Školarci Prehrana školarca 24. listopada 2019.

Na našim radionicama djeca su naučila kuhati i potiču roditelje na zajedničko kuhanje

1/7
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Projekt "Zdravo i fino" Društva "Naša djeca" Zabok, u okviru kojeg se provode raznolike aktivnosti, od radionica zdravog kuhanja do izdanih kuharica za djecu, osvojio je prestižnu nagradu Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih

Ponosimo se inovativnim i kreativnim projektima naših ljudi koji su prepoznati u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Tako sada predstavljamo projekt "Zdravo i fino" Društva „Naša djeca“ Zabok koji je dobio prestižnu nagradu Europske komisije "2019 EU Health Award" u Bruxellesu. Projekt je proglašen najboljim u kategoriji nevladinih organizacija za europsku nagradu „2019 EU Health Award“ Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih. 

povrće Možda te zanima... Recepti za zdravi ručak koji vaše dijete može skuhati samo Školarci

Pokrenut 2012. godine na inicijativu same djece, članova i članica Dječjega gradskog vijeća, cilj projekta je promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece i mladih.

 | Author: Promo Foto: Promo Predstavnice Društva „Naša djeca“ Zabok Snježana Krpes, Anka Ilinčić, Dubravka Kolarić, Jana Borovčak zajedno s voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak 17. listopada 2019. sudjelovale su na Ceremoniji proglašenja Nagrada u Bruxellesu te primile ovu prestižnu Nagradu. 

U okviru projekta provode se raznolike aktivnosti: radionice zdravoga kuhanja za djecu, izdan je jedinstven CD „Zdravo i fino“ s autorskim dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu i zdravlje djece, eko-vrtlarenje s djecom, vršnjačka edukacija u školi, kreativne radionice u vrtiću, edukativne šetnje zagorskim krajem koje promoviraju važnost tjelesnog kretanja, kampanje putem plakata s dječjim sloganima i porukama, kalendari koji promoviraju važnost konzumiranja voća i povrća, lutkarski igrokazi, napravljen je kratki animirani film za djecu „Foodiva u akciji“, savjetovanje za stručnjake „Holistički pristup zdravlju djeteta“, a izdane su četiri kuharice za djecu i roditelje. Upravo ova paleta inovativnih, edukativnih i kreativnih aktivnosti osvojila je žiri, sastavljen od poznatih stručnjaka i savjetnika u Europskoj komisiji, kao i voditelja europskih institucija iz redova liječnika, nutricionista, istraživača, sveučilišnih profesora, donositelja EU programa vezanih uz zdravlje, zdravu i sigurnu hranu.

Možda te zanima... Nemoj kuhati po željama, ne brini ako ne pojede koji ručak. Neće umrijeti od gladi Roditelji

Razgovarali smo s Jasenkom Borovčak, voditeljicom projekta "Zdravo i fino" i tajnicom Društva "Naša djeca" Zabok te Snježanom Krpes, voditeljicom radionica zdravoga kuhanja i autoricom kuharica.

 | Author: Promo Foto: Promo

Projekt je dobio prestižnu nagradu Europske komisije "2019 EU Health Award". Što vam znači ulazak u finale i prva nagrada?

Ulazak prvo u samo finale ove Nagrade bila nam je velika potvrda da je naš projekt kvalitetan i vrijedan te sama činjenica da smo odabrani među tri najbolja europska projekta, za jednu malu udrugu i nas entuzijaste iz Zaboka bilo je veliko priznanje. A onda proglašenje, na kojem se do zadnjeg nije znalo tko će dobiti nagradu i šećer na kraju: projekt Zdravo i fino osvoji 1. Nagradu - apsolutna pobjeda Društva "Naša djeca" Zabok i moglo bi se reći ostvarenje snova. To nam je definitivno dodatna motivacija da projekt provodimo ne samo u Zaboku već da ga širimo i na cijelu Hrvatsku, a u budućnosti možda i na Europsku Uniju. 

Konkurencija je bila velika, jer su uz nas bile udruge iz Danske i Francuske, također s vrlo uspješnim projektima tako da je ovo doista „KRUNA“ našega rada i presretni smo što je prepoznat naš ogroman trud, koncept projekta te dugogodišnji predan i kvalitetan rad.

