Trudnoća Liječenje neplodnosti 31. srpnja 2022.

Pokušavaš zatrudnjeti? Važno je vrijeme kad muškarac ide spavati

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kvaliteta i količina sna ključni su za mušku i žensku plodnost

Žene često mislite da nešto nije u redu s njima kad imaju problema sa začećem. Ali za tango je potrebno dvoje da se zatrudni. Polovica gena djeteta je od tvog partnera, tako da je odgovornost za održavanje zdravog načina života kada pokušavaš zatrudnjeti na tebi i tvom partneru.

Nekoliko čimbenika utječe na broj i kvalitetu spermija, a spavanje, koje je od vitalnog značaja za bilo koji spol, je u središtu pozornosti u novom istraživanju. Prema danskom istraživanju, predstavljenom na godišnjoj konferenciji Europskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju, muškarci trebaju biti u krevetu prije 22:30. idealno bi bilo oko osam sati sna za zdravu spermu.

Možda te zanima... Je li moguće zatrudnjeti od predejakulata? Trudnoća

Istraživači sa sveučilišta Aarhus u Danskoj promatrali su obrasce spavanja i zdravlje spermija 104 muškaraca volontera koji su već pokušavali začeti bebu i imali konzultacije u klinikama za plodnost u Danskoj. Imali su prosječnu starost od 34 godine i bili su promatrani više od dvije godine. Među ispitanicima, 48 je imalo zdravu spermu, dok je 56 imalo spermiju slabije kvalitete. Iako je veličina studije mala, pokazale su se značajne razlike.

Istraživanje je otkrilo da su muškarci koji su spavali prije 22:30 sati imali su četiri puta veća vjerojatnost da će imati zdravu spermu od muškaraca koji su na spavanje odlazili nakon 23:30. Muškarci koji suna spavanje odlazili prije 22 imali su 2.75 puta veću vjerojatnost da imaju zdravu spermu od onih su odlazili na spavanje između 22:30 i 23:00. Istraživači su također otkrili da su muškarci koji su spavali osam sati imali zdraviju spermu nego muškarci koji su imali sedam ili manje sati spavanja, bez obzira u koje vrijeme odlaze u krevet. U stvari, muškarci koji su spavali manje od sedam sati noću, imali su šest puta veću vjerojatnost da imaju spermu loše kvalitete.

muškarac, spermna Možda te zanima... Stvari na koje morate paziti da biste imali zdravu spermu Trudnoća

Ovo nije prvi put da su spavanje i kvaliteta ili količina sperme povezani. Studija iz 2017. godine pokazala je slične rezultate: muškarci koji su ostali budni do ponoći imali su nizak broj spermija, a sperma nije dugo trajala unutar ženskog reproduktivnog sustava.

Spavanje je oduvijek bilo presudno u ženskoj plodnosti i možda je vrijeme da pomislimo da isto vrijedi i za muškarce. "Razlozi mogu biti psihološki jer muškarci koji imaju manje sna trpe više stresa koji može utjecati na plodnost", izjavio je za Independent profesor Hans Jakob Ingerslev, koautor istraživanja sa Sveučilišta Aarhus.

Nedovoljno spavanja utječe na metabolizam, što može negativno utjecati na kvalitetu sperme. Također je vezan i za smanjenu seksualnu želju, što rezultira manjim brojem seksualnih odnosa.

par seks Možda te zanima... 10 neobičnih faktora koji utječu na mogućnost da zatrudniš Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.