Umjesto da djetetu kupite pekarske proizvode na putu do vrtića ili škole, ponudite mu zdravi doručak. Tako ćete znati što sadrži jelo koje mu dajete i možete utjecati na veličinu porcije. Donosimo vam četiri recepta koje je chef Mario Čepek osmislio za program prevencije pretilosti Petica - igrom do zdravlja
Započnite dan obiteljskim doručkom
Započnite dan zdravim obrokom i to će vašoj djeci i vama pružiti snagu i osigurati nutrijente za održavanje zdravlja i vitalnosti. Doručak ne smijemo preskakati jer opskrbljuje djecu potrebnom energijom za uspješno obavljanje školskih i drugih dnevnih obaveza. Nemojte odustati ako dijete iz prve ne prihvati nove okuse, sve je to stvar navike. Pa tako i zdravi zajutrak!
Za program prevencije pretilosti djece školske dobi Petica-igrom do zdravlja, chef Mario Čepek osmislio je kreativne recepte od vrlo jednostavnih namirnica koje ima svako kućanstvo kako bi djeca prihvatila nove okuse i naučila ne preskakati doručak.
Pileći club sendvič
Sastojci za 1 osobu:
- 3 komada tosta
- 10 ml maslinovog ulja
- 100 g pilećih prsa
- 1 g soli
- 1 jaje
- 20 g pancete (4 kriške)
- 20 g sira, po želji (2 kriške)
- 5 g zelene salate
- 5 g rikole
- 20 g rajčice
- 1 čačkalica
Umak à la tartar:
- 20 g majoneze
- 10 g kiselog vrhnja
- 10 g kiselog krastavca (ribano)
- 2 g svježeg vlasca
- 10 ml maslinovog ulja
Priprema:
Na tavi kratko peći pancetu i nakon toga staviti na masni papir. Peći 4 minute na 180 °C. Na masnoći pancete peći piletinu s jedne i druge strane oko 3 minute (prsa prethodno posoliti). Pileća prsa maknuti s vatre i na istoj tavi tostirati tost. Kad je završeno, dodati 10 ml maslinovog ulja i ispeći jaje na oko (na način da sredina ostane tekuća). Složiti sendvič sljedećim redoslijedom: staviti tost, zatim umak (1 žličica), položiti pečenu piletinu, 2 kriške pancete, list zelene salate te drugi komad tosta. Zatim na drugi komad tosta staviti preostale sastojke: sir, pečeno jaje, 2 kriške pancete, umak (1 žličica), list zelene salate, rikolu i prethodno narezanu rajčicu. Na kraju staviti posljednji komad tosta i probosti čačkalicom.
Priprema umaka:
U majonezu dodati kiselo vrhnje i kisele krastavce, začiniti vlascem, solju i preostalim maslinovim uljem.
Jogurt s hrskavim žitaricama, sezonskim voćem i medom
Sastojci za 1 osobu:
- 150 g jogurta
- 20 g meda
- 30 g jagoda ili odabranog sezonskog voća
- 20 g grožđica, suhih smokava ili suhih šljiva
- ¼ narančine kore
- ¼ naranče
- 15 g hrskavih žitarica (zobene pahuljice)
- 10 g ribane čokolade
Priprema:
Jagode i sušeno voće prethodno narezati u zasebnim posudama. Zatim sve sastojke pomiješati u šalici osim žitarica i čokolade. Prije posluživanja umiješati žitarice i čokoladu naribati na grubo po površini. Poslužiti hladno.
Quiche s čimulom i čipsom od pancete
Sastojci za tijesto:
- 350 g oštrog brašna
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 8 g soli
Sastojci za nadjev:
- 100 g sira po želji
- 50 g sira ribanca
- 2 jaja
- 180 ml kiselog vrhnja
- 220 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g čimule
- 200 g ABC sir
- 60 g mladog luka
- malo soli
- 100 g špeka
Priprema:
Od brašna, omekšanog maslaca, jajeta i soli zamijesiti tijesto, oblikovati kuglu i ostaviti da se tijesto odmara 20 minuta. Tijesto razvaljati na debljinu 5 mm te njime obložiti kalup, izbosti tijesto vilicom i peći na 170°C, 10 minuta. Blanširati čimulu i mladi luk. Ribani sir, ribani ribanac ili parmezan, jaja, kiselo vrhnje, slatko vrhnje, sol, blanširanu čimulu i mladi luk pomiješati u homogenu smjesu. Nadjev rasporediti na pečeno tijesto i peći dodatnih 16 minuta, na temperaturi od 180 °C.
Mousse od griza s preljevom od jagoda
Sastojci za 5 osoba:
- 80 g griza
- 700 ml mlijeka
- 1 štapić cimeta
- Vanilin šećer, 1 vrećica
- Bourbon vanilin šećer, 1 vrećica
- 50 g meda
- 300 ml vrhnja za šlag
- 2 bjelanjka
Priprema:
Mlijeko kuhati s cimetom, šećerom, vanilin šećerom i bourbon šećerom. Nakon što smjesa zavrije, ostaviti da se ohladi te da se prožmu okusi. Zatim ponovno kuhati sve sastojke te postepeno umiješati griz na laganoj vatri, 4-5 minuta, uz konstantno miješanje. Kada je griz skuhan, hladiti smjesu uz postepeno miješanje do sobne temperature. Zatim istući bjelanjke u snijeg uz dodatak malo soli, te istući slatko vrhnje u šlag. Pomiješati snijeg i šlag te ih rahlo umiješati u griz.
Sastojci za preljev od svježih jagoda:
- 250 g svježih jagoda
- 2 dl narančinog soka
- 50 g šećera
Priprema preljeva:
Šećer karamelizirati i podliti s narančinim sokom. Kada karamel otpusti dodati prethodno oprane i narezane jagode. U posudu staviti ¾ jagoda i kuhati 1-2 minute. ¼ jagoda usitniti sa štapnim mikserom, pomiješati s ostalim skuhanim komadima jagoda i preliti preko griza.