Ono je što je izuzetno važno, a što je istaknuto u govoru na samom proglašenju, osim zahvale Europskoj komisiji, jest da je ova prestižna nagrada, NAGRADA SVIMA koji su dio projekta Zdravo i fino- djeci, volonterima, suradnicima i partnerima koji su svih ovih godina sudjelovali u stvaranju i realizaciji svih aktivnosti projekta „Zdravo i fino“.

slatkiši Možda te zanima... Namirnice koje ne želite na tanjuru svog djeteta Vrtić

2012. je DGV Grada Zaboka pokrenuo projekt Zdravo i fino, kako ste došli na ideju i kako ste krenuli s radionicama kuhanja za djecu?

Projekt Zdravo i fino je 2012. godine pokrenulo Društvo „Naša djeca“ Zabok na inicijativu djece iz sastava Dječjeg gradskog vijeća (DGV) Grada Zaboka koje djeluje u Društvu „Naša djeca“ Zabok. Djeca su bila potaknuta radionicama zdravog kuhanja za odrasle Hranom do zdravlja koje je 2009. i 2010. organiziralo Društvo „Naša djeca“ Zabok za svoje volonterke, profesorice Srednje škole Zabok (u čijem ugostiteljskom kabinetu provodimo radionice kuhanja) i sve ostale zainteresirane. Djeca su čula za te radionice te su izrazila želju da bi i oni htjeli zdravo kuhati, a dodatno potaknuti sve većom konzumacijom nezdravih namirnica kod djece i pojavom pretilosti kod svojih vršnjaka. 

DA, krenuli smo prvo s radionicama zdravog kuhanja za djecu, a kroz ovaj niz godina provođenja projekta širimo ga raznim drugim aktivnostima kojima dodatno promoviramo usvajanje i promociju zdravih prehrambenih navika.

dijete džem kruh doručak užina Možda te zanima... 5 čestih dječjih užina koje nisu zdrave kao što se misli Vrtić

Koliko kuharica ste izdali do sad?

 | Author: Promo Foto: Promo Izdali smo četiri kuharice, odnosno četvrta je upravo izašla ovih dana: Zdravo i fino - priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle; Jela zdrava i fina - proljeće, ljeto, jesen, zima; Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta; Zdrava i fina jela Lijepe Naše.

Tko smišlja recepte i jela? Vidjela sam da radite i tradicionalne recepte iz svih dijelova Hrvatske.

Recepte i jela osmišljava naša voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpesučiteljica prirodnog kuhanja, koja je od samog početka s nama i autorica je naših kuharica u projektu „Zdravo i fino“. 

U svakoj kuharici imamo nekoliko recepata na bazi tradicije, a naša posljednja kuharica „Zdrava i fina jela Lijepe Naše“ i cijeli 4. ciklus projekta „Zdravo i fino“ upravo se bazirao na upoznavanju djece s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spremljenim na tradicionalni način, spajajući tradicionalno s modernim te korištenjem zdravih i sezonskih namirnica i začina na temu „Hrvatska tradicijska jela“.

uskršnji kolačići zečić Možda te zanima... Super recepti za cool djevojčice Vrtić

Projekt se provodi već 7 godina, gdje ste sve bili, u kojim gradovima i školama? 

