U suradnji s programom PETICA - igrom do zdravlja, donosimo recept za ukusan i hranjiv obrok, a pozivamo vas da fotografirate i pošaljete nam svoj primjer zdravog tanjura i tako se uključite u nagradni natječaj u kojem vas očekuju vrijedne nagrade
Pravilnu prehranu odlikuju umjerenost, raznolikost i uravnoteženost, a radi što lakše primjene ovih pravila, osmišljen je zdravi tanjur. Na zdravom tanjuru bi trebale biti zastupljene žitarice, odabrana vrsta proteina (meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi), povrće i voće, zdrave masti, a kojeg prati i nazdravije piće – čaša vode.
Pozivamo vas da nam pošaljete fotografiju svog primjera zdravog tanjura, a za najkreativnije tanjure osigurali smo vrijedne nagrade, u suradnji s PETICA - igrom do zdravlja, javnozdravstvenim programom prevencije pretilosti djece školske dobi. Saznajte sve o nagradnom natječaju!
Kako bismo vas inspirirali, sa službene stranice PETICA - igrom do zdravlja, donosimo vam recept za varivo od bundeve i ječma s piletinom, idealan obrok kad želite da dijete pojede nešto na žlicu.
Obrok poslužite s kriškom raženog kruha i ne zaboravite čašu najzdravijeg pića - vodu te zasladite voćem po izboru.
Varivo od bundeve i ječma s piletinom
Sastojci (2 osobe):
- ½ velike ili 1 manja bundeva
- 1 poriluk
- 1 stručak peršina
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1,5l pilećeg temeljca
- 200g piletine
- 1 mandarina
- 2/3 šalice kuhanog ječma
- 6 žličica maslinovog ulja
- koristiti začine po želji: kurkuma, kumin, čili
Priprema:
Kuhati ječam u vodi (20 minuta) dok ne omekša. Za to vrijeme očistiti bundevu i narezati je na kockice. Ispeći kockice bundeve u pećnici (180 stupnjeva) 10 minuta. Na 3 žličice maslinovog ulja pirjati sitno rezani poriluk. Dodati kockice pečene bundeve pa preliti pilećim temeljcem (1,5l). Pustite neka prokuha. Kuhati 15 minuta, zatim dodati sok mandarine pa usitniti mikserom. U zasebnu posudu narezati luk te ga pirjati na 3 žličice maslinovog ulja. Nakon toga, dodati narezanu mrkvu te nastaviti pirjati još 10 minuta. Dodati prethodno narezane kockice piletine u posudu te zajedno pirjati s lukom i mrkvom 15 minuta. Pomiješati ukuhani ječam, usitnjenu bundevu i komadiće piletine. Začiniti po ukusu. Kuhati još 10 minuta.
Obrok poslužite s kriškom raženog kruha i ne zaboravite čašu najzdravijeg pića - vodu te zasladite voćem po izboru.