Roditelji Sretna mama 27. lipnja 2017.

Mame blizanaca psihički su zdravije i dulje žive

mama, blizanci, bebe
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene koje su prirodnim putem zanijele blizance dulje su plodne, kraće se oporavljaju od postporođajne depresije, imaju više djece nakon blizanaca i žive dulje od žena koje su rodile jedno dijete, a znanstvenici smatraju da je to zato što imaju jače gene

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the Royal Society B, mame blizanaca žive dulje, a i psihički su zdravije! Mame blizanaca imaju dulje reproduktivno razdoblje, kraće se oporavljaju od postporođajne depresije, imaju više djece nakon blizanaca i žive dulje od mama koje su rodile po jedno dijete, a i psihički su izdržljivije.

Istraživanje je rađeno na temelju podataka o ženama iz američke države Utah koje su živjele tijekom 1800-ih godina, tj. u vrijeme prije medicinski potpomognutih oplodnji i postupaka liječenja neplodnosti. Dakle, rezultati se odnose na mame koje su prirodnim putem zanijele blizance.

"Budući da kod ljudi nije uobičajeno imati više potomaka odjednom, očekivali smo upravo suprotne rezultate", rekla je Shannen Robson iz Sveučilištu Utah. Prema teoriji evolucije, te žene imaju jače gene i blizanačke trudnoće su prilika da ih prenesu dvostruko većem broju potomaka.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.