Školarci Prehrana školarca 02. svibnja 2016.

Obiteljski obroci smanjuju rizik za pretilost kod djece

tinejdžer obitelj ručak
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učestalost obroka u krugu obitelji povezana je s manjom šansom za nastanak prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti kasnije, u usporedbi s onima koji nikad nisu objedovali s obitelji tijekom adolescencije

U nedavnoj studiji o pretilosti istraživači su proučavali u kojoj mjeri redovni obroci s obitelji mogu doprinijeti tome da se mladi kasnije, u odrasloj dobi, zaštite od prekomjerne tjelesne težine i pretilosti. Znanstvenici sa Sveučilišta u Minnesoti i Sveučilišta Columbia uzeli su podatke iz desetogodišnje studije (2.287 ispitanika), a rezultati su pokazali da je među adolescentima koji nikad nisu imali obiteljske obroke – 60 posto njih imalo višak kilograma.

Zaključak je da je učestalost obroka u krugu obitelji u velikoj mjeri bila povezana s manjom šansom za nastanak prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti kasnije, u usporedbi s onima koji nikad nisu objedovali s obitelji tijekom adolescencije. Okupljanje članova obitelji tijekom obroka može pružiti mogućnosti za emocionalno povezivanje, ali je veća vjerojatnost da će i djeca jesti zdraviju hranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.