Donosimo vam tri recepta Jadranke Boban Pejić, autorice programa Male škole kuhanja u Makronovi, namijenjene djeci od 7 do 13 godina. Pirjano šareno povrće, 'pommes frites' od palente i hranjivi čokoladni napitak fina su i zdrava jela koja vaše dijete može i samo pripremiti
Djeca vole kuhati!
Djeca imaju interes za hranu i kuhanje, i taj je interes važno potaknuti, njegovati i dalje razvijati. Vole otkrivati nove stvari, znatiželjna su, rado sudjeluju u kuhanju, i u tome prate nas odrasle koji smo im važan model u usvajanju zdravih navika u prehrani.
U tome može pomoći i Mala škola kuhanja u Makronovi, koju prema programu Jadranke Boban Pejić, vodeće stručnjakinje u području prirodne i cjelovite prehrane na našim prostorima, vodi Hrvoje Krajnović, diplomirani kineziolog, urednik bloga Greencajg.hr i tata djevojčice Olje s kojom često zajedno kuha..
Program Male škole je namijenjen djeci od 7 do 13 godina, i održava se u Makronovi, Ilica 11/1.kat, u grupama od maksimalno 10 djece. U sljedećem razdoblju najavljenje su ove teme radionica Male škole kuhanja: 17.1. Zdrave pizze, fina tjestenina i palačinke, 20.2. Prirodne slastice (kolači, muffini, torte), 22.3. Svima draga riža na nekoliko načina. Svaka radionica traje tri sata, a cijena je 120 kuna. Sve dodatne informacije i prijave: info@makronova.com i 01/48 47 119.
Šareno pirjano povrće
Sastojci
- 2 šalice na štapiće ili na cvjetiće narezanog različitog povrća (možeš uzeti tikvice, mrkvu, luk, cvjetaču, brokulu i slično)
- 1 jušna žlica tamnog sezamovog ulja
- malo vode
- sol
Priprema
Dodaj žlicu tamnog sezamovog ulja u tavu i pusti da se malo zagrije. Dodaj narezano povrće po želji, prstohvat soli i kratko promiješaj. Za kraj, dolij malo vode, smanji vatru i ostavi da lagano "krčka" nekoliko minuta.
'Pommes frittes' od palente
Može biti odličan prilog uz prethodni recept za šareno pirjano povrće
Sastojci
- 1 šalica palente
- malo soli
- malo maslinovog ulja
- suhi origano
Priprema
Palentu kuhaj u omjeru s vodom 1:2 (2 šalice vode na jednu šalicu palente/kukuruzne krupice), na laganoj vatri miješajući. Duljina kuhanja ovisi o vrsti palente (oko 10 minuta). U skuhanu palentu dodaj malo maslinovog ulja i suhi origano. Izlij palentu na ravnu površinu (najbolje pladanj za pečenje u pećnici), prekrivenu papirom za pečenje i ohladi (debljina palente u posudi neka bude 1 cm). Kada se ohladi i "stisne" izreži palentu na uske štapiće. Lagano naulji pleh ili složi na papir za pečenje, pa stavi peći u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva, 45-60 min. Štapići izvana trebaju biti hrskavi izvana, a iznutra kremasti.
Čokoladni napitak
Sastojci
- 2 žlice palente
- 2 žlice mljevenog amarantha
- 1/2 žličice vanilije
- 250 ml vode
- prstohvat soli
- 400 ml zobenog ili sojinog mlijeka
- 30-50 g Choccorelle ili tamne čokolade
Priprema
Pomiješaj palentu, amaranth i vaniliju pa stavi u vodu dok ne zakuha. Kad zakuha, dodaj sol, smanji vatru i lagano kuhaj još 10 minuta. U kuhanu smjesu dodaj mlijeko stalno miješajući. Kada zakuha, dodaj Choccorellu ili tamnu čokoladu i miješaj dok se u potpunosti ne rastopi.