Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 29. studenoga 2023.

Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije stavljanja djeteta u autosjedalicu, obavezno mu skini debelu zimsku jaknu jer zbog glomazne i skliske zimske odjeće dolazi do povećanog rizika za ozljede

Svake godine prije hladnih jesenskim i zimskih dana stručnjaci upozoravaju roditelje koliko je važno znati kako obući dijete za vožnju u autu. Glavno pravilo je da djeca nikad ne bi smjela biti u zimskoj jakni kad sjede u autosjedalicama, jer zbog njih pojas neće biti dovoljno čvrst i neće pružiti potrebnu zaštitu u slučaju prometne nesreće.

Američko udruženje pedijatara tvrdi da nošenje predebele zimske odjeće i glomaznih skijaških odijela dovodi do povećanog rizika za ozljede, jer skliske zimske jakne mogu uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice, a to nam je potvrdila i Marija Vuković, medicinska sestra iz Telefončića - savjetovališta za rani razvoj djece.

beba, auto sjedalica Možda te zanima... Nikad ne ostavljajte bebu samu dok spava u autosjedalici! Beba

"Ne preporučuje se vezivanje djece u autosjedalice u zimskim jaknama i debelim vestama. Problem kod zimskih jakni je taj što je nemoguće pojas autosjedalice zategnuti koliko je potrebno, a time je sigurnost djeteta bitno narušena. Pri provjeri zategnutosti pojaseva, bilo bi dobro da nema prostora da se između pojasa i djetetova tijela može provući 2 prsta. Bolje bi bilo obući dijete u 2-3 sloja tanje odjeće, ispravno vezati pojaseve autosjedalice, a dijete prekriti dekicom jer kod vožnje se automobili i tako brzo zagriju. Osim toga, zimske jakne su izrađene od materijala koji zna biti sklizak što može uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice", objasnila nam je.

Pročitaj savjete kako vezati i odjenuti dijete zimi u autosjedalici, kako da djetetu bude toplo u autu te što bi odrasli trebali zimi nositi u autu i druge savjete Udruge Roda na na portalu 24sata.

 Uz pomoć jednostavnog testa s dva prsta možeš provjeriti je li zimska jakna tvog djeteta predebela:

Mondo autosjedalice Možda te zanima... Važno upozorenje: Zimske jakne i autosjedalice ne idu zajedno! Vrtić

Pogledaj i ADAC-ov test s jaknama i bez jakne: 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.