Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 04. svibnja 2017.

Tri stvari koje smanjuju rizik od dječje pretilosti

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je povezanost pretilosti u dječjoj dobi i nedosljedne rutine oko vremena obroka, vremena provedenog ispred ekrana i, najvažnije, vremena za spavanje

Nije iznenađenje što postoji veza između ustaljene rutine i niže šanse za dječju pretilost. Isto tako, držati se istog vremena obroka i vremena za spavanje, i ograničiti vrijeme provedeno ispred televizije, mobitela i računala, dovodi do boljeg i kvalitetnijeg života, a time i zdrave težine.

mama, beba, spavanje, dijete Možda te zanima... Loše navike koje ometaju dječji san Vrtić

Najnovije istraživanje, objavljeno u International Journal of Obesity, tvrdi kako je rješenje problema dječje pretilosti u poučavanju djece kako regulirati njihovo emocionalno i tjelesno zdravlje i uvesti rutine u prehrani, spavanju, ali i vremenu provedenom ispred ekrana.

Možda te zanima... Za dobar san važne su rutine, a moraš znati i koliko dijete treba spavati u kojoj dobi Vrtić

Da bi došli do svojih zaključaka, tim istraživača proučavao je 11.000 djece iz Velike Britanije, rođene između 2001. i 2002. godine. Zanimljivo je da se, u dobi od 3 godine samo 41 posto djece, redovito držalo istog vremena za spavanje, dok je gotovo polovica imala isto vrijeme za obrok, a 23 posto je imalo ograničeno vrijeme provedeno ispred ekrana.

dijete mobitel Možda te zanima... Zašto trebate maknuti ekrane od djece prije spavanja? Vrtić

Zanimljivo je da je u dobi od 11 godina, 6 posto djece koje su istraživači proučavali bila pretila, a to su bila djeca koja nisu imala određeno vrijeme za spavanje. "Spavanje je inače važno, a za djecu je posebno važno", kaže autorica istraživanja Sarah Anderson. "Iako mnogo toga ostaje nepoznato o tome kako san utječe na metabolizam, istraživanja sve više pronalaze vezu između pretilosti i lošeg sna". 

obitelj fast food Možda te zanima... Kako roditelji utječu na debljinu djece? Školarci

Prema smjernicama Američke akademije za pedijatriju, preporučuje se da djeca u dobi od 3 do 5 godina trebaju spavati 10-13 sati u 24 sata. Čini se da je dobivanje ove količine spavanja jedan od najvažnijih čimbenika za povećanje izgleda za zdrav i kvalitetan život djeteta. 

Koliko sna vaše dijete dobiva i ima li uspostavljenu rutinu spavanja? Pišite nam u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.