Roditelji Sretna mama 18. listopada 2020.

Više poroda i duže dojenje smanjuju rizik od raka dojke

grudi, dojke
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rak dojke najučestaliji je tumor kod žena u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor uopće, a s ginekologinjom Snježanom Škrablin iz Poliklinike GinOps razgovarali smo o rizicima za nastanak te o prevenciji ove zloćudne bolesti

Tijekom listopada obilježava se mjesec borbe protiv raka dojke, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena, a gotovo 1000 ih izgubi bitku s ovom bolesti. Rak dojke najučestaliji je tumor kod žena u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor uopće. Rizik za obolijevanje povećava se s dobi, uz pozitivnu obiteljsku anamnezu, odgađanjem rađanja, izbjegavanjem dojenja, manjim brojem poroda te uz ranu menarhu i kasnu menopauzu. 

"Rizik za obolijevanje od raka dojke jako raste s dobi žene. Tako će npr. žena od 70 godina imati 10 puta veći rizik oboljeti nego žena u dobi od 30 godina. Također, rizik se jako smanjuje s brojem poroda, dobi prvog poroda i trajanjem dojenja. Primjerice, rizik obolijevanja za žene koje prvi puta rode prije dvadesete godine života 50 posto je manji no u onih koje prvi puta rode nakon 35. godine života. Rizik se jako smanjuje sa svakom godinom dojenja - za oko 4% i sa svakim porodom - za oko 7%)", kaže prof. dr. sc. Snježana Škrablin, spec. ginekologije i porodništva iz KBC Zagreb i Poliklinike GinOps koja pruža usluge vezane uz ginekologiju, porodništvo, humanu reprodukciju i bolesti dojke.

Škrablin | Author: Privatni album Foto: Privatni album Također, ginekologinja objašnjava da se rizik povećava kod žena koje ranije dobiju menarhu (prvu menstruaciju) i koje kasnije ulaze u menopauzu. Ovo je uzrokovano duljom izloženosti dojke estrogenima kod žena koje imaju menstruacijski ciklus kroz više godina.

"Rizik povećavaju i debljina te izbjegavanje fizičke aktivnosti. Npr. u žena težine preko 80 kg rizik je 2,8 puta viši nego u žena težine 50 kg.Vježbanje u trajanju od četiri sata tjedno smanjuje rizik za 30-40 posto. Rizik jako povećava i alkohol. Uz četiri pića dnevno, u usporedbi sa ženama koje ne uzimaju alkohol, rizik je 30 posto veći. Nadalje rizik povećava izloženost i radijaciji, posebice u mladosti i doba puberteta kada je dojka u razvoju. Rizik nakon radijacije u mladosti jako ovisi o dozi i traje, na žalost, cijeli život", kaže ginekologinja, no dodaje da je danas gotovo sigurno dokazano da kontracepcija kombiniranim pripravcima (estrogeni i gestageni) ne povisuje rizik obolijevanja od raka dojke. 

"Što se hormonskog nadomjesnog liječenja tiče, vjeruje se da je rizik neznatno povišen i najveći broj studija nalazi ga za oko 20 posto višim nego kod žena koje ne uzimaju hormonsko nadomjesno liječenje", objašnjava.

UZV dojke i bazična mamografija nakon 35. godine

"Kod žena s visokim rizikom, to su posebice one s pozitivnom obiteljskom anamnezom, preporučuje se s pregledima i samopregledima početi u dobi od 20 do najkasnije 35 godina. One bi samopregled trebale obavljati jednom mjesečno, pregled liječnika trebalo bi obaviti bar jednom godišnje, a jednom godišnje bi trebalo obaviti i pregled ultrazvukom. U njih bi do 35. godine svakako valjalo napraviti prvu mamografiju i ponavljati je jednom godišnje", kaže prof. dr. sc. Škrablin te objašnjava da kod žena kod kojih rizik nije povišen, sa samopregledima bi svakako trebalo početi s 35 godina, tada bi trebalo napraviti i prvi pregled liječnika uz ultrazvuk

"Jednako tako to je dob kada bi valjalo napraviti bazičnu mamografiju i potom je ponavljati u razdobljima od dvije godine. Pametno je imati jednog liječnika koji prati pacijenticu kroz više godina jer se tako povećavaju izgledi da se dovoljno rano prepoznaju i sitne promjene. Ako isti liječnik kontrolira iste dojke, on će, naime, lakše uočiti sitne promjene i pravilno ih interpretirati", naglašava ginekologinja.

Možda te zanima... Snažne fotografije mame koja je pobijedila rak u trudnoći Roditelji

Samopregled - važan dio brige o zdravlju

Samopregled dojki važan je dio brige o zdravlju svake žene i ima veliku ulogu u ranom otkrivanju promjena i bolesti u dojkama.

grudi, dojke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ; Detaljne upute za samopregled dojki

"Pametno je da svaka žena sama nauči poznavati svoje dojke i prepoznavati promjene koje se mogu pojaviti. Samopregled je najlakše izvesti i najpouzdaniji je nakon menstruacije jer tada dojke 'miruju'. Nakon ovulacije , zbog hormonalnih promjena i visokih vrijednosti hormona, žljezdano tkivo 'nabuja' pa je promjene teže zapaziti", objašnjava.

ultrazvuk, dojke, grudi Možda te zanima... Mogu li ići na ultrazvuk dojki dok dojim? Beba

Također dodaje da žene s velikim grudima imaju veći rizik otkrivanja bolesti u kasnijoj fazi bolesti

"Kod njih je, naime, samopregled manje pouzdan, a i klinički pregled otežan je i za iskusne liječnike. Jednako tako, sitne novotvorine teže je otkriti ultrazvukom i radiološkim tehnikama. Poseban rizik imaju žene s tzv. 'gustim' dojkama. Što je gustoća dojke veća, rizik je veći; kod žena s umjereno povećanom gustoćom dojki on je za 80 posto veći no u žena s dojkama normalne i smanjene gustoće, a čak je za 4,5 puta veći u žena s dojkama visoke gustoće", kaže prof. dr. sc. Škrablin.

Ako se bolest otkrije u dovoljno ranoj fazi, izgledi za ozdravljenje su veliki, stoga su redoviti preventivni pregledi, kao što su ultrazvuk dojke i mamografija te samopregled, od ključne važnosti u prevenciji ove zloćudne bolesti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.