Roditelji Sretna mama 29. rujna 2019.

Više trudnoća i poroda šteti zdravlju srca kod žene

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači tvrde kako trudnoća i porod ostavljaju traga na srcu, a djeca donose stres u život majke i one često ne vode dovoljno brige o sebi

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge i North Carolina - što žena ima više djece, to je veći rizik od srčanog i moždanog udara te zatajenja srca. Majke s pet ili više djece imale su 40 posto veću vjerojatnost da će doživjeti ozbiljan srčani udar u narednih 30 godina života u usporedbi sa ženama koje imaju jedno ili dvoje. 

Istraživači tvrde kako trudnoća i porod ostavljaju traga na srcu, a djeca donose stres u život majke i one često ne vode dovoljno brige o sebi. 

"Znamo da trudnoća i porođaj stavljaju srce pod ogroman pritisak, a podizanje djece može biti vrlo stresno. Svi znamo da je teško brinuti o zdravlju kada imate djecu, ali nadamo se da će ovo istraživanje pomoći pokazati koliko je to važno", kazala je voditeljica istraživanja dr. Clare Oliver-Williams, a prenosi Daily Mail.

mama, blizanci, bebe Možda te zanima... Mame blizanaca psihički su zdravije i dulje žive Roditelji

Znanstvenici su istražili podatke više od 8000 žena iz SAD-a, u dobi od 45 do 64 godina. Usporedili su podatke te zaključili još i ovo: Pet ili više djece povećava rizik od srčanih bolesti za 30 posto, od moždanog udara za 25 posto te 17 posto od zatajenja srca - u usporedbi sa ženama koje imaju jedno ili dvoje djece.

Za zdravo srce - dva poroda

Otkrili su i da su žene koje su imale pobačaj pod rizikom, 60 posto više šanse da obole od srčanih bolesti. No to može biti rezultat temeljnih zdravstvenih problema koji povećavaju šansu za prekid trudnoće.

žena, kućanski poslovi Možda te zanima... Mame provedu trećinu života brinući o djeci i kućanstvu Roditelji

Majke danas moraju i zarađivati

Znanstvenici su istražili podatke više od 8000 žena iz SAD-a, u dobi od 45 do 64 godina. Usporedili su podatke te zaključili još i ovo: Pet ili više djece povećava rizik od srčanih bolesti za 30 posto, od moždanog udara za 25 posto te 17 posto od zatajenja srca - u usporedbi sa ženama koje imaju jedno ili dvoje djece.

Otkrili su i da su žene koje su imale pobačaj pod rizikom, 60 posto više šanse da obole od srčanih bolesti. No to može biti rezultat temeljnih zdravstvenih problema koji povećavaju šansu za prekid trudnoće.

Možda te zanima... Mama objasnila zašto se žene toliko promijene nakon djece Roditelji

Problem je i to što majke danas nisu samo majke već moraju i raditi, privređivati... Kada se tome pridoda više djece, različite životne dobi, obveza za ženu je još više. 

"Majke koje imaju više od dvoje djece, osim majčinstva, najčešće su i zaposlene. Uz posao, mama je 24 sata mama. Proživljava ugodne i manje ugodne situacije zajedno sa svojom djecom. Suosjeća s njima. U takvim okolnostima, nije čudno da majke zanemare sebe, naprosto ne stignu posvetiti se na vrijeme prvim signalima koje šalje tijelo. Ili ih previde, ili prioritet daju djeci, poslu, obitelji", pojašnjava Senka Božić, prof. psiholog.

16 situacija u kojima su mame pod najvećim stresom

"Rezultati istraživanja dragocjeni su jer upućuju na neophodnu potrebu praktične, konkretne podrške majkama s više od dvoje djece. Odnosno, iako je odluka o majčinstvu individualna, svakako je poželjno promisliti, koliko imamo realno kapaciteta i u skladu s time odlučiti. Imati djecu da, ali voditi brigu i o sebi. Majčinstvo je krasno, ali bit nije u iscrpljivanju, nego u uživanju u roditeljstvu", dodaje ova stručnjakinja.

Možda te zanima... Muževi ženama stvaraju veći stres nego djeca? Roditelji

I očevi se zanemaruju zbog djece

Nakon prvog djeteta muškarci se, kao uostalom i žene, pomalo opuste. Obiteljski život mijenja im navike, pa tako i one prehrambene. Znanstvenici su pratili 10.253 muškaraca tijekom 20 godina. Proučavali su ih dok su imali 20-ak godina pa 30-tak i otkrili da su oni koji su dobili dijete češće dobili nekoliko kilograma više.

"Na primjer, muškarci visoki 180 centimetara udebljali su se prosječno dva kilograma nakon rođenja prvog djeteta. S druge strane, oni bez djece su izgubili na težini prosječno oko pola kilograma. Istraživanje nije pokazalo razloge dobivanja kilograma i roditeljstva, ali promjena načina života vjerojatno ima svoju ulogu u tome", objasnio je dr. Craig Garfield, voditelj istraživanja na Sveučilištu Northwestern u Chicagu.

Dr. Garfield dodaje da je dobivanje djeteta magičan trenutak koji čovjeka mijenja. Obitelj postaje prioritet, a roditelji počinju zanemarivati sebe i svoj izgled, manje vježbaju, češće uz djecu jedu kekse, sladoled itd, prenosi portal medicalxpress.com.

Možda te zanima... Idealan broj: Kako smo shvatili da ne želimo više djece? Trudnoća

Najteže je s djecom od 10 do 12 godina

Istraživanje tvrtke Soreen obuhvatilo je 2000 roditelja, a skoro 40 posto njih složilo se kako su petogodišnjaci vrlo zabavni, pravilno pričaju i razvijaju kvalitetan smisao za humor. S djecom starom od deset do 12 godina najteže im je bilo provoditi vrijeme. Ocjenjivali su koliko im je bilo zabavno s mališanima kako su odrastali, koliko vremena provode u igri...

Majke djevojčica žive duže od majki dječaka

Prosječno u aktivnostima s djecom roditelji provode 3,5 sati tjedno i vjeruju da takva druženja pomažu bliskosti u obitelji. Usporedivši težak posao i roditeljstvo, ispitanici su zaključili da ih i jedno i drugo podjednako iscrpljuje. Stručnjaci su mišljenja da bi djeca trebala biti aktivna i baviti se nekim sportom barem sat vremena na dan.  

Kažu da aktivnija djeca brže i lakše uče te imaju izražen osjećaj pripadnosti. Osim toga, na taj način stvaraju kvalitetne navike u životu. Osim toga, sportom i ostalim fizičkim aktivnostima troše višak energije pa su kod kuće mirniji i manje "teroriziraju" roditelje, prenosi Daily Mail.

mama, kći Možda te zanima... Znate li koje su dječje godine najstresnije za roditelje? Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.