Vrtić Prehrana djeteta 06. ožujka 2017.

Djeca su pretila zbog kaloričnih užina i grickalica?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pretilost kod djece nastavlja širiti kako u Sjedinjenim Državama tako i u drugim dijelovima svijeta. Novo istraživanje pokazalo je da je vodeći uzročnik toga pretjerano konzumiranje užina i grickalica

Svako treće dijete u Americi ima prekomjernu težinu ili je pretilo. U novom istraživanju, navodi se da neka pretila djeca već s tri godine imaju rane upozoravajuće znakove srčanih oboljenja. Druga istraživanja pokazuju da pretila djeca imaju veće šanse da ostanu gojazna i kada odrastu.

Istraživanje je, također, pokazalo da djeca jedu prosječno tri užine dnevno, uz tri dnevna obroka i da na te užine odlazi skoro trećina njihovih dnevnih kalorija.

Možda te zanima... Zdravi međuobroci koje će tvoja djeca obožavati Vrtić

Istraživači sa Sveučilišta Sjeverne Caroline pratili su prehrambene navike djece tijekom više od 30 godina. Oni su proučavali podatke 31 tisuće djece između dvije i osamnaest godina i ustanovili su da slatkiši i zaslađeni napici ostaju glavni izvor kalorija. Odmah za njima su slane grickalice i slatkiši.

Podaci pokazuju da se broj slučajeva dječje pretilosti utrostručio tijekom posljednjih 30 godina. Kako bi se takav trend preokrenuo, stručnjaci se slažu da bi strojevi za hranu u školama trebalo ponuditi zdravu hranu.

dijete džem kruh doručak užina Možda te zanima... 5 čestih dječjih užina koje nisu zdrave kao što se misli Vrtić

Bivša prva dama SAD Michelle Obama pokrenula je program za motiviranje školske djece da jedu zdravu hranu i vježbaju.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pozivaju na povećanje poreza na zaslađene napitke i brzu hranu, ograničavanje broja restorana brze hrane u okolici škola i zabranu reklamiranja loše hrane namijenjene djeci.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.