zatrudnjele Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.