Trudnoća Porođaj 16. rujna 2014.

Matične stanice novorođenčeta spasile 60-godišnjaka

beba djed
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Misao da dva novorođenčeta može spasiti život jedne starije osobe zvučala mi je čudno. Srećom, liječnici su me razuvjerili. Dobio sam dodatne godine života i više vremena koje ću provoditi sa svojim unucima', kaže David Pyne, 60-godišnjak kojem su ranije prognozirali još samo 18 mjeseci života

Šezdesetogodišnji David Pyne, koji je imao leukemiju, s pravom može reći da se ponovo rodio. Medicina u ovom slučaju nije mogla ništa učiniti, a liječnici su mu prognozirali najviše 18 mjeseci života. A onda je stigao spas u posljednji čas!

"Ponuđeno mi je da pokušam s revolucionarnom metodom, koja je nudila mogućnost za produžetak života. Radilo se o transplantaciji doniranih matičnih stanica iz pupkovine novorođenih beba. Jedna je bila iz Amerike, a druga iz Francuske", kaže Pyne.

Smatrao je da time nema što izgubiti, jer ni kemoterapija ni druge klasične metode nisu davale rezultate. Zahvat je obavljen uspješno i Pyne se danas osjeća jako dobro.

'Dobio sam vrijeme za svoje unuke'

"Misao da dva novorođenčeta mogu spasiti život jedne starije osobe zvučala mi je čudno. Srećom, liječnici su me razuvjerili. Dobio sam dodatne godine života i više vremena koje ću provoditi sa svojim unucima", rekao je Pyne.

Slučajevi poput ovog potvrđuju veliki optimizam koji je, upotrebom matičnih stanica novorođenčadi, izazvala suvremena medicina, udružena s bankama matičnih stanica. One pohranjuju uzorke tih stanica na nekoliko desetljeća.

"Pupčana krv je vrlo bogata matičnim stanicama, koje su jako mlade i imaju odličnu moć regeneracije. Ovo je bio sjajan alternativni izvor stanica za Davida, zapravo jedina njegova opcija. Svi smo sretni zbog ovog uspjeha", izjavio je dr. Mike Dennis, direktor Odjela hematologije i transplantacija Zaklade “Christie NHS”, bolnice u kojoj je Pyne liječen.

Matične stanice – lijek budućnosti

Broj studija koje se odnose na primjenu matičnih stanica iz pupčane krvi u svrhu liječenja različitih bolesti značajno se povećao u posljednjih 10 godina. Ranije se matičnim stanicama mogla tretirati samo jedna bolest, a danas već postoji preko 70 bolesti koje su izlječive matičnim stanicama. Veliki napredak je ustanovljen i kod liječenja moždanih oštećenja, srčanih bolesti, dijabetesa i mnogih drugih. Međutim, ono što donosi budućnost i istraživanja koja se intenzivno provode, mnogi ne mogu ni zamisliti.

O pohrani matičnih stanica u banci Vita 34 više možete saznati na stranici biosave.hr ili na Facebook profilu BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.