Trudnoća Planiranje trudnoće 02. rujna 2023.

Bebe plaču noću kako bi spriječile mamu da ponovno zatrudni?

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba svojim plačem, iscrpljujući majku, nesvjesno nastoji spriječiti majčinu ovulaciju i potencijalno začeće brata ili sestre

Evolucijski biolog David Heig s Harvarda tvrdi da beba svojim plačem, iscrpljujući majku, nesvjesno nastoji spriječiti majčinu ovulaciju i potencijalno začeće brata ili sestre. Uz to, smatra da se noćnim dojenjem bebe produžava faza majčinog neplodnog razdoblja koje slijedi poslije porođaja, piše prof. Heig. Prema njegovom mišljenju, noćna buđenja češća su tijekom druge polovice prve djetetove godine života i tijekom razdoblja njegova dojenja.

dojenje Možda te zanima... Mogu li ostati trudna dok dojim? Beba

Iako zvuči neuvjerljivo, za ovaj zaključak postoji logična pretpostavka, tvrdi Heig dodajući da je takvo ponašanje djeteta predodređeno evolucijski. Naime, u razdobljima koja su nekada bila česta i tijekom kojih su vladali glad ili zarazne bolesti, šanse beba da prežive bile su veće ako su razmaci između rođenja djece bili duži.

Možda te zanima... Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu Beba

Antropolog Holly Dunsworth sa Sveučilišta Rhode Island priznaje da je Heigovo mišljenje zanimljivo, ali ukazuje da on nije uzeo u obzir sve dobre strane dojenja tijekom noći kojim dijete ne dobiva samo hranu, već i majčinu ljubav i toplinu.

Iz te perspektive, dječji plač i hranjenje tijekom noći više izgledaju kao međusobna suradnja nego kao nekakav konflikt”, smatra Dunsworth.

Možda te zanima... Genijalno: U pet crteža mužu pokazala zašto se mame bude neispavane Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.