14. listopada 2014.

Što sve trebate znati prije izbora banke matičnih stanica?

Vita 34
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dozvolu za pohranu matičnih stanica posjeduju sve banke krvi iz pupkovine, no odobrenje za upotrebu matičnih stanica za liječenje vašeg djeteta, njegovog brata ili sestre ili za donaciju ne posjeduju sve banke

"Za kvalitetnu obradu matičnih stanica nema jeftine genetike", poručuje dr. André Gerth, član Upravnog odbora Vite 34, prve i vodeće obiteljske banke matičnih stanica u Europi.

Vita 34, sa sjedištem u Leipzigu u Njemačkoj, prva je obiteljska banka matičnih stanica u Europi. Visoka regulativa Njemačke na polju pohranjivanja matičnih stanica te EU direktiva bili su osnova visokih standarda koje je Vita 34 postavila svim ostalim bankama matičnih stanica.

Metoda pohrane cjelokupne krvi iz pupkovine, njemačka tehnologija i svjetski standardi obrade i pohrane matičnih stanica, najsigurniji set za transport, najveći broj terapijskih primjena sačuvanih uzoraka, vlastiti mobilni transplantacijski tim te stručno medicinsko savjetovalište u slučaju potrebe za liječenjem čine Vitu 34 vodećom europskom bankom za pohranu uzoraka.

20 razloga zašto je Vita 34 uvjerljivi predvodnik u Europi

Razlog br. 1

Vita 34 čuva kraljevsku krv: Vita 34 bila je izbor mnogih svjetski poznatih ličnosti, a među njima su i neke kraljevske obitelji, kao što su španjolska i belgijska kraljevska obitelj.

Razlog br. 2

Vita 34 banka je s najdužim medicinskim iskustvom u Europi: Vitu 34 je 1997. godine osnovao dr. sci. med. Eberhard Lampeter zajedno s nekoliko svojih kolega. Bila je to prva kompanija u Europi koja je roditeljima omogućila privatno čuvanje krvi iz pupkovine.

Razlog br. 3

Vita 34 posjeduje njemačku tehnologiju: Vita 34 tehnološki je mnogo razvijenija i naprednija u odnosu na druge banke matičnih stanica. Suvremena tehnologija koju posjeduje dovodi do stalnih inovacija u obradi i pohrani matičnih stanica. Njemačka je zemlja koja je prije svih ostalih regulirala područje obrade i pohrane krvi iz pupkovine, a kasnije je te zakone preuzela i sama direktiva EU. 

Razlog br. 4

Vita 34 radi po najstrožim svjetskim standardima: Vrlo je važno u kojoj zemlji će se pohraniti matične stanice, s obzirom da neke zemlje imaju mnogo niže kriterije za pohranu i ne tako visoko postavljene standarde obrade i pohrane krvi iz pupkovine. Vita 34 radi po najstrožim svjetskim standardima, a metoda koju koristi pri pohrani matičnih stanica je jedinstvena i patentirana.

Razlog br. 5 

Vita 34 posjeduje certifikat GMP: Prva obiteljska banka u Europi koja je dobila potvrdu rada po najrigoroznijim medicinskim standardima kvalitete

Razlog br. 6

Vita 34 ima najveći broj uspješnih terapijskih primjena u Europi: U Europi postoji više od 70 banaka matičnih stanica, ali nemaju sve jednake standarde, akreditacije i dozvole za primjenu. Iz Vite 34 je do sada uspješno korišteno 29 uzoraka za liječenje različitih oboljenja, što čini više uspješnih transplantacija nego što imaju sve ostale obiteljske banke matičnih stanica u Europi zajedno. Od 29 transplantacija, 19 je autolognih, a 10 je alogenih. Vita 34 ima dozvolu upotrebe uzoraka za vlastite potrebe (autologna transplantacija), a za razliku od nekih banaka, posjeduje dozvolu upotrebe i za srodnike (alogena transplantacija). 

