U zagrebačkim školama uključenim u program PETICA – igrom do zdravlja obilježen je Dan zdravog tanjura, koji su djeca provela u kreativnoj interpretaciji zdravog tanjura, vježbala, izvodila pokuse iz programa, a u kantinama im je poslužen šaren i uravnotežen obrok
"Šareno je potrebno jesti svakoga dana, ne samo danas" poruka je koju je program PETICA – igrom do zdravlja na Dan zdravog tanjura uputio učenicima i roditeljima te učenicima i članovima zajednice koja je uključena u provedbu javnozdravstvenog programa PETICA.
Djeca su Dan provela u kreativnoj interpretaciji zdravog tanjura na kojem bi trebale biti zastupljene žitarice, meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi te voće i povrće, zdrave masti, a kojeg prati i nazdravije piće – čaša vode.
Prijedlog nutritivno uravnoteženih i ukusnih obroka za cijelu obitelj
U pojedinim razredima se i aktivno vježbalo, skakala se popularna školica, plesala se zumba, simulirali su se razni sportovi s PETICA sportske kocke. U pojedinim razredima izveden je i pokus "Šareno mlijeko" kojim djeca dokazuju, uz pomoć tekućeg deterdženta i jestivih boja, prisustvo masti u mlijeku.
"Cilj programa je kroz zabavan način približiti učenicima zdrave navike, a jedna od najvažnijih je konzumacija obroka po uzoru na zdravi tanjur. Dan zdravog tanjura dodatno je podigao svijest, kako učenika tako i njihovih roditelja, o potrebi konzumiranja 'šarenog obroka' svakog dana, ne samo danas. Istraživanja pokazuju kako djeca još uvijek ne unose dnevnu preporučenu količinu voća i povrća dok su znatni, pozitivni pomaci, napravljeni kod podizanja svijesti o unosu preporučene dnevne količine vode. Ovakvim aktivnostima nastojimo uključiti cijelu zajednicu u naš program, a ovim putem zahvaljujem i školskim kuhinjama koje su se proaktivno uključile u ovu inicijativu", izjavila je mag. nutr. Sara Cobal, koordinatorica programa PETICA – igrom do zdravlja.
Osim što je djeci poslužen 'šareni tanjur', roditelji su dobili informativni letak s prijedlogom uravnoteženog, ukusnog, jesenskog obroka i podsjetnikom što sve sadrži jedan zdravi tanjur.
Šareni rižoto s jesenskim plodovima
Sastojci za 4 osobe:
- 200g riže
- 400g bundeve (očišćene)
- 400g piletine
- 0,8-1 l povrtnog temeljca
- 2 srednje mrkve
- 1 veliki luk
- 1 režanj češnjaka
- 50ml maslinovog ulja (za pirjanje luka)
- 50g ribanog sira
- sol, papar, origano i kurkuma po želji
Priprema:
1. Piletinu narezati na komadiće, začiniti po želji i lagano prepržiti 3-5 minuta na grill tavi.
2. Tostirati rižu na prethodno zagrijanoj tavi s maslinovim uljem i narezanom glavicom luka 2-3 min.
3. Dodati 1/4 povrtnog temeljca te 1-2 min. lagano miješati. Nakon toga dodati kockice piletine u rižu te nadodati prethodno očišćenu i narezanu bundevu i mrkvu.
4. Pirjati na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Postupak dodavanja povrtnog temeljca ponoviti još 2-3 puta. Nakon 10 minuta dodati nasjeckani češnjak i kuhati još par min. Začiniti solju, paprom, origanom i kurkumom (po želji).
5. Ukloniti s vatre, poklopiti i pustiti da rižoto odstoji kako bi se proželi okusi. Prije posluživanje posipati sa žličicom ribanog sira.
Recepti za doručak, ručak, večeru te međuobrok