04. rujna 2014.

Djevojčica svojim matičnim stanicama izliječila brata

brat i sestra
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Šestogodišnjem dječaku, koji boluje od beta-talasemije, u Beču su transplantirane matične stanice iz pupkovine njegove sestre. Radi se o 27. transplantaciji u prvoj privatnoj europskoj banci za pohranu matičnih stanica iz pupkovine Vita 34

U Beču je 5. kolovoza 2014. izvedena 27. transplantacija matičnih stanica iz krvi pupkovine iz banke Vita 34. Pacijent je 6-godišnji dječak koji boluje od beta-talasemije, a matične su stanice uzete iz uzorka krvi iz pupkovine njegove sestre.

Banka Vita 34 posjeduje dozvolu primjene uzoraka krvi iz pupkovine za srodnike (najčešće brata ili sestru) te je ovo već 10. alogena transplantacija izvedena pomoću uzorka pohranjenog u ovoj banci.

Banka s najdužom tradicijom u Europi

Godine 1997. je dr. sci. med. Eberhard Lampeter zajedno s nekoliko svojih kolega osnovao prvu privatnu europsku banku za pohranu matičnih stanica iz krvi pupkovine. Upravo zato Vita 34 ima najduže medicinsko iskustvo u području matičnih stanica iz krvi iz pupkovine.

Vita 34 je jedina banka u Europi koja posjeduje dozvolu za pohranu matičnih stanica do 50 godina te je na jednako razdoblje i osigurana u slučaju insolventnosti.

Više od 100.000 preparata krvi iz pupkovine iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Španjolske, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Rumunjske koji su pohranjeni u Vita 34 dokazuje veliko povjerenje roditelja u iskustvo i sposobnost banke Vita 34.

grafika manja | Author: BioSave Foto: BioSave

Vita 34 je do sada omogućila liječenje matičnim stanicama iz krvi iz pupkovine za toliko djece, koliko sve druge privatne banke matičnih stanica u Europi zajedno.

Sigurno mjesto za pohranu

Set za transport krvi iz pupkovine koji koristi Vita 34 je prema testu opterećenosti TÜV-a dobio najbolje ocjene te je postavljen na uvjerljivo prvo mjesto. On sadrži dva mjerača temperature, od kojih jedan bilježi temperaturu svakih 90 minuta.

Na osnovi dogovora s liječnikom koji obavlja transplantaciju, tim Vita 34 u slučaju potrebe besplatno obavlja transport krvi iz pupkovine do mjesta transplantacije. U te svrhe banka je razvila preciznu logistiku i sastavila dva tima za matične stanice. Iskusni suradnici iz laboratorija zajedno s kurirom banke donose u kliniku duboko smrznutu krv iz pupkovine u posebnom spremniku i po želji liječnika je ondje pripremaju za primjenu.

Uzorci iz banke Vita 34 pohranjuju se po svjetski prihvaćenim standardima te su kao takvi prihvaćeni u svim klinikama u svijetu.

Ugovorni predstavnik banke Vita 34 u Hrvatskoj je Bio Save Premium te se do detaljnijih informacija o pohrani krvi iz pupkovine može doći putem maila info@biosave.hr ili putem telefonskog broja 01/644 7790.

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.