Trudnoća Porođaj 09. lipnja 2014.

VITA 34 – europski predvodnik u broju primjena uzoraka krvi iz pupkovine

Biosave
Foto: BioSave
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

O mogućnostima korištenja matičnih stanica iz krvi pupkovine govori Barbara Vajentić iz tvrtke Bio Save Premium, ovlaštenog zastupnika ugledne njemačke banke matičnih stanica 'Vita 34' za Hrvatsku

Prije 20 godina matične stanice iz pupkovine bile su najveće medicinsko otrkiće. Zbog njihove posebne uloge u organizmu čovjeka, kao i velike mogućnosti pretvaranja u druge tipove stanica, najveća medicinska istraživanja su se usmjerila na njih. U vrlo kratkom razdoblju dokazan je njihov potencijal te mogućnost korištenja za liječenje više od 70 bolesti. Za koje bolesti se upotrebljavaju matične stanice i koliko je oboljelih?

Svake godine se rodi preko 130 milijuna djece i najveći broj roditelja te djece nije u mogućnost sačuvati matične satnice za svoju obitelj. Trenutačna istraživanja potvđuju da će se u budućnosti jedna od 217 osoba liječiti transplantacijom matičnih stanica. Prema nekim studijama, u sljedećih 18 godina jedno od 16 djece moglo bi razviti bolest koja se danas može liječiti matičnim stanicama.

Biosave | Author: BioSave Foto: BioSave

Danas  se matičnim stanicama tretiraju karcinomi, bolesti krvožilnog sustava, poremećaji imuniteta i metabolički poremećaji. Velika istraživanja usmjerena su na terapijsku primjenu matičnih stanica za liječenje cerebralne paralize, dijabetesa, bolesti srca i jetre te mnogih drugih. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, karcinom je drugi najčešći uzork smrti kod djece nakon nesreća. Svake godine dijagnosticira se karcinom kod oko 170.000 djece do 15 godina starosti. Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila podatak da ova bolest godišnje uzrokuje smrt više od 90.000 djece. Većina tih karcinoma liječi se matičnim stanicama, a jedan od tri najčešća karcinoma je akutna ili kronična leukemija koja se već više od desetljeća uspješno tretira matičnim stanicama iz pupkovine.

Znamo da je Vita 34 bila izbor mnogih kraljevskih obitelji. Što je to što ovu njemačku banku izdvaja od ostalih?

Mnogo je razlika u odnosu na druge obiteljske banke matičnih stanica, prije svega u kvaliteti i standardima pohranjivanja. Vita 34 jedna je od rijetkih banaka koja pohranjuje cjelokupnu pupčanu krv. Razlog tome su različiti tipovi matičnih stanica koji su pronađeni u krvi pupkovine, a koji imaju veliki potencijal u liječenju različitih tipova bolesti. Dakle, današnja medicina utvrdila je da se u krvi iz pupkovine nalazi 12 različitih tipova matičnih stanica. Metodom redukcije te krvi, koju koristi većina banaka u Europi, i izdvajanjem matičnih stanica, roditeljima na raspolaganju ostaju samo hematopoetske matične stanice. Ovaj tip stanica upotrebljava se za liječenje samo bolesti krvožilnog sustava. Međutim, metodom redukcije ostali tipovi matičnih stanica, koji će se u budućnosti koristiti za liječenje nekrvnih oboljenja i regeneraciju organa, se odbacuju. Time obitelji ostaju zakinute za primjenu matičnih stanica kod onih bolesti koje nisu krvne. Većina banaka je pribjegla redukciji krvi iz pupkovine iz razloga što se na taj način smanjuju troškovi pohrane pa se umjesto vrećice od 50-100 ml pohranjuje samo 10 ml, što umanjuje troškove pohrane u pogledu prostora na razdoblje od 20 i više godina. Izvještaj objavljen na bloodjournal.org potvrđuje da su troškovi pohrane reducirane krvi iz pupkovine višestruko manji te da je to osnovni razlog izdvajanja matičnih stanica.

Drugi, veoma važan razlog pohrane cjelokupne krvi iz pupkovine, jest taj što neke bolesti zahtijevaju transplataciju cijele krvi iz pupkovine. Radi se o pojedinim tipovima leukemije za koje nije moguće liječenje samo hematopoetskim matičnim stanicama. Dakle, Vita 34 obavlja izdvajanje matičnih stanica samo u slučaju kada je to potrebno za liječenje.

Suradnja s Hrvatskom komorom primalja

Kompanija Bio Save Premium d.o.o., zastupnik Vite 34 u Hrvatskoj, uspostavila je suradnju s Hrvatskom komorom primalja. Navedena suradnja uključivat će e-tečaj/predavanje putem internetske stranice Hrvatske komore primalja, a služit će edukaciji primalja u području pohrane matičnih stanica i postupku prikupljanja krvi iz pupkovine za banku Vita 34. Više informacija o pohrani možete saznati na stranici biosave.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790.

Vita 34 je njemačka banka i samim time podliježe njemačkim zakonima i regulativama. Koliko je to bitno za roditelje koji se odlučuju na čuvanje matičnih stanica?

Kada je riječ o primjeni matičnih stanica, vrlo je važno u kojoj zemlji je uzorak pohranjen i koje dozvole laboratorij posjeduje. Vita 34 je najveća njemačka banka matičnih stanica, a Njemačka je zemlja koja je prije svih ostalih zakonski regulirala područje obrade i pohrane krvi iz pupkovine. Kasnije je te zakone preuzela i sama direktiva EU. Vrlo je važno u kojoj će se zemlji pohraniti matične stanice, s obzirom da neke zemlje imaju mnogo niže kriterije i standarde za obradu i pohranu krvi iz pupkovine. Uz to, Vita 34 najveća je banka krvi iz pupkovine i banka s najdužim iskustvom u Europi.

