Roditelji Sretna mama 13. lipnja 2014.

'Pohranili smo matične stanice i to nam daje osjećaj sigurnosti'

obitelj Babić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mladi roditelji Dora i Hrvoje Babić ispričali su nam što ih je potaknulo na pohranu matičnih stanica iz krvi pupkovine svog sinčića Petra te kako je taj postupak za njih izgledao

"Zdravlje je najbitnije. Jako sam sretna da je do sada sve dobro prošlo, i trudnoća, i porod, i prvi mjeseci. Nemamo problema s grčevima, a i s kukovima je sve u redu", kaže Dora Babić, mama tromjesečnog dječaka Petra, kojeg za sada isključivo doji, a uz to pazi da sama jede redovito i zdravo, kako bi spriječila bilo kakve probleme. Briga za Petrovo zdravlje bila je glavni motiv i za pohranu matičnih stanica iz krvi pupkovine.

"Pohranu matičnih stanica Petar je dobio na poklon od svoga djeda, moga tate. On je to za njega poželio napraviti čim je čuo priču o matičnim stanicama. Mislio je - ako je to nešto što može pomoći, u slučaju da, ne daj Bože, jednog dana bude potrebno, vrijedi ih pohraniti. Stupio je u kontakt s tvrtkom Bio Save, koja kod nas zastupa njemačku banku matičnih stanica Vita 34 i dobio od njih sve potrebne informacije. Imao je povjerenje u tu banku jer ima najduže iskustvo s pohranom u Europi, a i samim time što je u Njemačkoj", ispričala nam je Dora.

'Na ovo zaista vrijedi potrošiti novac'

Budući da pohrana matičnih stanica na minimalnih 20 godina košta 18 i pol tisuća kuna, Dora nam je priznala da im je puno značilo da su to dobili na poklon, no smatra da na takvo nešto zaista vrijedi potrošiti novac, kad se uzme u obzir koliko to jednog dana može biti važno za bebu.

"Pod parolom da za dijete ništa nije skupo, ljudi danas kupuju svakakve skupe stvari koje im zapravo nisu potrebne, a ovo mi se čini kao nešto stvarno veliko što možete napraviti za zdravlje svoga djeteta. I kad imate na umu da je to nešto što vrijedi za idućih 20 godina, i da za to vrijeme banka garantira da će nam oni sami dostaviti matične stanice gdje god se mi tada nalazili, više mi se to ne čini kao tako strašna cifra. Mislim da nekome kome se dijete ozbiljno razboljelo, tih 18 tisuća kuna ne bi bilo puno, a mi smo se ovako unaprijed osigurali", komentirala je Dora, a suprug Hrvoje složio se s njom i dodao kako je to stvar prioriteta i izbora na što će se trošiti novac.

"Ovo nam daje osjećaj sigurnosti", kažu Babići koji žele imati barem još jedno, a možda i dvoje djece. Dodaju da im se sviđa ideja da su na neki način već sada osigurali i Petrovu buduću braću i sestre, budući da se matične stanice pohranjene u banci Vita 34 mogu koristiti i za liječenje bliskih srodnika

Bez ikakvih komplikacija

Pitali smo Doru i kako je izgledao cijeli postupak pripreme i samog uzimanja krvi iz pupkovine na porodu

"U pripremi za pohranu bilo je potrebno ispuniti neke upitnike, izvaditi krv zbog krvne slike i određivanja krvne grupe, testirati se na HIV i hepatitis. Voditeljica ureda u Bio Saveu zvala nas je telefonom i na sve nas podsjećala, kada što trebamo napraviti. Zapravo je mislila na sve umjesto nas", kaže Dora te nastavlja kako na porodu samo uzimanje krvi iz pupkovine nije ni primijetila.

Budući da je rodila carskim rezom, u lokalnoj anesteziji, nije osjetila ništa ispod struka, a sve se odvijalo iza paravana zbog carskog reza, pa nije ništa ni vidjela. Poslije je osoblje rodilišta kontaktiralo prijevoznika koji je došao po matične stanice, a kroz četiri tjedna stigli su rezultati testiranja krvi iz Njemačke i potvrda da je uzorak dovoljno kvalitetan za pohranu, odnosno kasniju upotrebu.

Beba koja puno spava i puno se smije

Pitali smo mladu mamu kako joj prolaze ovi prvi mjeseci s bebom.

obitelj Babić | Author: Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

"Jako lijepo i lakše nego smo očekivali! Imamo zaista dobru bebu koja spava, jede i uglavnom ne plače. Lijepi su trenuci koje provodimo zajedno, prvi smijeh, prvi glasići i druženje s našim malim sinčićem koji je uglavnom dobro raspoložen i lijepo napreduje. Jedino su mi teške bile česte cjelodnevne posjete u prvim tjednima nakon poroda, zbog kojih sam unatoč dobroj bebi bila iscrpljena.

A otkad je lijepo vrijeme, skoro cijeli dan smo vani, u šetnji, na placu, na terasama kafića. Petar voli biti vani, a meni su te šetnje s njim, kao i zdrava prehrana i dojenje, pomažu da budem u dobroj formi", odgovorila nam je Dora, a i mi smo se uvjerili kako je Petar mirna i vesela beba.

Više o pohrani matičnih stanica u banci Vita 34 možete saznati na stranici biosave.hr ili na Facebook profilu BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.