U svakom ciklusu, koliko nam je to moguće, pokušavamo projekt predstaviti i izvan grada Zaboka, pa smo osim u našoj Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok i Dječjem vrtiću Zipkica u Zaboku, posjetili Osnovnu školu Veliko Trgovišće, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Srednju školu Pregrada, Knjižnicu i čitaonicu u Kutini, Gradsku knjižnicu Samobor, Centar mladih Ribnjak u Zagrebu, manifestaciju Kriške oblizeke i Društvo „Naša djeca“ Križ, 5. Happyfest, festival za djecu kojeg organizira Knjižnica i čitaonica Popovača, Društva „Naša djeca“ u Opatiji, Kutini i Gospiću. Projekt smo stručno predstavljali i na 5. Europskoj školi socijalne pedijatrije, Konferenciji Županije - prijatelji djece, na nekoliko savjetovanja vezanih uz akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u Zagrebu, Rijeci, Lovranu, Varaždinu, Koprivnici, kao i na stručnim skupovima Hrvatske mreže zdravih gradova i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tu je još i promocija CD-a Zdravo i fino s dječjim pjesmama o zdravoj prehrani i zdravlju koje smo izvodili u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, na smotrama dječjeg stvaralaštva u Vinkovcima, Našicama, Poreču, Čazmi, na volonterskom doručku u Zagrebu... Dakle, može se reći da putujemo skoro po cijeloj Lijepoj Našoj, a to ćemo i nastaviti jer djeca i odrasli gdje kod da se pojavimo rado s nama uče, igraju se, kuhaju i pjevaju o zdravlju i zdravoj prehrani. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Kakve su reakcije djece i roditelja?

Djeca iz Dječjega gradskog vijeća su oduševljena radionicama zdravoga kuhanja i svaka nova generacija želi se obavezno uključiti u radionice kuhanja. Roditelji također iskazuju svoje veliko zadovoljstvo jer su djeca naučila kuhati jednostavna jela i zainteresirana su i u obitelji kuhati zajedno s roditeljima.

Dojmovi djece nakon radionica zdravoga kuhanja: „Mislim da bi sva djeca trebala kuhati i da se svi trebaju zdravo hraniti“, „Na radionici se zabavljamo, opuštamo uz društvo i kuhinju i uživamo u pripremljenim jelima“, „Radionice su bile super, svakome bi ih preporučila i uz zdravu prehranu možemo uživati u hrani i životu“, „Bilo je odlično i preporučila bih svima koji imaju priliku da probaju neke od recepata“, „Projekt Zdravo i fino mi se jako sviđa te bih htjela da se nastavi jer uči djecu o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.” „Bilo je super i naučila sam puno toga.“, „Radionice su mi se jako svidjele jer su zabavne, zanimljive i potrebne su svakom roditelji i djetetu.“, „Radionice mi se jako sviđaju jer sam saznala za neke meni nepoznate namirnice i saznala sam za neke recepte. Saznala sam koliko je brza hrana nezdrava za naše tijelo.“, „Jako mi se sviđa jer je to za mene nešto novo i drago mi je zato. Mislim da bi se u školi trebalo tako nešto uvesti u kuhinju… barem jednom tjedno.“, „Moji dojmovi su super! Najviše mi se svidjelo pripremanje jela.“, „Jako mi se svidjela radionica i željela bih još kuhati zdravo i fino.“

Glazbeni spot za pjesmu s CD-a Zdravo i fino, pjesme izvodi dječji zbor Zabočki mališani Društva "Naša djeca" Zabok:

Ostala djeca uključena u radionice vršnjačke edukacije koju provodimo u školama i DND-ovima također su jako sretni kad im dođemo, a evo i njihovih dojmova: „Dobro je hraniti se zdravo.“, „Zahvaljujem na finoj hrani“, „Nisam znao da je zdrava hrana tako fina.“, „Hoćemo to u školskoj kuhinji!“, „Zanimljiva prezentacija. Hrana odlična! 5 Bravo!“, „Zdrava prehrana je najbolja. Zdrava hrana i zdrav duh!“, „Saznali smo puno korisnih informacija“, „Prezentacija je bila odlična i sad kad jedem ću promislit što jedem i jel je zdravo ili ne.“, „Od sad pametnije biram što ću jesti.“, „Bilo mi je jako zabavno i htjela bih da to imamo svake godine!“, „Bilo je fantastično!!!“, „Ova radionica mi je bila odlična jer smo kroz nekoliko igara naučili nove riječ te si osvijestili koliko je zdrava prehrana bitna te smo naučili kako postići zdravlje“. „Mislim da je lijepo to što „Zdravo i fino“ ide po Hrvatskoj i motivira djecu da se hrane zdravo i da budu veseli jer je to isto zdravo za naše tijelo“.

