Iz knjige 'Kuharica za djevojčice' u izdanju Znanja donosimo vam četiri recepta uz koja vaša djevojčica može naučiti pripremati jednostavna i zdrava jela za cijelu obitelj. U raspravi ispod članka pitali smo vas pomažu li vam vaša djeca dok kuhate, a tri odgovora nagradili smo ovom zabavnom kuharicom!
Jednostavni recepti za djevojčice
Uz 'Kuharicu za djevojčice', zbirku izvrsnih i fantastičnih recepata u izdanju Znanja, vaša princeza može naučiti pripremati savršene kolače i mnoga druga jela. Neka vaša djevojčica upotrijebi svoju maštu i kreativnost pri kuhanju jer je sve recepte lako pratiti, a u knjizi može pronaći i gomilu ideja i naputaka koji će joj pomoći u pripremi ukusnih deserata, popodnevnih zalogaja i savršenih glavnih jela.
Dobitnici knjige tjedna!
Pomažu li vam vaša djeca dok kuhate? Tri odgovora na ovo pitanje koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 27. ožujka do srijede 2. travnja u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Kuharica za djevojčice' u izdanju Znanja. Dobitnici su EcioiGabi, Mami i Monstrum, a oni će biti obaviješteni i putem e-maila.
U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!
Frape od banane s cimetom
Sastojci:
- 4 narezane banane
- 1.1 litre / 4 2/3 šalice mlijeka
- 4 žlice meda
- 6 zdrobljenih kockica leda
- 1 1/2 žličice mljevenog cimeta
Priprema:
- Staviti banane, mlijeko, med i led u multipraktik i miksati dok smjesa ne postane glatka.
- Uliti u čaše i posipati mljevenim cimetom
Zašto ne pokušati...
- Poslužiti frape s vaflom i kuglicom sladoleda
Uskršnji zečići od đumbira
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 ml / 1 šalica meda
- 250 g / 2 ½ šalice smeđeg šećera
- 150 g / 1 ½ šalice maslaca
- 100 g / 1 šalica mljevenih badema
- 400 g / 4 šalice brašna
- 1 žličica mljevenog cimeta
- ¼ žličice mljevenih klinčića
- ¼ žličice mljevenog kardamona
- ¼ žličice miješanog začina
- 4 žličice mljevenog đumbira
- 2 žličice sitno ribane limunove korice
- 1 jaje
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žlice vode
- brašno za radnu površinu
Za ukrašavanje:
- 200 g / 2 šalice šećera u prahu
- 2 žlice limunovog soka
- malo vode
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 °C.
- Zagrijavati med, šećer i maslac u loncu na laganoj vatri uz miješanje dok se šećer ne rastopi. Ukloniti lonac s vatre, a smjesu ulijte u zdjelu i ostavite da se ohladi
- Dodati mljevene bademe, brašno, začine, limunovu koricu i jaje u zdjelu s maslacem i dobro promiješati. Umiješati sodu bikarbonu i vodu i nastavi mijesiti dok tijesto ne postane sjajno i dok se ne prestane lijepiti za zdjelu. Ako je potrebno, dodati još malo brašna
- Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj dasci uz pomoć valjka za tijesto na debljinu 4-5 mm i pomoću kalupa za rezanje izrezati uskršnje zečiće. Položiti ih na tepsije i peći 14-18 minuta. Pažljivo ih izvaditi iz pećnice i premjestiti s tepsije na žičanu rešetku da se ohlade
- Promiješati šećer u prahu s dovoljno vode i limunovog soka tako da se dobije kremasta glazura. Staviti u vrećicu za kremu ili u plastičnu vrećicu kojoj je prethodno odrezan ugao kako bi se dobila rupicu, te ukrasiti uskršnje zečiće
- Ostaviti ih da se osuše
Super savjet...
- Možete upotrijebiti različite kalupe za rezanje i tako napraviti i druge likove
Domaća fritaja od krumpira i rajčice
Sastojci:
- 450 g / 4 ½ šalice očetkanih mladih krumpira
- 4 razmućena jaja
- 2 žlice nasjeckanih rajčica, sušenih na suncu
- 3 žlice nasjeckanog vlasca
- 3 žlice nasjeckanog peršina
- 125 ml / 1/2 šalice maslinovog ulja
Priprema:
- Provriti vodu u loncu i kuhati krumpire 10-12 minuta. Ocijediti ih u cjedilu i odložiti
- Promiješati jaja s rajčicama i prstohvatom soli i papra. Umiješati vlasac i peršin
- Narezati krumpire na ploške debljine 1/2 cm i pažljivo ih umiješati u smjesu s jajima. Zagrijati peku ili pećnicu na srednju jačinu
- Vrlo oprezno zagrijati ulje u tavi promjera 25 cm. Nakon nekoliko minuta, kad bude jako vruće, pažljivo uliti smjesu s jajima i krumpirima i malo smanjiti vatru. Peći ih oko 4 minute, a zatim ih nastavi peći ispod peke ili u pećnicu još 3 minute ili dok se jaja potpuno ne ispeku
Sladoled od jogurta s malinama
Sastojci:
- 50 g / 1/2 šalice šećera u prahu
- 300 g / 3 šalice smrznutih malina
- 4 žlice tekućeg meda
- 500 g / 5 šalica jogurta
Za ukras:
- 12 svježih malina
Priprema:
- Staviti šećer u prahu i maline u multipraktik i miksati ih dok se ne dobije glatka smjesa
- Dodati med i jogurt i ponovo miksati dok se sve dobro ne promiješa
- Žlicom napuniti posudu otpornu na zamrzavanje, dobro zatvoriti i staviti u zamrzivač na najmanje 5 sati
- Za posluživanje umočiti žlicu za sladoled u vrč s vrućom vodom i vaditi kuglice sladoleda te ih staviti u zdjelice. Ukrasiti svježim malinama