Razlog br. 7

Vita 34 pohranjuje cjelokupnu krv iz pupkovine i nikada nije radila redukciju krvi, odnosno izdvajala matične stanice: U krvi iz pupkovine postoji 12 različitih tipova matičnih stanica koje se redukcijom krvi iz pupkovine nepovratno gube. Izdvajanjem matičnih stanica, roditeljima ostaju na raspolaganju samo hematopoetske matične stanice kojima se liječe krvna oboljenja. Međutim, svi ostali tipovi matičnih stanica koje će se u budućnosti koristiti za liječenje nekrvnih oboljenja i regeneraciju organa se odbacuju. Većina banaka je, međutim, pribjegla redukciji krvi iz pupkovine iz razloga što se na taj način smanjuju troškovi pohrane pa se umjesto vrećice od 50-100 ml pohranjuje samo 10 ml, što umanjuje troškove prostora na razdoblje od 20 i više godina. Drugi, veoma važan razlog pohrane krvi iz pupkovine je taj što neka oboljenja zahtijevaju upotrebu cijele krvi. Radi se o nekim tipovima leukemije za koje nije moguća upotreba samo hematopoetskih matičnih stanica. 

Razlog br. 8

Vita 34 radi dodatne mikrobiološke testove: Vita 34 radi po visokim standardima obrade i pohrane krvi iz pupkovine pa roditeljima pruža detaljne informacije. Osim standardnih testova (broja matičnih stanica, vitalnosti i seroloških nalaza), Vita 34 provodi ispitivanja mikrobiološke kontaminacije uzorka. Tijekom poroda ili prilikom uzimanja krvi iz pupkovine, uzorak se može zaraziti nekom bakterijom koja naseljava porođajni ili probavni trakt majke. Roditelji u slučaju otkrivene bakterije u krvi dobivaju i antibiogram s detaljnim informacijama.

Razlog br. 9

Vita 34 jedina je banka s dozvolom za alogene transplantacije: Vita 34 je jedina obiteljska banka u Europi koja je dobila dozvolu od Instituta Paul Ehrlich za primjenu matičnih stanica, kako za vlastito liječenje, tako i za srodnike (PEI.H.00601.01.1, PEI.H.0601.02.1). Institut Paul Ehrlich je njemački državni organ, nadležna institucija koja daje dozvole bankama matičnih stanica, kao i klinikama koje posluju na području Njemačke. S obzirom da je Njemačka zemlja koja je predvodnik u Europi kada je riječ o primjeni matičnih stanica, nepostojanje ove dozvole može ograničiti banke za primjenu uzoraka matičnih stanica za liječenje.

Razlog br. 10

Vita 34 patentirala je metodu pohrane tkiva pupkovine: Direktor za istraživanje i razvoj Vita 34, dr. Rüdiger Alt, prvi je u svijetu razvio metodu za pohranjivanje cijelog tkiva pupkovine. Osim toga, Vita 34 posjeduje patentiranu proceduru kojom se bakteriološka kontaminacija smanjuje za 90%.

Razlog br. 11

Vita 34 surađuje sa svjetskim institutima i znanstvenim sveučilištima: Vita 34 nalazi se u sklopu biomedicinskog centra Bio City Leipzig, u Njemačkoj, i surađuje s vodećim svjetskim sveučilištima i znanstvenim institutima iz područja regenerativne medicine. Ova suradnja doprinosi kontinuiranom usavršavanju metoda obrade i pohrane matičnih stanica, ali i mogućnostima terapijske primjene u liječenjima.

Razlog br. 12

Vita 34 posjeduje mobilni transplantacijski tim: Roditeljima koji se odluče za pohranjivanje matičnih stanica svoje djece u Vita 34 na raspolaganju je i besplatna usluga - mobilni transplantacijski tim. U slučaju primjene, ovaj tim dolazi na lice mjesta s pokretnim laboratorijem, te provodi obradu i pripremu krvi iz pupkovine za transplantaciju. Druge banke nemaju ovu uslugu pa dodatno naplaćuju transport i pripremu uzorka za primjenu.

Razlog br. 13

Vita 34 ima na raspolaganju stručno savjetovalište u slučaju primjene: U slučaju potrebe za primjenom uzorka, roditelji imaju na raspolaganju stručno savjetovalište koje pomaže obitelji u odabiru klinike za liječenje.

