Školarci Prehrana školarca 16. studenoga 2015.

Želite da dijete pojede nešto na žlicu? Skuhajte varivo od bundeve i ječma

juha, varivo, hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U suradnji s programom PETICA - igrom do zdravlja, donosimo recept za ukusan i hranjiv obrok, a pozivamo vas da fotografirate i pošaljete nam svoj primjer zdravog tanjura i tako se uključite u nagradni natječaj u kojem vas očekuju vrijedne nagrade

Pravilnu prehranu odlikuju umjerenost, raznolikost i uravnoteženost, a radi što lakše primjene ovih pravila, osmišljen je zdravi tanjur. Na zdravom tanjuru bi trebale biti zastupljene žitarice, odabrana vrsta proteina (meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi), povrće i voće, zdrave masti, a kojeg prati i nazdravije piće – čaša vode.

Pozivamo vas da nam pošaljete fotografiju svog primjera zdravog tanjura, a za najkreativnije tanjure osigurali smo vrijedne nagrade, u suradnji s PETICA - igrom do zdravlja, javnozdravstvenim programom prevencije pretilosti djece školske dobi. Saznajte sve o nagradnom natječaju!

Kako bismo vas inspirirali, sa službene stranice PETICA - igrom do zdravlja, donosimo vam recept za varivo od bundeve i ječma s piletinom, idealan obrok kad želite da dijete pojede nešto na žlicu.

Obrok poslužite s kriškom raženog kruha i ne zaboravite čašu najzdravijeg pića - vodu te zasladite voćem po izboru.

Varivo od bundeve i ječma s piletinom 

Sastojci (2 osobe):

  • ½ velike ili 1 manja bundeva
  • 1 poriluk
  • 1 stručak peršina
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1,5l pilećeg temeljca
  • 200g piletine
  • 1 mandarina
  • 2/3 šalice kuhanog ječma
  • 6 žličica maslinovog ulja
  • koristiti začine po želji: kurkuma, kumin, čili

Priprema:

Kuhati ječam u vodi (20 minuta) dok ne omekša. Za to vrijeme očistiti bundevu i narezati je na kockice. Ispeći kockice bundeve u pećnici (180 stupnjeva) 10 minuta. Na 3 žličice maslinovog ulja pirjati sitno rezani poriluk. Dodati kockice pečene bundeve pa preliti pilećim temeljcem (1,5l). Pustite neka prokuha. Kuhati 15 minuta, zatim dodati sok mandarine pa usitniti mikserom. U zasebnu posudu narezati luk te ga pirjati na 3 žličice maslinovog ulja. Nakon toga, dodati narezanu mrkvu te nastaviti pirjati još 10 minuta. Dodati prethodno narezane kockice piletine u posudu te zajedno pirjati s lukom i mrkvom 15 minuta. Pomiješati ukuhani ječam, usitnjenu bundevu i komadiće piletine. Začiniti po ukusu. Kuhati još 10 minuta.

Obrok poslužite s kriškom raženog kruha i ne zaboravite čašu najzdravijeg pića - vodu te zasladite voćem po izboru.

Pošaljite nam svoju fotografiju zdravog tanjura!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.