Trudnoća Porođaj 09. travnja 2014.

Veliki proboj u liječenju dijabetesa kod djece

djevojčica čokolada
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sonja sada ima šest godina i boluje od dijabetesa tipa 1. Bila je prva osoba u Njemačkoj koja je koristila nove metode liječenja pomoću vlastitih matičnih stanica iz krvi iz pupkovine

Njemačkoj djevojčici Sonji 2008. godine dijagnosticiran je dijabetes tipa 1, oblik koji najčešće pogađa djecu i mlade. Za roditelje djevojčice, ovo je bio veliki šok. Međutim, nova studija za liječenje dijabetesa na Tehničkom sveučilištu u Münchenu pružila im je novu nadu. Istraživanje je usmjereno na zadržavanje inzulina koje tijelo proizvodi uz pomoć krvi iz pupkovine. Kako je pojasnio dr. Heike Boerschmann, koordinator ove studije, terapija daje nadu da će "djeca trebati manje inzulina i da će imati bolje metaboličke funkcije“.

Matične stanice - mjera opreza

Kao mjeru opreza, roditelji djevojčice su prilikom rođenja sačuvali krv iz pupkovine u najvećoj njemačkoj banci Viti 34: "Odlučili smo se za pohranu matičnih stanica u nadi da će se jednom u životu pokazati korisnim za našu kćer ili možda za ostale članove obitelji. Dijabetes tada nismo mogli predvidjeti, jer u našoj obitelji do tada nitko nije bolovao od ove bolesti." 

Susan, njezina majka, u međuvremenu je dobila još dvoje djece, čije su matične stanice iz pupkovine već poklonjenje ovom sveučilištu za istraživanje.

Suvremena medicina pruža novu nadu

U istraživanju koje se provodi sudjeluje još sedmero djece. Mladim pacijentima redovito se prati razina glukoze i inzulina u krvi. Rezultati sličnog istraživanja u SAD-u su vrlo obećavajući pa je djeci, u usporedbi s konvencionalnim metodama, smanjena potrebna doza inzulina. Liječnici kažu da ne očekuju potpuno ozdravljenje kroz ove terapije, ali svakako očekuju znatno poboljšanje kvalitete života.

Predsjednik uprave Vite 34, njemačke banke koja surađuje sa Sveučilištem u Münchenu kaže: "Terapija s krvlju iz pupkovine je konačno stavljena u kontekst suvremene medicine. Ovo se ne odnosi samo na studiju za dijabetes, nego i za druge, do sada neizlječive, bolesti.“

Biosave | Author: BioSave Foto: BioSave

Prema podacima međunarodne zaklade za dijabetes, na svijetu postoji 480.000 djece koja boluju od dijabetesa tipa 1, a ovaj broj se konstantno povećava te bi se do 2020. godine mogao udvostručiti. Ova bolest se očituje kroz apsolutni nedostatak inzulina, uzrokovan abnormalnim reakcijama imunološkog sistema koje tijelo proizvodi. Stanice gušterače za proizvodnju inzulina su uništene.

Za ovu bolest trenutno ne postoji lijek, a pacijenti koji su pogođeni, prisiljeni su cijeli život živjeti s injekcijama inzulina. Studija s matičnim stanicama za liječenje dijabetesa tipa 1 pruža pacijentima novu nadu. Do sada se liječenje provodilo u Americi, a na području Europe jedino u Njemačkoj, u suradnji s najvećom njemačkom bankom matičnih stanica iz pupkovine, Vitom 34. 

U Hrvatskoj je njemačka banka matičnih stanica Vita 34 zastupljena preko ovlaštene tvrtke 'Bio Save Premium'. 

Više o pohrani matičnih stanica možete saznati ovdje: Spremanje matičnih stanica Ili na Facebook profilu: BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.