Trudnoća Trudnica 26. lipnja 2014.

'Matičnim stanicama liječit će se HIV i obnavljati organi'

prof. Drinković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već znate da pohranom matičnih stanica možete osigurati zdravlje svog djeteta u budućnosti, ali niste sigurni za što se sve one mogu koristiti. O trenutnoj primjeni u liječenju raznih bolesti, ali i perspektivama za budućnost, razgovarali smo o prof.dr. Ivanom Drinkovićem

Prof. dr. Ivan Drinković, utemeljitelj i direktor Poliklinike Drinković, objasnio nam je zbog čega se matične stanice zaista mogu nazvati "čudotvornima", a razgovarali smo i o liječenju matičnim stanicama te prednostima korištenja matičnih stanica iz krvi pupkovine u odnosu na one iz koštane srži.

Krv iz pupkovine pohranjuje se jer je bogata matičnim stanicama. Možete li objasniti što su točno matične stanice, i na koje se još načine može doći do njih, odnosno koje su prednosti njihove pohrane kod rođenja?

Matične stanice iz pupkovine su nespecijalizirane stanice, koje čine sve gradivne stanice našeg tijela. Matične stanice imaju mogućnost transformirati se u bilo koji drugi tip stanica u organizmu koji je uništen tijekom procesa starenja, bolesti te genetskih mutacija. Njihova nevjerojatna sposobnost pretvorbe u druge vrste stanica, specijalizirane za funkcioniranje određenog dijela u ljudskom organizmu, čini ih jedinstvenima u medicini. Matične stanice su osnova svih tkiva, krvi, kao i imunosnog sustava organizma. Nakon rođenja djeteta i presijecanja pupkovine, krv koja ostaje u krvnim žilama bogata je matičnim stanicama. Unatrag 20 godina, krv iz pupkovine se bacala, a s njom i sva vrijednost matičnih stanica. Sada roditelji imaju priliku sačuvati ove jedinstvene, nespecijalizirane matične stanice, koje imaju nevjerojatnu sposobnost regeneracije i umnožavanja.

Bez rizika od odbacivanja transplantata

Kvalitetne matične stanice trenutno se mogu dobiti iz pupkovine, periferne krvi i koštane srži. Postoje još neki izvori matičnih stanica, s kojima se trenutno provode studije kako bi se otkrio njihov potencijal. Matične stanice iz pupkovine (neonatalne) smatraju se prethodnicama odraslih matičnih stanica – koštane srži. Matične stanice iz pupkovine mnogo su mlađe, vitalnije, nisu toliko zrele te nisu prošle proces ljudskog starenja. To je njihova prednost u odnosu na druge izvore stanica.

Liječnici su prije više od dvadeset godina počeli upotrebljavati matične stanice hematopoeze - iz krvi pupkovine za tretiranje oboljenja koja su prije bila tretirana matičnim stanicama iz koštane srži. Osim toga, uzimanje stanica iz koštane srži veoma je bolan proces, a sama transplantacija može biti mnogo opasnija, s obzirom da postoji mogućnost reakcije odbacivanja transplantata.

U liječenju kojih sve bolesti se trenutno koriste matične stanice?

Matične stanice iz pupkovine prvi put su upotrijebljene 1988. godine za liječenje dječaka oboljelog od Fanconijeve anemije. Ova transplantacija je bila još tada uspješna, a pacijent je i danas živ i potpuno izliječen. Od tada je prošlo više od 20 godina, a medicina je svakodnevno napredovala, pa se matične stanice koriste u liječenju velikog broja bolesti. Velik broj tretmana odnosi se na liječenje hematoloških oboljenja, poput različitih tipova leukemije, zatim različiti tipovi anemije i metaboličkih oboljenja.

Nada za liječenje neizlječivih bolesti

Velika istraživanja su usmjerena na primjenu matičnih stanica iz pupkovine za liječenje cerebralne paralize, imunoloških bolesti, uključivo multiplu sklerozu, sistemnu sklerozu, lupus eritematodes, ali i reumatoidni artritis, srčanih bolesti, dijabetesa, pa i HIV-a. Već danas postoje vrlo uspješni inicijalni rezultati tretmana pacijenata s ovim bolestima. Matične stanice postale su treći stup medicine uz lijekove i operacije pa će se u budućnosti matičnim stanicama zasigurno liječiti bolesti koje se danas smatraju neizlječivima.

