Trudnoća Planiranje trudnoće 04. prosinca 2018.

10 neobičnih faktora koji utječu na mogućnost da zatrudniš

par seks
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mislite da su bitni samo broj spermija i ovulacija? Pripremite se na iznenađenje. Važno je čak i koliki je IQ muškarca, kako se koristi laptopom, kako izgleda te uživa li u vrućim kupkama

Svima je jasno da treba pratiti ciklus, izbaciti cigarete, provjeriti spermiogram ako želite bebu. Ali ima i nekih stvari koje pomažu ili odmažu plodnosti para, a na koje nikad ne bi pomislila.

No dr. sc. Tanja Jurin, psihologinja i seksualna terapeutkinja, kaže kako i nisu neobične. "Od deset, sedam je onih koje najbolje tumače biološke mehanizme u podlozi nemogućnosti da se ostane u drugom stanju. Primjerice, stres je općepoznata stvar. No korelacijska istraživanja upućuju samo na to da je povezan s neplodnošću. Čini se da još nemamo jasan odgovor je li u nekoj mjeri odgovoran za neplodnost kod žena i/ili je možda riječ o tome da su žene koje ne mogu zatrudnjeti zbog toga pod povećanim stresom", pojašnjava Jurin.

Što se tiče atraktivnosti muškaraca i kvalitete sperme, nastavlja Jurin, pretpostavka prema evoluciji je da će muškarci pravilnijeg, simetričnijeg i atraktivnijeg izgleda imati kvalitetniju spermu jer njihov izgled u evolucijskom pogledu upućuje na najbolje gene, pa ih žene češće odabiru.

Možda te zanima... Je li moguće zatrudnjeti od predejakulata? Trudnoća

"Iako je ova hipoteza potvrđena u istraživanju na uzorku Španjolaca, australsko istraživanje nije našlo vezu između izgleda muškaraca (procjene maskulinosti i simetričnosti lica) i koncentracije, morfologije i pokretljivosti spermija. Nema definitivnog odgovora ima li izgled veze s kvalitetom sperme", kaže Tanja Jurin.

1. Muškarci, nosite bokserice

Vječna dilema - slip gaće ili bokserice? Znanstvenici kažu da spermiji bolje rastu na temperaturi nižoj od ostatka tijela. To znači da ako temperatura testisa prijeđe 37°C, proizvodnja spermija prestaje. Tako da ovdje nema dileme - bokserice. Ali nikako one uske. 

Neočekivani razlozi zašto ne možete zatrudnjeti

2. Stres odmaže ženama

Stres je jedan od bitnih faktora koji otežavaju začeće. Žene koje kažu da su natprosječno pod stresom imaju čak 45 posto manju šansu da će zatrudnjeti bez problema, pokazala je studija objavljena u časopisu Anali epidemiologije.

seks, ovulacija, začeće Možda te zanima... Najčešće greške dok pokušavate zatrudnjeti Trudnoća

3. Muževniji muškarci su manje plodni

Muškarci muževnijeg izgleda (mjerena je širina lica itd.) imaju lošiju kvalitetu spermija, tvrdi studija u Žurnalu evolucijske biologije. Znanstvenici pretpostavljaju da mačo muškarci zbog povišenog testosterona teže proizvode kvalitetnu spermu.

4. Pametniji muškarci imaju bolje spermije

Viši IQ obično se povezuje s kvalitetom spermija i većom plodnošću, tvrde znanstvenici s Kings Collegea iz Londona. Istu tezu potvrdilo je i američko istraživanje. Kod žena nije otkrivena direktna veza između koeficijenta inteligencije i plodnosti.

5. Seks što češći, ali tajming je sve

Važno je koliko se seksate, ali i koliki je razmak između dva seksa. Tri puta je veća vjerojatnost umjetne oplodnje kad se koristi druga sperma uzeta unutar sata, pokazala je studija prezentirana na sastanku Europskog društva reprodukcije i embriologije.

Koji su položaji u seksu najbolji za začeće?

6. Vruća voda ubija spermije

Muškarci koji vole duge vruće kupke možda su u problemu. Nakon tri do šest mjeseci izbjegavanja vruće vode i jacuzzija popravili su se spermiogrami muškaraca u Brazilu. Zato birajte tuširanje, i to mlakom vodom, a kupkama recite odlučno - ne.

Možda te zanima... Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće? Trudnoća

7. Pesticidi smanjuju plodnost

Izloženost kemikalijama, zagađivačima zraka i pesticidima smanjuje plodnost i muškaraca i žena čak do 29 posto, zaključak je istraživanja. Znanstvenici smatraju da je to zbog toga jer ti kemijski spojevi utječu na razine hormona u našem tijelu.

Postoji li veza između neplodnosti i zagađenog okoliša?

8. Ne držite laptop u krilu!

Maknite laptope iz krila. Istraživanje je pokazalo da je 25 posto spermija prestalo plivati kad su bili ispod laptopa, a 14 posto kad nisu. Temperatura genitalija porasla je za tri stupnja u samo tri minute. Podloga za laptop hladi laptop, ali ne i genitalije.

9. Smanjene šanse za začećem dok majka doji

Većina žena ne ovulira dok doji pa su šanse za začećem male. Vrlo male, ali su ipak moguće, pa pripazite niste li spremni za novog člana obitelji. Ovulacija se javlja prije prve menstruacije nakon dojenja tako da nikad ne možete biti sigurni kad je to.

seks par Možda te zanima... 5 savjeta za začeće poznate stručnjakinje za plodnost Trudnoća

10. Manje TV-a, više seksa

Prema studiji u Američkom epidemiološkom žurnalu, muškarci koji gledaju televiziju pet ili više sati svakoga dana imaju manji broj spermija od onih koji uopće ne gledaju TV. Zato odbacite daljinski i družite se više sa svojom partnericom.

Provjerite kada su vam plodni dani!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.