Jesu li se i vaši tanjuri zazelenili dolaskom proljeća? Ako još niste počeli uživati u ukusnom, sezonskom zelenom povrću, donosimo vam šest recepata za zdrave i hranjive zelene juhe kojima ćete svojim mališanima osigurati dnevnu dozu vitamina!
Juha od špinata
Sastojci:
- 1 veći luk
- 5 češnjeva češnjaka
- 2 srednja krumpira
- 750 ml hladne vode
- žličica soli
- 500 g špinata
- 50 g maslaca
- 3 žlice brašna
- 750 ml mlijeka
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- svježe mljeveni papar
- 6-8 žlica kiselog vrhnja
Priprema:
- Luk, češnjak i krumpir u većoj posudi preliti s vodom, začiniti s pola količine soli i zagrijavati do vrenja. Pokriti i kuhati 15-20 min ili dok krumpir omekša
- Špinat posebno kuhati 10-ak minuta
- U drugoj posudi otopiti maslac, dodati brašno i miješati na laganoj vatri oko 2 min. Maknuti posudu s vatre pa uz miješanje dodavati mlijeko malo po malo. Vratiti na vatru i miješati neprekidno 5-8 min, da umak bude bez grudica i srednje gust. Dodati muškatni oraščić u prahu
- Pomoću štapnog miksera usitniti ohlađeni krumpir u vodi, zatim dodati kuhani špinat i još jednom zajedno umiksati smjesu da bude jednolična. Zatim postepeno umiješati bijeli umak. Začiniti po ukusu sa soli i paprom te ponovno zagrijati na laganoj vatri bez vrenja
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Juha od šparoga
Sastojci:
- 1 vezica mladih šparoga
- 1 luk narezan na sitne kockice
- 1 mrkva na tanke kolutiće
- 1 korijen peršina na tanke kolutiće
- 6 šalica temeljca od povrća ili vode
- 3 češnja češnjaka, usitnjena
- 1 žličica soli
- 1/2 šalice zobenog vrhnja
Priprema:
- Stavite u posudu narezano povrće i češnjak. Ulijte vodu i kuhajte poklopljeno da povrće omekša
- Štapnim mikserom izmiksajte povrće u kremu (neka se prije toga juha malo ohladi da ne bude prevruća za miksanje). Dodajte sol i neka još jednom zakuha. Na kraju umiješajte zobeno vrhnje
- Za bogatiji okus povrće možete prvo propirjati na maslinovu ulju pa onda kuhati. Dovoljne su dvije žlice maslinova ulja
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Juha od tikvica
Sastojci:
- 300 g tikvica
- 3 žlice maslinova ulja
- manji luk
- žlica brašna
- 0,5 l bistre juhe
- 2 dcl vrhnja za kuhanje
- prstohvat muškatnog oraščića
- 100 g svježega kozjeg sira
- žlica začina (vlasac, peršin)
- 4 kriške kruha
- malo maslaca
- češanj češnjaka
- sol
- papar
Priprema:
- Na maslinovu ulju popržimo sitno nasjeckan luk da postane staklast, dodamo tikvice narezane na kolutiće i pirjamo ih da omekšaju. Zalijemo sve juhom. Kad zavrije, maknemo s vatre i umutimo vrhnje pomiješano s brašnom
- Zatim uz pomoć štapnog miksera ili multipraktika sve smiksamo da dobijemo kremastu juhu. Začinimo oraščićem, solju i paprom pa vratimo na posve laganu vatru da se kuha još nekoliko minuta
- Juhu poslužimo u tanjurima uz dodatak mrvljenoga kozjeg sira te pospemo usitnjenim začinskim biljem
- Kriške kruha ispečemo u tosteru da budu hrskave. Dok su još tople, natrljamo češnjakom, premažemo s malo maslaca te poslužimo uz vruću juhu
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Juha od poriluka
Sastojci:
- 4 poriluka
- 1 korijen peršina
- 5 bijelih krumpira
- 1,5 l povrtnog temeljca
- žličica svježe nasjeckanog kopra
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Povrće ogulite i operite. Poriluk narežite na kolute, a peršin i krumpir na manje kockice
- Na maslinovom ulju popržite poriluk i peršin, smanjite vatru i pirjajte 15 minuta. Dodajte krumpir, zalijte povrtnim temeljcem, posolite i popaprite
- Kada je krumpir gotov, štapnim mikserom usitnite povrće. Pojačajte vatru i pustite da juha zavrije
- Gotovu juhu začinite svježe nasjeckanim koprom i po želji poslužite uz žlicu kiselog vrhnja
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Juha od brokule
Sastojci:
- 1 glavica nasjeckanog crvenog luka
- 800 g brokule
- 100 g krumpira
Za povrtni temeljac:
- 1 korijen peršina
- 1 poriluk
- 1 luk
Priprema:
- Oprati i oguliti korijen peršina i luk. Očistiti i narezati na tri komada poriluk. Staviti kuhati u dvije litre vode
- Temeljac kuhajte bez soli. Kuhajte pola sata, a onda izvadite povrće iz temeljca. Dok se kuha, odstranite žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da se dobije bistar temeljac
- Operite brokulu. Odvojite dijelove cvjetova (stabljike se ne koriste u ovoj juhi)
- Jednu trećinu brokula blanširajte - zakuhaj vodu i dodajte joj dvije velike jušne žlice soli. Kad je voda zakuhala, kuhajte brokule oko pet do šest minuta (ovisno o veličini) i zatim ih izvadite i ubacite u hladnu vodu s ledom kako bi ostale lijepe zelene boje
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja popržite nasjeckani luk
- Dodajte mu ostatak od dvije trećine brokula. Kratko pirjajte i zatim dodajte temeljac dovoljno da pokrije brokule
- Kuhajte dok brokule ne postanu mekane (oko desetak minuta, ovisno o veličini)
- Uz pomoć štapnog miksera ili sjeckalice dobro izmiksajte juhu. Kada se dobije kompaktna smjesa, uzmite veće sito (s nešto većim rupicama) i polako propasirajte juhu miješajući sa žlicom po situ kako bi ostatak nepotrebnih mrvica ostao na situ. Tako dobit će se glađa tekstura juhe koja će biti prihvatljivija okusom i teksturom djeci, a i onima koji baš ne vole brokulu
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr