Trudnoća Porođaj 15. svibnja 2014.

Postupak pohrane matičnih stanica iz pupkovine

Mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve se više priča o mogućnostima liječenja matičnim stanicama i važnosti pohranjivanja krvi iz pupkovine. Pročitajte kako izgleda cijeli postupak pohrane u uglednoj njemačkoj banci matičnih stanica Vita 34, koju u Hrvatskoj zastupa tvrtka Bio Save Premium

Ako se odlučite na pohranu krvi iz pupkovine svoga djeteta, prije poroda biste trebali potpisati ugovor u kojem odabirete i razdoblje na koje želite pohraniti krv iz pupkovine. To može biti na 20, 30, 40 ili 50 godina. Bitno je napomenuti da banka Vita 34 ne pohranjuje samo jedan tip matičnih stanica, već cjelokupnu krv iz pupkovine. Na taj se način čuva svih 12 tipova matičnih stanica te je zbog toga i mogućnost primjene uzorka veća, jer neki tretmani matičnim stanicama zahtijevaju transplantaciju cjelokupne krvi iz pupkovine. 

Razdoblje pohrane i što nakon njega?

Vlasnik pohranjene krvi je dijete kojemu pripada ta krv, ali do djetetove punoljetnosti vlasnici su njegovi roditelji. Nakon isteka razdoblja na koje je krv pohranjena roditelji biraju žele li nastaviti pohranjivati krv u banci ili je žele donirati. Ukoliko se vlasnik odluči prekinuti pohranu nakon isteka ugovora, krv se uništava, jer je ona njegovo privatno vlasništvo te se ne može dalje upotrebljavati (osim ako je vlasnik ne donira).

Uz potpisivanje ugovora, roditelji bi prije poroda trebali ispuniti i jedan formular s pitanjima vezanima uz obiteljsku povijest bolesti. Formular sadrži 33 pitanja. Također, bilo bi potrebno priložiti i kopiju nalaza majčine krvi na HIV, sifilis i hepatitis B i C te bi pravljenje ovih ispitivanja bio jedini dodatni trošak uz cijenu pohrane.

Set za pohranu krvi iz pupkovine nosite na porod

Pri potpisivanju ugovora klijenti odmah dobivaju i set za pohranu krvi iz pupkovine. Set je zatvoren i treba se čuvati na sobnoj temperaturi do samoga poroda. On sadrži dvije vrećice s gelom koji je banka Vita 34 posebno dizajnirala kako bi čuvao temperaturu uzorka. Tu se nalazi i vrećica u koju se prikuplja krv iz pupkovine i šprica u koju se uzima određena količina majčine krvi koja se onda dodatno testira u Viti 34. Na dan poroda klijenti nose set za pohranu krvi iz pupkovine u rodilište te ga tamo predaju osoblju.

Nakon poroda i presijecanja pupkovine liječnik dezinficira pupkovinu i prikuplja iz nje krv u vrećicu koja je priložena u setu. Također, uzima se i uzorak majčine krvi te se oba uzorka stavljaju u set između dvije vrećice koje reguliraju temperaturu. Na jednoj od tih vrećica nalazi se i čip koji mjeri temperaturu seta svakih 90 minuta.

Nakon samog poroda klijenti obavještavaju Bio Save Premium da je krv prikupljena te Bio Save Premium tada šalje osobu koja preuzima set i šalje ga dalje u banku Vita 34 (Leipzig, Njemačka). Bio Save Premium d.o.o. obavlja transport prikupljene krvi iz pupkovine svakim danom, neovisno o tome radi li se o vikendu ili blagdanu, putem specijaliziranih kurirskih službi.

Plaćanje tek kad je sigurno da je krv iskoristiva

Nakon što je set zaprimljen u banku Vita 34, započinju testiranja krvi iz pupkovine. Ukoliko se pokaže da su u krvi pronađene bakterije ili da krv sadrži manji broj matičnih stanica od zahtijevanog minimuma, klijenti će o tome biti obaviješteni te će dobiti detaljno objašnjenje nalaza. 

Ono što je još potrebno napraviti nakon poroda jest popuniti formular naknadne anamneze i obavijestiti nas o imenu djeteta. Bio Save Premium d.o.o. izdaje fakturu svojim klijentima tek nakon što banka Vita 34 završi sva ispitivanja i pošalje certifikat o pohranjenoj krvi.

BioSave | Author: BioSave Foto: BioSave

Klijenti mogu izabrati između plaćanja u jednom obroku, plaćanja do 12 rata ili plaćanja putem građanskog kredita u banci. Osim troška za vađenje nalaza majčine krvi, klijenti nemaju dodatnih troškova.

Besplatan transport do bilo koje klinike u Europi

Ukoliko se tijekom razdoblja trajanja ugovora pokaže potreba za pohranjenom krvlju, klijenti se obraćaju direktno banci. Prednost banke Vita 34 je i u tome što ona posjeduje vlastiti transportni tim koji uzorak dovozi i, prema potrebi, priprema za transplantaciju u bilo kojoj klinici u Europi. Vita 34 je jedina privatna banka matičnih stanica koja ima i dozvolu Instituta Paul Erlich za pripremu alogenih transplantacija. To znači da su uzorci iz Vite 34 prihvaćeni širom svijeta te da pohranjeni uzorak krvi mogu iskoristiti i srodnici (najčešće brat ili sestra) ukoliko se potvrdi kompatibilnost.

Bilo tko zainteresiran za informacije o pohrani krvi iz pupkovine može kontaktirati tvrtku Bio Save Premium svaki dan putem internetske adrese info@biosave.hr ili putem telefonskog broja 01/644-77-90

Suradnja s Hrvatskom komorom primalja

Kompanija Bio Save Premium d.o.o., zastupnik Vite 34 u Hrvatskoj, uspostavila je suradnju s Hrvatskom komorom primalja. Navedena suradnja uključivat će e-tečaj/predavanje putem internetske stranice Hrvatske komore primalja, a služit će edukaciji primalja u području pohrane matičnih stanica i postupku prikupljanja krvi iz pupkovine za banku Vita 34. Više informacija o pohrani možete saznati na stranici biosave.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790.

Matične stanice nalaze se i u mliječnim zubima

Ako nisu izvađene iz pupkovine bebe, matične stanicečekaju i u mliječnim zubićima. Vaše dijete će u razdoblju od približno 5 godina izgubiti 12 mliječnih zubića. Ovaj vremenski period znači veću šansu za dobivanje održivih stanica za pohranu, i to procesom koji je potpuno neinvazivan. Ako niste reagirali na vrijeme, da pri porodu uzmete matične stanice iz djetetove pupkovine za buduće čuvanje, sada vam ostaje dodatno vrijeme da to učinite - do osme, desete, dvanaeste godine života djeteta. Banku dentalnih matičnih stanica BioEden, u Hrvatskoj zastupa tvrtka Bio Save Premium d.o.o. Za više informacija obratite im se putem maila info@bioeden.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790. www.bioeden.hr