Trudnoća Planiranje trudnoće 04. travnja 2018.

Želite zatrudnjeti? Obavezno posjetite stomatologa

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema istraživanju problemi s zubima mogu uzrokovati probleme s začećem, zato nemojte izbjegavati stomatologa

Može li oralna higijena biti važan faktor u vašoj plodnosti? Istraživanje na Sveučilištu u Helsinkiju pokazalo je da može. Prisutnost parodontnih patogenih bakterija može odgoditi začeće kod žena koje pokušavaju ostati trudne, pokazali su rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu Journal of Oral Microbiology.

Najčešće greške dok pokušavate zatrudnjeti

Znanstvenici su pregledali 256 zdravih žena koje su pokušavale zatrudnjeti preko 12 mjeseci. Obavile su sve stomatološke i ginekološke preglede tijekom tog vremenskog perioda, a istraživači su utvrdili koje bakterije ispitanice imaju. Dalje su pratili jesu li i kada ispitanice ostale trudne. Liječnici su otkrili da prisustvo Porphyromonas gingivalis odnosno jedne od bakterije koja može uzrokovati bolesti desni uobičajenija kod žena koje nisu ostale trudne kroz taj period od godinu dana.

tržnica trudnica zdrava hrana Možda te zanima... Važnost folne kiseline i omege-3 u pripremi za začeće, trudnoći i dojenju Trudnoća

Istraživači su uzeli u obzir i druge faktore koji su mogli utjecati da odgađanje začeća poput pušenja, godina i bakterijske vaginoze kako bi što bolje razumjeli ovu vezu.

Održavanje dobre oralne higijene je jedan od koraka o kojem moraju razmišljati žene koje žele ostati trudne. Parodontalne bolesti su uobičajene, ali uz pravilno liječenje, četkanje i čišćenje zubnim koncem bolest se može držati pod kontrolom. 

biološki sat, trbuh, začeće, plodnost Možda te zanima... Kakve su vam šanse za začeće u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima Trudnoća

"Naši rezultati ohrabruju žene u reproduktivnim godinama da se brinu o oralnoj higijeni i prate imaju li paradentozu", objasnila je znanstvenica Susanna Paju. "Naše istraživanje ne objašnjavaju neplodnost, ali pokazuju da parodontalne bakterije mogu imati utjecaj na cijeli sustav čak i prije nego je bolest klinički dijagnosticirana", dodala je dalje.

Dva načina liječenja policističnih jajnika koji prijete plodnosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.