Školarci Prehrana školarca 1339 prikaza 29. travnja 2015.

4 recepta za zdravi doručak

doručak recept sendvič
Foto: Petica
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umjesto da djetetu kupite pekarske proizvode na putu do vrtića ili škole, ponudite mu zdravi doručak. Tako ćete znati što sadrži jelo koje mu dajete i možete utjecati na veličinu porcije. Donosimo vam četiri recepta koje je chef Mario Čepek osmislio za program prevencije pretilosti Petica - igrom do zdravlja

doručak u krevet, obitelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Započnite dan obiteljskim doručkom

Započnite dan zdravim obrokom i to će vašoj djeci i vama pružiti snagu i osigurati nutrijente za održavanje zdravlja i vitalnosti. Doručak ne smijemo preskakati jer opskrbljuje djecu potrebnom energijom za uspješno obavljanje školskih i drugih dnevnih obaveza. Nemojte odustati ako dijete iz prve ne prihvati nove okuse, sve je to stvar navike. Pa tako i zdravi zajutrak!

Za program prevencije pretilosti djece školske dobi Petica-igrom do zdravlja, chef Mario Čepek osmislio je kreativne recepte od vrlo jednostavnih namirnica koje ima svako kućanstvo kako bi djeca prihvatila nove okuse i naučila ne preskakati doručak. 

doručak recept sendvič | Author: Petica Foto: Petica

Pileći club sendvič

Sastojci za 1 osobu:

  • 3 komada tosta
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 100 g pilećih prsa
  • 1 g soli
  • 1 jaje
  • 20 g pancete (4 kriške)
  • 20 g sira, po želji (2 kriške)
  • 5 g zelene salate
  • 5 g rikole
  • 20 g rajčice
  • 1 čačkalica

 Umak à la tartar:

  • 20 g majoneze
  • 10 g kiselog vrhnja
  • 10 g kiselog krastavca (ribano)
  • 2 g svježeg vlasca
  • 10 ml maslinovog ulja

Priprema:

Na tavi kratko peći pancetu i nakon toga staviti na masni papir. Peći 4 minute na 180 °C. Na masnoći pancete peći piletinu s jedne i druge strane oko 3 minute (prsa prethodno posoliti). Pileća prsa maknuti s vatre i na istoj tavi tostirati tost. Kad je završeno, dodati 10 ml maslinovog ulja i ispeći jaje na oko (na način da sredina ostane tekuća). Složiti sendvič sljedećim redoslijedom: staviti tost, zatim umak (1 žličica), položiti pečenu piletinu, 2 kriške pancete, list zelene salate te drugi komad tosta. Zatim na drugi komad tosta staviti preostale sastojke: sir, pečeno jaje, 2 kriške pancete, umak (1 žličica), list zelene salate, rikolu i prethodno narezanu rajčicu. Na kraju staviti posljednji komad tosta i probosti čačkalicom.

Priprema umaka:

U majonezu dodati kiselo vrhnje i kisele krastavce, začiniti vlascem, solju i preostalim maslinovim uljem.

doručak recept | Author: Petica Foto: Petica

Jogurt s hrskavim žitaricama, sezonskim voćem i medom

Sastojci za 1 osobu:

  • 150 g jogurta
  • 20 g meda
  • 30 g jagoda ili odabranog sezonskog voća 
  • 20 g grožđica, suhih smokava ili suhih šljiva 
  • ¼ narančine kore 
  • ¼ naranče 
  • 15 g hrskavih žitarica (zobene pahuljice) 
  • 10 g ribane čokolade

Priprema:

Jagode i sušeno voće prethodno narezati u zasebnim posudama. Zatim sve sastojke pomiješati u šalici osim žitarica i čokolade. Prije posluživanja umiješati žitarice i čokoladu naribati na grubo po površini. Poslužiti hladno.

doručak recept | Author: Petica Foto: Petica

Quiche s čimulom i čipsom od pancete

Sastojci za tijesto:

  • 350 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca 
  • 1  jaje
  • 8 g soli  

Sastojci za nadjev:

  • 100 g sira po želji 
  • 50 g sira ribanca
  • 2 jaja
  • 180 ml kiselog vrhnja
  • 220 ml vrhnja za kuhanje 
  • 200 g čimule 
  • 200 g ABC sir
  • 60 g mladog luka
  • malo soli  
  • 100 g špeka 

Priprema: 

Od brašna, omekšanog maslaca, jajeta i soli zamijesiti tijesto, oblikovati kuglu i ostaviti da se tijesto odmara 20 minuta. Tijesto razvaljati na debljinu 5 mm te njime obložiti kalup, izbosti tijesto vilicom i peći na 170°C, 10 minuta. Blanširati čimulu i mladi luk. Ribani sir, ribani ribanac ili parmezan, jaja, kiselo vrhnje, slatko vrhnje, sol, blanširanu čimulu i mladi luk pomiješati u homogenu smjesu. Nadjev rasporediti na pečeno tijesto i peći dodatnih 16 minuta, na temperaturi od 180 °C

doručak recept  | Author: Petica Foto: Petica

Mousse od griza s preljevom od jagoda

Sastojci za 5 osoba:

  • 80 g griza
  • 700 ml mlijeka
  • 1 štapić cimeta
  • Vanilin šećer, 1 vrećica
  • Bourbon vanilin šećer, 1 vrećica
  • 50 g meda
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 2 bjelanjka 

Priprema:

Mlijeko kuhati s cimetom, šećerom, vanilin šećerom i bourbon šećerom. Nakon što smjesa zavrije, ostaviti da se ohladi te da se prožmu okusi. Zatim ponovno kuhati sve sastojke te postepeno umiješati griz na laganoj vatri, 4-5 minuta, uz konstantno miješanje. Kada je griz skuhan, hladiti smjesu uz postepeno miješanje do sobne temperature. Zatim istući bjelanjke u snijeg uz dodatak malo soli, te istući slatko vrhnje u šlag. Pomiješati snijeg i šlag te ih rahlo umiješati u griz.

Sastojci za preljev od svježih jagoda:

  • 250 g svježih jagoda 
  • 2 dl narančinog soka
  • 50 g šećera

Priprema preljeva:

Šećer karamelizirati i podliti s narančinim sokom. Kada karamel otpusti dodati prethodno oprane i narezane jagode. U posudu  staviti ¾  jagoda i kuhati 1-2 minute. ¼  jagoda usitniti sa štapnim mikserom, pomiješati s ostalim skuhanim komadima jagoda i preliti preko griza.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.