Beba Mama poslije poroda 22. srpnja 2014.

Kako je beba svojoj mami spasila život?

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte kako su matične stanice iz krvi pupkovine njezine novorođene bebe pomogle jednoj mami u izliječenju od rijetkog oblika leukemije

Dvoje mladih roditelja su prije 13 godina saznali da očekuju bebu. To je bila najljepša vijest za njih, ali nažalost, sreća nije dugo trajala. Nekoliko dana poslije, analizirajući krv, buduća majka Patricia saznala je da je jako bolesna. Bolovala je od rijetkog oblika leukemije, sa samo 15% šanse za preživljavanje.

Liječnici su joj savjetovali da prekine trudnoću kako bi započela liječenje što ranije. Međutim, iako doktori nisu vjerovali da će preživjeti još devet mjeseci, Patricia je odlučila zadržati trudnoću.

U to vrijeme matične stanice iz pupčane vrpce bile su nešto novo i nije se mnogo znalo o mogućnostima njihove primjene za liječenje.

Patricia je sama pronašla informacije o načinima liječenja leukemije s matičnim stanicama iz pupčane vrpce i odlučila je sačuvati krv iz pupkovine prilikom rođenja svoje kćeri, vjerujući da će joj njena kći omogućiti ozdravljenje. "Kada sam pročitala ove informacije, znala sam da je to to. Bila sam uvjerena da će mi moja beba spasiti život", kaže Patricia.

Kako je prolazilo vrijeme, doktori su znali da umire, te su odlučili poroditi Patriciju u 31. tjednu trudnoće. Iako se radilo o prijevremenom porodu, beba je bila dobro, a krv iz pupkovine sačuvana. Doktori su imali plan podvrgnuti mladu majku kemoterapiji, što bi joj potpuno uništilo imunitet.

Iako je bila u registru za matične stanice iz koštane srži, kompatibilnog darivatelja nije bilo. Onda su se doktori odlučili na drugu opciju, matične stanice iz pupčane vrpce koje su bile kompatibilne. Transplantacija pupčane krvi je bila uspješna. Pupkovina, posebna veza između majke i djeteta, spasila je Patricijin život. Sada, mnogo godina poslije, Patricija je zdrava i sretna, a ono što je najvažnije - njezina djevojčica ima majku.

Matične stanice – lijek sadašnjosti i budućnosti

Liječenje matičnim stanicama iz pupčane vrpce je prije 10 godina bila velika nepoznanica, a danas se sve veći broj roditelja na ovaj način odlučuje zaštititi svoju obitelj od teških oboljenja koja ih mogu zahvatiti u životu. U svijetu je napravljeno preko 30.000 transplantacija s matičnim stanicama iz pupčane vrpce, a taj broj se svakodnevno povećava. Kada je riječ o Europi, centar stanične terapije je Njemačka pa veliki broj oboljelih odlazi u ovu zemlju na liječenje. Osim velikog broja istraživanja i studija koja se provode, Njemačka ima najuređeniji sistem kada je u pitanju pohrana matičnih stanica i njihova primjena.

Njemačke banke matičnih stanica zbog najstrožijih zakona i visokih standarda pohrane, imaju i daleko najveći broj korištenih uzoraka za liječenje u odnosu na sve ostale banke matičnih stanica iz drugih europskih zemalja. Među njima se, s najvećim brojem korištenih uzoraka, posebno izdvaja njemačka banka Vita 34 u kojoj matične stanice svoje djece imaju priliku sačuvati i roditelji iz Hrvatske. Visoku kvalitetu ove banke potvrđuje i činjenica da su mnoge svjetske poznate obitelji matične stanice svoje djece pohranile u Viti 34, a među njima se posebno izdvajaju španjolska i belgijska kraljevska obitelj.

Više o pohrani matičnih stanica u banci Vita 34 možete saznati na stranici biosave.hr ili na Facebook profilu BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • mary25

  Ne, roditelji iz Hrvatske NEMAJU mogućnost pohrane matičnih stanica u inozemne banke i prestanite obmanjivati javnost s ovakvim neprovjerenim tekstovima i reklamama!  U Hrvatskoj se matične stanice mogu pohraniti za osobnu upotrebu (uz plaćanje) samo u KBC Zagreb, te donirati besplatno u zakladu Ana Rukavina. To su jedine dvije opcije koje postoje kod nas, osim ako se ne uspije nekako s timom na porodu dogovoriti ilegalni transport u inozemne banke, ali to je gotovo nemoguće.

 • Avatar davidemica
  davidemica

  Sve je to super,ali pohrana matičnih stanica košta 12 000,00kn,pa ti sad daj love za to? A tko još ima para u ovoj besparici od zemlje?

 • LOLA6

  Ovo je prekrasan članak i nadam se da će takvih slučajeva biti sve više. Kod nas se nažalost  još uvijek premalo zna o pohrani matičnih stanica. Majke koje odlaze svom liječniku ginekologu ne dobivaju informacije te samo one koje imaju sreću da su internetski obrazovane ili idu kod privatnog liječnika ( koji ima više " vremena") informirane su o tome. Kada odlaze roditi već je gotovo jer prije treba sve pripremiti tako da apeliram na liječnike da par minuta više posvete mladim majkama i njihovim pitanjima o istom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.