Trudnoća Planiranje trudnoće 20. listopada 2019.

6 načina na koje je mala vjerojatnost da ćeš zatrudnjeti

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Niti jedan način seksualnog odnosa ne može potpuno isključiti mogućnost trudnoće, no postoje okolnosti u kojima su šanse za trudnoćom izuzetno niske. Donosimo ti scenarije u kojima je najmanja vjerojatnost začeća

Većina ljudi provodi dobar dio svojih plodnih godina aktivno pokušavajući ne zatrudnjeti. Realnost je da postoji relativno kratak vremenski "prozor" ženskog ciklusa kada žena može zatrudnjeti. Zapravo, postoji samo 48-satno razdoblje koje je idealno za začeće, kaže Anate Brauer, reproduktivni endokrinolog u Greenwich centrima plodnosti, za Parents.

Naravno, svaka je žena drugačija, kao što su i mjesečni ciklusi, pa nikad nije sigurno reći da postoji tjedan ili dan kada apsolutno ne možeš nikako zatrudnjeti. Zato uvijek koristi zaštitu ako ne pokušavaš začeti. No, ako se pitaš u kojim prilikama imaš najmanju vjerojatnost za začeće, evo nekoliko scenarija u kojima su male šanse da ostaneš trudna.

1. Kad si "na piluli"

Ako si na piluli ili bilo kojem drugom načinu kontraceptive i slijediš sva uputstva, tvoje šanse da zatrudniš su manje od 1%. "Hormonska kontracepcija djeluje tako da sprječava regrutaciju zrelog jajeta", objašnjava dr. Brauer.

kontracepcijske pilule Možda te zanima... Kako pilula utječe na plodnost? Trudnoća

2. Kad imaš mjesečnicu

Iako nije potpuno nemoguće zatrudnjeti dok je "teta u gradu", tvoje su šanse za to prilično malene. Izuzetak je, međutim, ako imaš posebno kratke cikluse. "Sperma može živjeti u maternici do pet dana, tako da ako imaš spolni odnos pri kraju menstruacije, sperma se još uvijek može zadržati dovoljno dugo da oplodi jajašce koje se oslobađa danima nakon što završi menstruacija", objašnjava dr. Brauer.

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa

3. Kad koristiš metodu "izvlačenja"

Navedena metoda može rezultirati trudnoćom, ali u isto vrijeme i značajno smanjuje tvoje šanse da zatrudniš. Problem je, međutim, što tjelesna tekućina koja izlazi iz penisa prije stvarne ejakulacije može sadržavati aktivnu i održivu spermu. Uz to, Mark Trolice, specijalist za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost iz My Fertility CARE: Centar za IVF u Winter Parku na Floridi, objašnjava da većina muškaraca nije svjesna kada pusti navedenu tekućinu. "Budući da je teško predvidjeti kada se dogodi preejakulacija, metoda povlačenja često je prepuna opasnosti i zasigurno nije najpouzdanija metoda", kaže on.

Možda te zanima... Prekinuti snošaj: Za trudnoću je dovoljan jedan spermij! Trudnoća

4. Kad koristiš kondom

Tvoja je vjerojatnost da ćeš zatrudnjeti korištenjem kondoma oko 15%, a to se odnosi na ljudske pogreške. Naime, važna je ispravna uporaba. Ispravna upotreba znači da se kondom nalazi na penisu partnera prije nego što dođe do bilo kakvog kontakta između genitalija i kože. Međutim, postoje načini kako da korištenje kondoma bude još učinkovitije, a to je ako u kombinaciji koristiš njih i pilulu ili njih i metodu izvlačenja.

Sve popularnije prirodne metode kontracepcije

5. Kad dojiš

Ako nakon porođaja nisi imala mjesečnicu, pogotovo ako dojiš, manje je vjerojatno da bi mogla zatrudnjeti. "Dok dojiš, potiskuje se hormon, estrogen, koji je odgovoran za dobivanje mjesečnice," objašnjava Sherry Ross, stručnjakinja za žensko zdravlje u Santa Monici i autorica She-ologije. "Uz to, hormon koji potiče stvaranje majčinog mlijeka, prolaktin, također sprječava pojavu ovulacije jer inhibira hormon FSH koji pokreće tvoje jajnike na rast i oslobađanje jaja." 

No moraš znati da dojenje nije kontracepcija.

"Nakon pojave prvog krvarenja, a žena doji, moguće je da sljedeća krvarenja nisu regularna, već se javljaju u kraćim i dužim vremenskim razmacima. Intenzitet dojenja također utječe na redovitost pojave krvarenja. Ako duže vrijeme ne dođe do krvarenja, a prethodno je krvarenje postojalo, preporučujem ginekološki pregled jer i tijekom dojenja može doći do trudnoće, osobito kod nezaštićenog spolnog odnosa", kaže ginekologinja Marta Lajtman Križaić.

9 stvari koje znaju žene koje su slučajno zatrudnjele

6. Kad si starija od 44 godine

Zahvaljujući dobrom starom biološkom satu, šanse da žena zatrudni s vremenom opadaju. Kada si rođena imaš otprilike 1-2 milijuna jaja, do prve menstruacije ostaje ih 300.000, a oko 25.000 ih ostaje do kraja 30-ih. To znači da su šanse da zatrudniš u svojim ranim 40-ima poprilično male, iako ni to nije nemoguće. Prema dr. Rossu, žene starije od 44 godine imaju manje od 5% šansi da zatrudne svaki mjesec.

žena trudnoća test za trudnoću Možda te zanima... 6 neočekivanih načina na koje je moguće zatrudnjeti Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • benccektinn

    Imam pitanje, a možemo reći i problem. Imao sam spolan odnos sa curom bez zaštite, strah me je ako nije trudna, a nismo sigurni dali može zatrudnjeti posto nema stvari od 9mjeseca i na tabletama je i također ima problema sa štitnjačom, šta da napravimo molim Vas pomoć.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.