Školarci Zdravlje osnovnoškolca 03. studenoga 2016.

Gazirani napitci nisu glavni uzrok pretilosti

sok dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konzumiranje gaziranih napitaka i drugih zaslađenih pića nije glavni faktor porasta gojaznosti među djecom, pokazuje jedno kanadsko istraživanje provedeno na više od 10.000 djece i mladih uzrasta od dvije do 18 godina

Kanadska studija ispitala je obrasce unosa napitaka među djecom u Kanadi i rizik od pretilosti među njima. Istraživači su otkrili da unos zaslađenih napitaka ne predstavlja faktor rizika od pretilosti među djecom u većini dobnih skupina, uz napomenu da može biti faktor rizika kod dječaka između 6 i 11 godina.

Koje su dobre, a koje loše kalorije na dječjem jelovniku?

Znanstvenici su utvrdili da iako mnoga djeca i mladi konzumiraju gazirana pića i druge zaslađene napitke skoro sve skupine nisu izložene većem riziku od pretilosti u odnosu na njihove vršnjake koji piju zdravije napitke.

Kako roditelji utječu na debljinu djece?

Ustanovili smo da su zaslađeni napici dominantni u djetinjstvu, ali nismo ustanovili nikakvu relevatnu vezu između obrazaca unosa napitaka i prekomjerne težine i pretilosti, rekli su istraživači, ali napominju da pretjerano konzumiranje zaslađenih napitaka može neku djecu izložiti većem riziku od prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, naročito s obzirom na činjenicu da se navike konzumiranja formiraju u ranom djetinjstvu i da se često zadržavaju i kasnije tijekom života.

Alarm: Sve je više pretile djece!

Pokazalo se da su dječaci između 6 i 11 godina koji su uglavnom konzumirali gazirane napitke izloženi većem riziku od prekomjerne tjelesne težine i pretilosti od onih koji su imali obrasce konzumiranja umjerenijeg napitaka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.