Razlog br. 14

Vita 34 ima najkvalitetniji set za transport: Transport krvi iz pupkovine vrlo je važan u cijelom procesu pohrane matičnih stanica. Vita 34 posjeduje set koji je od TÜV-a, svjetske agencije za tehničku inspekciju, procijenjen kao set koji najduže održava temperaturu stabilnom.

vita 34 | Author: Promo Foto: Promo

Razlog br. 15

Vita 34 set sadrži čip za mjerenje temperature: Vita 34 set sadrži dva termometra za mjerenje temperature (unutrašnji i vanjski), tako da laboranti mogu pratiti oscilaciju temperature u transportu te postupati u skladu s tim. Čip koji se nalazi ispod samog uzorka bilježi temperaturu svakih 90 minuta, što daje detaljne podatke jesu li oscilacije bile previsoke prilikom transporta, što može utjecati na kvalitetu i broj matičnih stanica.

Razlog br.16

Vita 34 matične stanice pohranjuje do 50 godina: Vita 34 je jedina banka u Europi kojoj je dozvoljeno pohranjivanje matičnih stanica na razdoblje do 50 godina. Osim toga, na ovaj način obitelji imaju jamstvo da se čuvanje matičnih stanica može produžiti, što ne jamči u svojim ugovorima niti jedna druga banka.

Razlog br. 17

Vita 34 jamči čuvanje matičnih stanica 50 godina: Uzorci krvi iz pupkovine pohranjeni u Viti 34 su osigurani na period od 50 godina kod njemačke osiguravajuće kuće u slučaju insolventnosti.

Razlog br. 18

Vita 34 inicirala je prvu studiju u Europi za dijabetes tipa 1: U suradnji s Tehničkim sveučilištem u Münchenu, Vita 34 provodi jedinstveno istraživanje u Europi za liječenje dijabetesa tipa 1. Već sedmero djece čije su matične stanice sačuvane u Vita 34 sudjeluje u liječenju.

Razlog br. 19

Vita 34 zahtijeva medicinsku anamnezu obitelji: Majka ispunjava detaljnu medicinsku povijest prije i nakon poroda. Nepostojanje ove dokumentacije može ograničiti primjenu uzorka za liječenje.

Razlog br. 20

Vita 34 surađuje s javnom bankom: Vita 34 jedina je banka u Europi koja je dobila dozvolu pohranjivanja uzoraka i za javni registar Njemačke. Ova suradnja potvrđuje standarde i kvalitetu pohrane matičnih stanica te jamči prihvatljivost uzoraka u svim klinikama u svijetu. Jedan od pet sačuvanih uzoraka u Europi, pohranjen je u Vita 34.

Pitanja i odgovori: Zašto Vita 34?

Za kvalitetnu obradu matičnih stanica nema jeftine genetike.

Prije 18 godina postojala je samo jedna privatna banka krvi iz pupkovine u Europi: Vita 34.

Danas roditelji koji žele sačuvati matične stanice imaju mogućnost izabrati između začetnika i drugih banaka. Vi ne želite da se krv vašeg djeteta samo zamrzne, već želite biti sigurni da se matične stanice u slučaju potrebe smiju upotrijebiti za transplantaciju? U tom slučaju bi i danas najbolji izbor bio: Vita 34.

Zaklada "Parent's Guide to Cord Blood" prepoznaje Bio Save kao jedinog ovlaštenog predstavnika neke strane obiteljske banke za pohranu matičnih stanica na području RH.

Zašto? Odluku o tome trebaju li se upotrijebiti mlade pluripotentne matične stanice bi se spasio život donosi liječnik. On liječi i snosi odgovornost. Njemu je važna visoka kvaliteta obrade matičnih stanica, detaljni anamnestički podaci i odobrenja od strane regulatornih organa u skladu sa zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Dozvolu za pohranu matičnih stanica posjeduju sve banke krvi iz pupkovine. Odobrenje za upotrebu matičnih stanica za liječenje vašeg djeteta, njegovog brata ili sestre ili za donaciju ne posjeduju sve banke.

