Beba Dohrana 1822 prikaza 11. veljače 2019.

Kuharica za bebe: 5 recepata od 12. do 18. mjeseca

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz knjige 'Velika organska kuharica za bebe' izdvojili smo pet recepata za bebe u dobi od 12 do 18 mjeseci

 | Author: promo Foto: promo Stephanie Middleberg je poznata nutricionistica koja je posvetila život zdravoj prehrani, a kad je postala majka malog Juliana - posvetila se kreiranju recepata za zdravu prehranu beba.

U svojoj knjizi 'Velika organska kuharica za bebe' u izdanju Školske knjige, Stephanie daje stručne prehrambene savjete, dijeli svoje roditeljsko iskustvo i nudi više od 230 jednostavnih recepata za malu djecu, ali i cijelu obitelj. 

Nakon što smo izdvojili pet recepata za bebu u dobi od 6 do 12 mjeseci života, ovaj put donosimo recepte za bebe nakon prve godine.

Obroci za djecu od 12. do 18. mjeseca života

Došli ste do prvog rođendana!  Tvoje dijete službeno više nije dojenče, sada ulazi u kategoriju male djece i oboje ste u ovih godinu dana mnogo naučili o jelu. Prešlo je na krutu hranu i više mu nisu potrebne kašice (iako to ne znači da ih ne voli – mnogi trogodišnjaci i četverogodišnjaci i dalje vole kašice od voća i povrća).

Iako su ova jela osmišljena baš za dijete starije od godine dana, možeš ih pripremati u većoj količini i za stariju braću i sestre ili čak cijelu obitelj

Kajgana s batatom i paprikom

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za 4 porcije:

  • 30 ml maslinova ulja
  • ½ luka, sitno nasjeckati
  • ½ batata, oguljenog i narezanog na kockice od 0,5 cm
  • ½ crvene paprike, očišćene od sjemenki i sitno nasjeckane
  • 4 umućena jaja
  • 0,5 g sušenog timijana
  • 0,2 g morske soli

Budući da je u ovom receptu paprika umiješana u jaja, dobit ćete jelo kojem paprika daje malo slatkoće i hrskavosti te obilje vitamina. Jaja su odličan izvor bjelančevina.

1. U većoj tavi na srednje jakoj vatri zagrij maslinovo ulje dok ne počne titrati. Na ulje stavi luk, batat i papriku. Prži uz povremeno miješanje dok povrće ne dobije boju (7 do 10 minuta). Smanji vatru.

2. U manjoj zdjeli umuti jaja, timijan i sol.

3. Jaja izlij u tavu. Prži ih oko 3 minute ili dok se ne stegnu. Dio kajgane koji djetetu nisi ponudila stavi u hladnjak na najviše 3 dana ili u zamrzivač na najviše 6 mjeseci.

Savjet: Obrok ćeš obogatiti kalcijem ako gotovoj kajgani dodaš 50 g naribanog sira.

Možda te zanima... Sve što trebate znati o alergijama na hranu i eliminacijskoj dijeti Vrtić

Prženi tofu s tikvicom i mrkvom

Za 4 porcije:

  • 30 ml maslinova ulja
  • 1 tikvica, narezana na kockice od 0,5 cm
  • 1 mrkva, oguljena i narezana na kockice od 0,5 cm
  • ½ ljubičastog luka, sitno nasjeckanog
  • 225 g svilenog tofua, narezanog na komadiće od 1 cm
  • 1 g sušenog origana
  • 0,5 g morske soli

Ovo je jelo odličan izvor bjelančevina, osobito za vegetarijance ili djecu alergičnu na jaja. Tofu je neutralna okusa, pa okusi prženog povrća još više dolaze do izražaja. Ovo jelo često spravljam za kasni doručak.

1. U većoj tavi na srednje jakoj vatri zagrij maslinovo ulje dok ne počne titrati. Na ulje stavi tikvicu, mrkvu i luk i uz povremeno miješanje prži dok povrće ne počne dobivati boju (5 do 7 minuta).

2. U tavu stavi tofu, origano i sol. Nastavi uz povremeno miješanje pržiti još oko 5 minuta da se jelo ugrije. Dio koji djetetu nisi ponudila stavi u hladnjak na najviše 3 dana ili u zamrzivač na najviše 6 mjeseci.