Biosave | Author: BioSave Foto: BioSave

Vita 34 jedina je obiteljska banka u Europi koja je dobila dozvolu od Instituta Paul Ehrlich za primjenu matičnih stanica za vlastito liječenje, ali i za liječenje srodnika. Na ovaj način obitelji koje pohrane uzorak u Vita 34 osigurane su ukoliko matične stanice zatrebaju i nekom članu obitelji. S obzirom da je Njemačka zemlja koja je predvodnik u Europi kada je riječ o primjeni matičnih satnica, nepostojanje ove dozvole može ograničiti banke za primjenu uzoraka matičnih stanica za liječenje. 

Prilikom odabira banke roditelji bi trebali najviše pažnje obratiti na samu primjenu uzoraka za liječenje. U svijetu postoji preko 450 banaka matičnih stanica. Vita 34 je jedina europska banka matičnih stanica koja se nalazi u prvih 8 kada su u pitanju upotrebljeni uzorci matičnih stanica. Ovo je najbolji pokazatelj kvalitete sačuvanih uzoraka matičnih stanica, točnije strogih standarda i sofisticirane tehnologije pohrane u Vita 34. Uzorci matičnih stanica su upotrebljeni za liječenje različitih bolesti poput leukemije, anemije, imunodeficijencije, moždanih oštećenja, dijabetesa tipa 1, cerebralne paralize i drugih. Roditeljima koji su pohranili matične stanice u Vita 34 na raspolaganju je i je jedinstvena usluga - mobilni transplantacijski tim. U slučaju primjene matičnih stanica, ovaj tim dolazi na lice mjesta s pokretnim laboratorijem te obavlja obradu i pripremu krvi iz pupkovine za transplantaciju.

30 uspješnih transplantacija

Krajem 2015. godine obavljena je i 30. transplantacija s uzorkom krvi iz pupkovine pohranjenim u banci Vita 34. Pohranjene matične stanice primijenjene su u terapiji za petogodišnju djevojčicu iz Španjolske kojoj je dijagnosticiran neuroblastom te liječnici nakon ove terapije očekuju i potpuno ozdravljenje.

Koliko košta čuvanje matičnih stanica? Može li si jedna prosječna obitelj to sebi  priuštiti?

Porod je jedinstvena prilika za roditelje da sačuvaju matične stanice svoje bebe, koje u budućnosti mogu biti spas za jednog od članova te obitelji. Pohranjivanje matičnih stanica na 20 godina, koliko je početno razdoblje, iznosi 18.500 kuna. Kada ovaj iznos podijelimo s 20 godina pohrane i s 12 mjeseci koliko ima svaka godina, vidimo da bi mjesečna naknada iznosila otprilike 77 kuna. Dakle, za iznos od oko 2.55 kune po danu čuvaju se matične stanice, koje predstavljaju najdragocjeniji dar prirode i osiguranje za zdravlje obitelji. Svjedoci smo toga da svakodnevno trošimo novac na manje bitne stvari koje koštaju mnogo više od 2.55 kune, ali mnogi roditelji ne razmišljajući na ovaj način propuštaju priliku sačuvati matične stanice iz pupkovine.

Vita 34 preuzela banku matičnih stanica Stellacure

Strategija rasta i jačanja pozicije tržišnog predvodnika sigurnost je za obitelji koje su pohranile matične stanice u najvećoj njemačkoj banci Vita 34

Početkom ove godine začetnik u pohranjivanju krvi iz pupkovine u Europi - Vita 34 - preuzela je 75.24% dionica njemačke banke matičnih stanica Stellacure te je time postala njezin većinski vlasnik. Vita 34 je na ovaj način utemeljila svoju vodeću poziciju na području pohranjivanja krvi iz pupkovine te je kroz mrežu Njemačkog crvenog križa, koji je jedan od osnivača banke matičnih stanica Stellacure, omogućila proširenje svojih aktivnosti u većem dijelu Europe.

Direktor najveće njemačke banke matičnih stanica i banke s najdužim iskustvom u Europi - Vita 34 – dr. Andre Gerth rekao je: "Mi smo tržišni predvodnici u svim zemljama njemačkog govornog područja. Naša ambicija je jačanje ove dominantne pozicije na održivi način. Tendencija rasta na tržištu pohranjivanja krvi iz pupkovine, omogućava nam kao tržišnom predvodniku preuzimanje dodatnih udjela na području pohranjivanja krvi iz pupkovine."

Matične stanice nalaze se i u mliječnim zubima

Ako nisu izvađene iz pupkovine bebe, matične stanicečekaju i u mliječnim zubićima. Vaše dijete će u razdoblju od približno 5 godina izgubiti 12 mliječnih zubića. Ovaj vremenski period znači veću šansu za dobivanje održivih stanica za pohranu, i to procesom koji je potpuno neinvazivan. Ako niste reagirali na vrijeme, da pri porodu uzmete matične stanice iz djetetove pupkovine za buduće čuvanje, sada vam ostaje dodatno vrijeme da to učinite - do osme, desete, dvanaeste godine života djeteta. Banku dentalnih matičnih stanica BioEden, u Hrvatskoj zastupa tvrtka Bio Save Premium d.o.o. Za više informacija obratite im se putem maila info@bioeden.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790. www.bioeden.hr 

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.