10 pitanja koja trebate postaviti prije odluke

Po želji mnogih budućih roditelja dajemo prijedlog od 10 pitanja koja trebate postaviti, gdje se navodi ono što je zaista važno u ozbiljnim situacijama, kako da sami napravite usporedbu banaka, a ujedno dajemo i odgovore na ista pitanja.

Krenimo redom:

1. Koliko godina iskustva u čuvanju krvi iz pupkovine ima banka? 

Vita 34 je najstarija privatna banka matičnih stanica u Europi s 18 godina iskustva

2. Koliko klijenata je do sada povjerilo matične stanice na čuvanje?

Vita 34 ima preko 100.000 klijenata.

3. Posjeduje li banka GMP standard?

Vita 34 je prva privatna banka u Europi koja je dobila GMP standard.

4. Koliko iskustvo u upotrebi krvi iz pupkovine za liječenje djece (i bolesnog brata ili sestre) ima banka?

Vita 34 ima najveći broj tretmana matičnim stanicama, čak 29, što je više nego sve privatne banke u Europi zajedno.

5. Radi li se procjena obiteljske povijesti bolesti?

Radi dobivanja što jasnije slike o kvaliteti preparata krvi iz pupkovine i mogućnosti primjene, Vita 34 vrši procjenu anamneze obiteljske povijesti bolesti prije porođaja, koja obuhvaća 33 pitanja, kao i procjenu anamneze povijesti bolesti majke i djeteta nakon porođaja, koja obuhvaća 25 pitanja.

6. Mogu li se preparati iz krvi iz pupkovine pohranjeni kod Vita 34 upotrijebiti za tretmane matičnim stanicama?

Vita 34 posjeduje odobrenje za tretmane matičnim stanicama, kako osobno za dijete (autologna), tako i za brata ili sestru (alogena), ali i kao pomoć drugima (donacija).

7. Obavlja li se transport krvi samo radnim danima ili i vikendom i praznicima, tj. na koji način?
Za što veći broj stanica, ali i što bolju kvalitetu, potrebno je da krv u što kraćem roku stigne od rodilišta do banke. Bio Save obavlja transport krvi 365 dana u godini putem Der Kuriera (specijalizirane službe za transport medicinskog materijala) i DHL-a.

8. U slučaju potrebe za liječenjem, zko snosi trošak transporta matičnih stanica do klinike u kojoj se obavlja liječenje?

Vita 34 je jedina banka koja posjeduje svoj transportni tim. Stručno medicinsko osoblje prevozi krv iz pupkovine u kliniku gdje se obavlja liječenje i na licu mjesta se uzorak priprema za tretman i predaje nadležnom liječniku. Vita 34 za tu namjenu koristi vlastitu mobilnu "clean room" tehnologiju. Ova usluga je besplatna.

9. Kakva je kvaliteta seta za transport krvi? Zatražite da vam pokažu kako set izgleda.

Set za transport krvi Vita 34 ima dva mjerača temperature, od kojih jedan memorira temperaturu svakih 90 minuta. Set za transport krvi Vita 34 je po testu na temperaturno opterećenje TÜV-a dobio najbolje ocjene i postavljen je na uvjerljivo prvo mjesto. (TÜV - Njemačka organizacija za tehničku inspekciju)

10. Jesu li matične stanice Vašeg djeteta osigurane za slučaj insolventnosti banke?

Vita 34 ima garanciju osiguravajućeg društva HDI – Gerling, Germany, za daljnju pohranu u slučaju insolventnosti na period od 50 godina.

Zbog svega navedenog, kod odabira banke za pohranu krvi iz pupkovine, trebali bi se osloniti na kvalitetu, iskustvo, odobrenja regulatornih organa i kompetentnost, jer zdravlje vašeg djeteta Vam je dragocjeno.

Čuvati matične stanice je dobro, ali još je bolje da ih možete i upotrijebiti ako vam ikada zatrebaju!

Više o pohrani matičnih stanica u banci Vita 34 možete saznati na stranici biosave.hr ili na Facebook profilu BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mary25

    Moja informacija je da bolnice u Hrvatskoj ne pohranjuju u ino banke. Da li je to točno?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.