Makaroni s pestom od špinata

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za 8 porcija:

  • 225 g makarona od integralne pšenice
  • 400 g mladog špinata
  • 20 g listića svježeg bosiljka
  • 1 češanj češnjaka, oljušten
  • 60 ml maslinova ulja
  • 2 g naribane limunove korice
  • 25 g naribanog parmezana
  • 15 g lanenih sjemenki
  • 30 g nasjeckanih oraha
  • 2 g morske soli

Za ovo jelo uzmi tjesteninu onog oblika koji vaše dijete voli, a ako se tek uči služiti vilicom dobro je uzeti onu koju će lako nabosti. Pesto od špinata pun je antioksidansa, željeza i vitamina C, a uz to je dobar izvor biljnih bjelančevina i kalcija.

1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedi je i stavi na stranu.

2. U blender ili multipraktik stavi špinat, bosiljak, češnjak, maslinovo ulje, limunovu koricu, sir, lanene sjemenke, orahe i sol. Izradi u glatku smjesu.

3. Pesto promiješaj s toplom tjesteninom. Dio koji djetetu nisi ponudila stavi u hladnjak na najviše 3 dana ili u zamrzivač na najviše 6 mjeseci.

Savjet: Ako u jelu ne želiš orašaste plodove, zamijeni orahe jednakom količinom bučinih ili suncokretovih sjemenki.

Vodič kroz superhranu u dohrani: 17 namirnica za bebe

Bakalar s pireom od graška

Za 4 porcije:

Bakalar

  • 2 fileta bakalara (po 120 g)
  • sok ½ limuna
  • 2 g morske soli
  • 1 g nasjeckanog svježeg kopra

Pire od graška

  • 220 g svježeg ili zamrznutoga graška
  • 15 g neposoljenog maslaca, otopljenog
  • 2 g morske soli

U ovom receptu predlaže se bakalar, no možeš uzeti bilo koju bijelu ribu. Okus limuna i kopra slaže se i s bakalarom i s pireom od graška. Za kašicu možeš uzeti svježi grašak ili zamrznute porcije kašice od graška.

Priprema bakalara

1. Zagrij pećnicu. U lim za pečenje stavi rešetku.

2. Ribu stavi na rešetku i na nju iscijedi limun. Pospi je solju i koprom. Peci dok meso ne postane neprozirno (oko 5 minuta).

Priprema pirea od graška

1. U srednje velik lonac s umetkom za kuhanje na pari ulij oko 3 cm vode i zakuhaj. U umetak stavi grašak. Poklopi i kuhaj na pari 5 minuta.

2. U blenderu ili multipraktiku izradi u glatku smjesu grašak, maslac, kopar i sol. Dio koji djetetu niste ponudila stavi u hladnjak na najviše 3 dana.

Savjet: Ako želiš, grašak možeš skuhati na pari, staviti na njega malo kopra i soli i ponuditi ga djetetu kao prilog.

Okruglice od puretine i tikvice s pireom od batata

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za 4 porcije:

Okruglice

  • 225 g mljevene puretine
  • ½ luka, naribanog
  • 120 g naribane tikvice
  • 200 g sitno narezanog špinata
  • 1 g sušenog timijana
  • 2 g češnjaka u prahu
  • 15 g dijonskog senfa
  • 2 g morske soli
  • 1 umućeno jaje

Pire od batata

  • 1 batat, oguljen i narezan na kockice od 0,5 cm
  • 30 g neposoljenog maslaca
  • 60 ml mlijeka (ili mlijeka biljnog podrijetla)
  • 2 g morske soli

Zahvaljujući naribanoj tikvici umjesto krušnih mrvica ove su mesne okruglice laganije, a začini im daju bogat okus. U receptu se navodi svježe pripremljen pire od batata, no također možeš odmrznuti kašice koje imaš u zamrzivaču. Važno je samo da ostatak jela ne zamrzneš ponovno.

Priprema okruglica

1. Zagrij pećnicu na 180 ˚C. Lim obloži papirom za pečenje.

2. Sve sastojke stavi u srednje veliku zdjelu i dobro promiješaj. Od smjese oblikuj okruglice promjera 1 cm i složi ih u jednom sloju na papir za pečenje.

3. Okruglice peci dok ne budu posve gotove (20 do 30 minuta).

Priprema pirea od batata

1. U srednje velik lonac s umetkom za kuhanje na pari zakuhaj oko 3 cm vode. Batat stavi u umetak. Poklopi i kuhaj 5 do 10 minuta ili dok ne bude mekan.

2. U blenderu ili multipraktiku izradi batat, maslac, mlijeko i sok u glatku smjesu. Premjesti je u zdjelu i pomiješaj s okruglicama. Dio okruglica koji djetetu nisi ponudila stavi u hladnjak na najviše 3 dana ili u zamrzivač na 6 mjeseci.

Možda te zanima... Što napraviti kad dijete ne želi žvakati hranu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.