Kako to liječenje matičnim stanicama danas izgleda?

Matične stanice jedan su od bitnih koraka u proceduri liječenja. Na primjer, kada je riječ o malignim hematološkim oboljenjima ili nekim drugim tipovima karcinoma, u velikom broju slučajeva neophodno je proći kemoterapiju. Kemoterapija uništava ljudski imunosni sustav te je upravo to razlog smrtnog ishoda. Nakon kemoterapije, pristupa se transplantaciji matičnih stanica. Nekad je to vrlo jednostavan proces pa se može usporediti s trasfuzijom krvi, a nekad je, naravno, složenije.

Matične stanice oporavljaju imunosni sustav osobe oslanjajući se na potpuno nove mlade stanice koje su sačuvane prlikom rođenja djeteta. Svakako, postoji veliki broj studija gdje se matične stanice upotrebljavaju i na drugačije načine. Na primjer, kada je riječ o stvaranju organa, koriste se i 3D printeri koji potencijalno omogućavaju kreiranje identičnih organa.

Liječenje članova obitelji

Kolika je uspješnost liječenja vlastitim u odnosu na donirane matične stanice?

Vlastite matične stanice 100% odgovaraju onome od koga su uzete, dakle, ne postoji mogućnost odbacivanja transplantata o kojem je ranije bilo riječi. Također, kada je riječ o liječenju članova obitelji postoji mnogo veća kompatibilnost, nego kada je riječ o doniranim matičnim stanicama od nepoznate osobe.

Kada se govori o transplantaciji, mora se imati na umu da donirane matične stanice nisu dostupne u svakom trenutku. Vrlo je teško pronaći kompatibilnog donatora u javnoj banci, a onda se na sve to potroši i previše novaca. Također, ukoliko se radi o doniranim matičnim stanicama iz koštane srži, potrebna je podudarnost mnogo većeg broja parametara, nego kada je riječ o matičnim stanicama iz pupkovine. Zbog toga matične stanice iz pupkovine preuzimaju vodeću ulogu u odnosu na koštanu srž koja je ranije bila primarni izvor za liječenje.

Dijabetes, tumori i bolesti srca

Što se može očekivati u bliskoj budućnosti - za koje se bolesti već smatra da ih se na ovaj način može liječiti i u kojem razdoblju smatrate da će se to i početi primijenjivati?

Smatram da se u bliskoj budućnosti može očekivati znatan rast broja bolesti koja se mogu tretirati. Na primjer, postoji veliki broj studija za liječenje dijabetesa tipa 1 i veliki broj znanstvenika koji se bave upravo ovime iz razloga što postoji  znatan broj djece koja boluje od ove bolesti. U Njemačkoj se provodi jedna od ovih studija, a pokazuje se veliki napredak u smanjenju inzulina. Recimo, to je jedna od bolesti koje bi se u nekom budućem razdoblju trebalo svrstati u standardne terapije s matičnim stanicama iz pupkovine. Liječenje srca i srčanih oboljenja također je blizu. Također, danas se matične stanice primjenjuju u liječenju tumora dojke, bubrega i jajnika te kod nekih genetskih poremećaja uz obećavajuće inicijalne rezultate. Postoje centri u svijetu koji takve tretmane već rade te su oni pokazali veliki uspjeh.

Razvoj nove grane medicine

Kakve su perspektive za neku dalju budućnost, u kojem smjeru idu istraživanja u tom području?

Danas se najviše ulaže u istraživanja primjene matičnih stanica za obnavljanje živčanog tkiva, centralnog živčanog sustava i tkiva gušterače. Međutim, veliki broj znanstvenika bavi se stvaranjem tkiva, odnosno organa napravljenih od matičnih stanica pa je upravo to dovelo do nastanka nove grane medicine – regenerativne medicine. U našoj daljoj budućnosti matične stanice služit će za zamjenu oštećenih organa pa će se i potreba za donacijom organa smanjiti. 

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.