Veseli nas i činjenica da je i od strane struke, zdravstvenih djelatnika i nutricionista, prepoznat holistički koncept ovog projekta, što je vrlo važno jer promičemo zdravlje, zdrave prehrambene navike, tjelesno kretanje djece, odabir kvalitetnih i organskih namirnica, ali i educiramo dijete o tome kako samo može preuzeti odgovornost da brine o svojem zdravlju, okolišu, onome što jede, koliko se kreće, spava, igra, boravi u prirodi, što preventivno i dugoročno razvija zdrave životne navike. 

 | Author: Promo Foto: Promo

U projektu su sudjelovali i mnogi stručnjaci iz gastronomije i nutricionizma. Koji poznati chefovi i nutricionisti su sudjelovali u programu?

Mi se, u stvari, oslanjamo na vlastite snage i ne želimo da nam fokus bude na nekom poznatom chefu, jer su nam uvijek prioritet djeca. U ovom našem zadnjem, 4. ciklusu, kada smo putovali regijama Hrvatske, imali smo demonstratore za pojedina jela, a i dalje je glavna „šefica“ radionica kuhanja bila naša Snježana Krpes. Za pojedina jela imali smo demonstratore iz regija pa je tako za regiju zagorska, varaždinska i međimurska jela, demonstracijsko jelo bilo Zagorski štrukli koje je predstavila profesorica iz Srednje škole Zabok Anka Ilinčić koja je i zaslužna što možemo kuhati u njihovom ugostiteljskom kabinetu. Goranska, istarska, primorska i dalmatinska jela, demonstracijsko jelo nam je bilo Rižoto s plodovima mora s demonstratorom profesionalnim kuharom Lukom Bošnjakom iz Šibenika te Adventske slastice i jela unutrašnje Hrvatske, a  demonstratorica za adventske kolačiće nam je bila iskusna zaljubljenica u pripremu kolača i slastica Gordana Maravić iz Kutine. 

sendvič Možda te zanima... Pet zdravih užina za vašeg školarca Školarci

Željka Klemenčić nam se priključila upravo na toj zimskoj radionici u ulozi volonterke, jer je čula za nas i zanimalo ju je kako to izgleda na našim radionicama zdravog kuhanja. Kako je već godinama i profesionalno i privatno duboko uronjena u istraživanje hrane, tradicije, gastronomije te život i hranjenje u skladu s prirodom, prenoseći svoja znanja i iskustva na kuhare, roditelje i djecu. Bila je, naravno, oduševljena pa smo ju odmah „zabezicirali“ za našu zadnju radionicu kuhanja pod nazivom „Tradicionalna hrvatska kuhinja za 21. stoljeće“ te je bila demonstratorica za Šufnudle od batata i kuhali smo još nekoliko njezinih recepata. Također, Željka je u našoj novoj kuharici „Zdrava i fina jela Lijepe Naše“ autorica uvodnih tekstova o hrvatskim regijama.

 | Author: Promo Foto: Promo

Sva jela koja su skuhana s djecom na radionicama zdravoga kuhanja uz asistenciju volonterki i volontera DND-a te profesorica Srednje škole Zabok nalaze se u našoj kuharici „Zdrava i fina jela Lijepe Naše“. Za fotografije jela zaslužna je poznata fotografkinja i stilistica hrane Maja Danica Pečanić, dobitnica i nekoliko svjetskih priznanja.

Možda te zanima... 'Nemaju svi osnovnoškolci u Hrvatskoj topli obrok, a tražimo prehranu i za srednjoškolce' Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MARIEALICE1

    ozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoci da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je ta zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlucio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogucnost da zatražim zajam od njene tvrtke koji bih lako mogao dobiti, ali objašnjenje je da imam svoju dobili su zajam dobrog zdravlja i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

  • MARIEALICE1

    ozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoci da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je ta zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlucio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogucnost da zatražim zajam od njene tvrtke koji bih lako mogao dobiti, ali objašnjenje je da imam svoju dobili su zajam dobrog zdravlja i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

  • MARIEALICE1

    ozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoci da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je ta zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlucio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogucnost da zatražim zajam od njene tvrtke koji bih lako mogao dobiti, ali objašnjenje je da imam svoju dobili su zajam dobrog zdravlja i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.